ORDRE ARP/77/2020, de 8 de juny, per la qual es despleguen les mesures preventives per a la lluita contra els incendis forestals relatives a l'activitat agrícola.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya, en el títol III, referit a la conservació i la millora dels terrenys forestals, estableix disposicions i mesures per a la conservació dels terrenys forestals, i faculta el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a planificar, coordinar i executar les mesures i accions que es realitzin per a la prevenció dels incendis forestals en col·laboració amb els altres departaments de l'Administració, les entitats locals, les agrupacions de defensa forestal i els particulars.

En desenvolupament d'aquesta Llei, el Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals, regula amb caràcter general les normes i prohibicions necessàries per protegir els boscos i els terrenys forestals de Catalunya davant l'elevat risc d'incendi, que són aplicables a tots els terrenys forestals, siguin o no poblats d'espècies arbòries, i la franja de 500 metres que els envolta, i a tal efecte estableix una relació de mesures aplicables bé durant tot l'any, bé en determinats períodes i zones. En la disposició final tercera, l'esmentat Decret 64/1995 faculta el/la conseller/a d'Agricultura, Ramaderia i Pesca perquè dicti les disposicions que calguin per al seu desplegament.

En aquest sentit, els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d'incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable, i aquest risc d'incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades.

L'Ordre AAM/111/2013, de 24 de maig, per la qual es despleguen les mesures preventives per a la lluita contra els incendis forestals relatives a l'activitat agrícola, va establir quines són les mesures de prevenció que, de manera excepcional, s'han d'adoptar des del punt de vista agrari, tenint en compte els paràmetres climàtic, geogràfic i de la tipologia de conreus, i atesa l'estreta relació existent entre el desenvolupament de l'activitat agrària i la conservació dels terrenys forestals. Posteriorment, l'Ordre AAM/177/2014, de 3 de juny, i l'Ordre ARP/72/2016, de 7 d'abril, van revisar determinades mesures a partir de la valoració de l'aplicació de les mesures contingudes inicialment en l'Ordre AAM/111/2013.

En el marc del Pla especial d'emergència per a incendis forestals a Catalunya (INFOCAT), el Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR