ORDEN ACC/140/2021, de 25 de junio, por la que se aprueban las bases reguladoras de las subvenciones para fomentar la identificación y la esterilización de los animales de compañía y los servicios veterinarios externos en los municipios de menos de 10.000 habitantes.

Fecha de disposición25 Junio 2021
Fecha de publicación30 Junio 2021
EmisorDepartament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

D'acord amb el capítol II del text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril (DOGC núm. 5113, de 17.4.2008), correspon als ens locals recollir, controlar i fer-se càrrec dels animals abandonats i perduts i disposar de centres de recollida per a aquests animals. Els ens locals poden concertar l'execució d'aquests serveis amb entitats externes, preferentment associacions de protecció i defensa dels animals.

D'acord amb el text refós esmentat abans, el departament competent en matèria de protecció dels animals pot establir ajuts per a les associacions que han obtingut el títol d'entitats col·laboradores del departament competent en la matèria, destinats a les activitats que duguin a terme amb relació a la protecció i defensa dels animals, i ha d'establir línies d'ajuts als ens locals per facilitar i dur a terme les funcions que els corresponen en virtut del text refós.

Des de l'any 1999 s'han convocat subvencions per a les entitats de protecció i defensa dels animals i des de l'any 2006 per als ens locals. Es pretén que l'objecte de la subvenció es pugui assolir gràcies a un treball integrat entre els ens locals responsables de la gestió dels animals de companyia i les entitats de protecció i defensa dels animals, i és per aquest motiu que des del 2012 es van unificar les dues línies de subvenció. Tot plegat ha permès millorar la distribució dels recursos disponibles i agilitzar la tramitació de la convocatòria.

D'altra banda, a la Resolució 1029/XII del Parlament de Catalunya, d'11 de novembre de 2020, sobre la protecció dels animals de companyia, el Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Fer campanyes de conscienciació sobre la responsabilitat que implica el fet de tenir un animal de companyia.

b) Establir línies d'ajuts per a les protectores d'animals.

c) Col·laborar amb l'Administració local en el seguiment dels xips identificadors dels animals abandonats per localitzar-ne els tutors i aplicar-los el règim sancionador que estableix l'ordenament jurídic.

Dues de les funcions que corresponen als ens locals (ajuntaments, independentment del nombre d'habitants, o consells comarcals o altres entitats supramunicipals si n'han delegat les competències) són exercir la inspecció i la vigilància dels animals de companyia i dels nuclis zoològics amb animals de companyia (apartats a) i d) de l'article 41.1 del Decret legislatiu 2/2008), En el cas del ajuntaments de municipis amb menys de 10.000 habitants no solen disposar de serveis veterinaris propis per poder realitzar les tasques indicades i, per tant, aquestes funcions queden sovint desateses.

Atès això, per facilitar que les tasques d'inspecció i assessorament veterinari també es puguin fer en municipis petits, s'ha considerat adient subvencionar, totalment o parcialment, la contractació de professionals veterinaris col·legiats per a la realització de tasques indicades en municipis de menys de 10.000 habitants que no disposin de personal veterinari propi. Es preveu que la contractació la pugui realitzar l'ajuntament mateix o bé, en lloc seu, el consell comarcal o una altra entitat supramunicipal.

D'acord amb el Decret 277/2016, de 2 d'agost, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat, el departament competent en matèria de protecció dels animals de companyia és el Departament de Territori i Sostenibilitat.

D'acord amb l'article 3.9 i la disposició transitòria segona del Decret 21/2021, de 25 de maig, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Conseqüentment, d'acord amb les previsions del capítol IX del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores de les subvencions per fomentar la identificació i l'esterilització dels animals de companyia i els serveis veterinaris externs en els municipis de menys de 10.000 habitants.

Disposició derogatòria

Queden derogades les disposicions següents:

a) L'Ordre TES/62/2018, de 7 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per fomentar la identificació i l'esterilització dels animals de companyia (DOGC núm. 7640, de 12.6.2018).

b) L'article 4 i l'annex 4 de l'Ordre TES/65/2021, de 15 de març, per la qual s'adapten diferents bases reguladores de subvencions, en l'àmbit de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, a l'Ordre VEH/79/2020, de 9 de juny, per la qual es modifica l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions (DOGC núm. 8369, de 19.3.2021).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 25 de juny de 2021

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Annex

Bases reguladores

1. Objecte

Aquesta línia de subvencions té com a objecte, d'una banda, fomentar la identificació i esterilització dels animals de companyia, entenent com a tals gossos, gats i fures, amb la finalitat de disminuir-ne l'abandonament i, d'altra banda, donar suport a la contractació de professionals veterinaris col·legiats per a la realització d'actuacions d'inspecció i vigilància, assessorament tècnic i suport relatives a animals de companyia o al control de nuclis zoològics en municipis de menys de 10.000 habitants, quan no disposin de personal veterinari propi.

2. Actuacions subvencionables

2.1 Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les dues línies d'actuacions següents:

2.1.1 Línia 1: actuacions d'identificació i esterilització d'animals de companyia corresponents a:

a) Actuacions d'identificació i esterilització d'animals de companyia que estiguin en un centre d'acollida inscrit al Registre de nuclis zoològics de Catalunya.

b) Actuacions d'identificació i esterilització de gats que formin part d'una colònia controlada, entenent com a tal la localització autoritzada per l'ens local en què viuen de manera habitual un grup de gats no socialitzats amb els éssers humans.

c) Actuacions d'identificació i esterilització d'animals de companyia mitjançant campanyes promogudes per ens locals o entitats de protecció i defensa dels animals adreçades a la població.

2.1.2 Línia 2: contractació de professionals veterinaris col·legiats per a la realització d'actuacions d'inspecció i vigilància, assessorament tècnic i suport relatives a animals de companyia o al control de nuclis zoològics en municipis de menys de 10.000 habitants que no disposin de personal veterinari propi. La contractació la pot fer l'ajuntament mateix o bé el consell comarcal o l'entitat local supramunicipal a qui l'ajuntament hagi cedit les competències d'inspecció i vigilància.

2.2 La identificació dels animals de companyia en les actuacions previstes a la base 2.1 s'ha de fer mitjançant la implantació de microxips normalitzats d'acord amb la norma ISO 11784 i els procediments d'esterilització són l'ovariectomia, histerectomia o ovariohisterectomia en femelles i la vasectomia o orquiectomia en mascles.

2.3 Les actuacions subvencionables i el període d'execució d'aquestes s'indiquen en la convocatòria corresponent.

3. Persones beneficiàries

Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases:

3.1 Per a les actuacions previstes a la base 2.1.1:

3.1.1 Ens locals que tinguin la competència sobre les actuacions per a les quals se sol·licita la subvenció i tinguin el cens d'animals de companyia establert en l'article 14.2 del Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de protecció dels animals, en el sistema informàtic de gestió única del Registre general d'animals de companyia mitjançant l'aplicació ANICOM.

3.1.2 Les entitats (associacions i fundacions) que estiguin inscrites en el Registre d'associacions de protecció i defensa dels animals.

3.2 Per a les actuacions previstes a la base 2.1.2:

3.2.1 Els ajuntaments dels municipis de menys de 10.000 habitants que no disposin de personal veterinari propi.

3.2.2 Els consells comarcals i les entitats locals supramunicipals a qui els ajuntaments indicats a la base 3.2.1 hagin cedit les competències d'inspecció i vigilància previstes a l'article 41 del text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril.

4. Requisits i incompatibilitats

4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits següents:

a) No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

b) Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l'Administració de la Generalitat de Catalunya i l'Administració General de l'Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

c) Declarar sobre si s'han demanat i/o obtingut altres subvencions públiques o privades per a la mateixa actuació, i fer constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

d) En el cas d'entitats, estar legalment constituïdes i inscrites en els registres corresponents, inclòs el Registre d'associacions de protecció i defensa dels animals gestionat per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, en el moment de dur a terme les actuacions subvencionables.

e) En el cas que tinguin activitats econòmiques amb establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR