ORDRE EMO/167/2012, de 13 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament d'autònoms i microempreses, i s'obre la convocatòria corresponent a l'any 2012 per a la línia de finançament per a autònoms i comerços.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Un dels objectius del Pla de Govern 2011-2014 és millorar la competitivitat de l’economia catalana, adoptant mesures per facilitar el finançament a les empreses, per tal d’impulsar la reactivació de l’economia catalana i promoure el desenvolupament econòmic. Per tant, facilitant l’accés a un finançament adequat es pretén assolir un impacte positiu en l’economia catalana.

És voluntat del Departament d’Empresa i Ocupació, a través de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, donar suport als autònoms i a les microempreses que representen un ampli col·lectiu a Catalunya.

Amb aquesta finalitat, el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom ha implementat aquesta línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament d’autònoms i microempreses, amb l’objectiu de facilitar el seu accés al finançament bancari.

Vist l’acord de govern signat el dia 22 de maig de 2012 on s’aprova la plurianualitat de les actuacions;

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Bases reguladores

Aprovar les bases reguladores que hauran de regir aquesta convocatòria, les quals figuren a l’annex d’aquesta disposició.

Article 2

Convocatòria

Obrir la convocatòria per al 2012 de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament als autònoms i les microempreses.

Article 3

Règim jurídic

A aquestes bases els són aplicables el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), el Reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), el Reglament (CE) núm. 1998/2006, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L 379, de 28.12.2006), i pel Reglament núm. 800/2008 de la Comissió, de 6 d’agost de 2008, pel qual es declaren determinades ajudes compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat.

Article 4

Termini, forma i lloc de presentació de sol·licituds

4.1 El termini de presentació de sol·licituds s’iniciarà a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i restarà obert fins al 30 d’octubre de 2012.

4.2 Les sol·licituds s’han de formalitzar en un imprès normalitzat que es podrà obtenir a la pàgina web de la Oficina de Gestió Empresarial (www.gencat.cat/oge/index.html), a la seu corporativa de la Oficina Virtual de Tràmits (www20.gencat.cat/portal/site/OVT) o al web del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya (www.gencat.cat/empresaiocupacio/impresos).

L’imprès, degudament complimentat i signat, juntament amb la documentació necessària prevista a la base 6, es presentaran a qualsevol de les Oficines de Gestió Empresarial en el termini que estableixi la convocatòria.

També es poden presentar en qualsevol de les formes que preveu l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Article 5

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per a la tramitació i la resolució, el termini per a la conclusió del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regula a les bases 8 i 9.

Article 6

Import màxim per prestar garanties

D’acord amb els articles 42.1 i 42.2 de la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, s’autoritza l’Institut Català de Finances a prestar un ajut de garanties, dels quals d’acord amb el Departament d’Empresa i Ocupació, es destinarà un import màxim de 45.500.000 euros per garantir operacions financeres fins a 65 milions d’euros per promoure activitat dels comerços i dels treballadors autònoms, amb la formalització prèvia del conveni pertinent per constituir un fons de provisions amb càrrec al pressupost del Departament d’Empresa i Ocupació dels quals 20,5 milions d’euros es destinaran a la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament d’autònoms i microempreses.

L’esmentat fons de garantia anirà a càrrec de la partida pressupostària IU0802 D/841000100/6610/0000, del pressupost del Departament d’Empresa i Ocupació.

La resolució atorgament dels ajuts regulats en aquesta Ordre està condicionada a la signatura del conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 13 de juny de 2012

F. Xavier Mena

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores per a la concessió de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament d’autònoms i microempreses

Disposicions generals

—1 Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió d’ajuts en forma de garantia per al finançament d’autònoms i microempreses, per afavorir la millora de la competitivitat de les empreses catalanes, amb l’objectiu de reactivar l’economia catalana, mitjançant la Línia de finançament autònoms i comerços.

—2 Tipologia de projectes

Es consideren objecte d’ajut les següents tipologies de projectes:

2.1 Projectes d’inversió. S’entendrà per inversió l’adquisició d’un o diversos actius fixos, materials o immaterials, dels inclosos al grup 2 del Pla general de comptabilitat, adscrits a la consecució d’una mateixa finalitat. S’entendrà per actiu productiu, aquell que s’incorpori a l’activitat principal de l’empresa i, conseqüentment, augmenti el valor de l’immobilitzat brut del seu balanç.

2.2 Projectes de circulant: projectes relatius a l’activitat del dia de l’empresa necessitats de tresoreria, compra d’estocs o finançament de clients.

—3 Beneficiaris

3.1 Podran ser beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts els autònoms i les microempreses amb seu social o activitat a Catalunya. A efectes d’aquestes bases, es considera microempresa l’empresa que ocupa a menys de 10 persones i el volum de negoci anual o balanç anual de la qual no supera els 2 milions d’euros.

Queden exclosos de l’àmbit d’aquesta línia d’ajut les activitats dels següents sectors:

Del grup G, corresponent al Comerç a l’engròs, al detall, reparació de vehicles de motor i motocicletes, els següents codis:

Codis 4511 al 4540, excepte el codi 4531.

Codis 4611 al 4619.

Codis 4711 al 4799.

Del grup I, corresponent a l’hostaleria, els següents codis:

Codis 5610, 5621, 5629 i 5630.

Del grup S, corresponent a Altres serveis, els següents codis:

Codis 9511 al 9602.

3.2 No es consideraran beneficiàries aquelles empreses que tinguin la consideració d’empreses en crisi; a aquests efectes, segons l’article 1 apartat 7 del Reglament (CE) núm. 800/2008, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d’exempció per categories) (DOUE L 214, de 9.8.2008), una PIME està en situació de crisi en les següents circumstàncies:

  1. En el cas d’una societat de responsabilitat limitada, quan ha desaparegut més de la meitat del seu capital subscrit i s’ha perdut més d’una quarta part del mateix en els darrers dotze mesos, o

  2. Si es tracta d’una societat en la qual almenys alguns dels seus socis tenen una responsabilitat il·limitada sobre el deute de l’empresa, en el supòsit que hagi desaparegut més de la meitat del seus fons propis, tal i com s’indica en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR