ORDEN EMO/315/2015, de 7 de octubre, por la que se aprueban las bases reguladoras para la concesión de subvenciones destinadas al Programa de proyectos innovadores y experimentales, y se abre la convocatoria para el año 2015.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE EMPRESA Y EMPLEO
Rango de LeyOrden

La situació socioeconòmica actual, marcada per les profundes transformacions que s’estan produint tant en el sistema productiu com en el mercat de treball, posa de manifest la necessitat de reformular progressivament les polítiques actives d’ocupació, tant en relació amb el seu model d’intervenció com pel que fa al seu contingut.

L'eix 1 del Pla de Govern 2013-2016, anomenat “Recuperació econòmica i creació d’ocupació”, té com a primer objectiu el d’aturar la tendència dels darrers anys en el mercat laboral, frenant la destrucció de llocs de treball i avançant en la creació d’ocupació.

El Pla departamental 2013-2016, del Departament d’Empresa i Ocupació, estableix dins dels seus objectius estratègics, específicament en el seu objectiu operatiu 1.4, la necessitat de “Reorientar el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) a la prestació de serveis de qualitat a ciutadans i empreses, que contribueixin a la cohesió social i al desenvolupament econòmic, utilitzant mecanismes de col·laboració públics i privats”.

El Pla general d’ocupació de Catalunya-Estratègia Catalana per l’Ocupació 2012-2020 estableix, entre d’altres mesures, la possibilitat de desenvolupar programes que donin suport a la realització de projectes integrats que fomentin el desenvolupament local i l’activitat econòmica dels territoris i dels sectors per tal de millorar les possibilitats d’inserció de les persones desocupades. En aquest marc, un dels programes que preveu és l’impuls de projectes innovadors i experimentals que han de facilitar al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya coneixement, orientacions i indicacions, en base a les experiències reals executades, per anar innovant, configurant i perfilant aquestes noves maneres de fer i al mateix temps noves mesures d’intervenció, amb la finalitat de respondre a un dels objectius del Pla general d’ocupació de Catalunya-Estratègia Catalana per l’Ocupació que és “Innovar en el disseny de noves polítiques d’ocupació adaptades al context socioeconòmic català”.

També el Pla de desenvolupament de les polítiques d’ocupació 2014-2016 recull com un dels serveis ocupacionals (entesos com a conjunt de serveis i de programes d’orientació, formació i desenvolupament local que integren les polítiques d’ocupació de Catalunya), concretament en el marc de la promoció del desenvolupament econòmic local i la creació d’ocupació, les actuacions d’innovació en matèria d’ocupació i desenvolupament local.

El concepte “Innovació” resta associat a la millora de la capacitat de resposta als problemes existents i a la identificació anticipada dels problemes futurs, així com a la possibilitat d’abordar el desenvolupament i la creació d’ocupació en un entorn global des de la innovació local i territorial. Cal intervenir d’una forma diferent, buscar noves fórmules més eficaces i més eficients , així com aconseguir una millor optimització dels recursos assignats.

En aquest sentit, el Programa de projectes innovadors i experimentals ens ha de permetre identificar la innovació en matèria d’ocupació a partir dels següents paràmetres: noves maneres de respondre als problemes socioeconòmics i ocupacionals en un context definit; noves maneres de donar-hi les respostes adequades; nous tipus de relació i col·laboració entre els actors públics i d’aquests amb altres actors socioeconòmics; la inscripció dels projectes en processos a mig termini articulats sobre objectius estratègics; l’establiment de dispositius de control, seguiment i avaluació; i la possibilitat de transferència dels processos d’innovació, de manera que els seus resultats puguin ser reproduïts, adaptats, en altres contextos.

Per altra banda, la recent aprovació de la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, ha de suposar un important canvi del marc institucional en relació a la planificació i implementació a nivell territorial de les polítiques actives d’ocupació. Una de les novetats importants que aporta la Llei en aquest àmbit, és el que es refereix a la concertació territorial per tal de facilitar l’encaix en el territori, la coordinació i la integració de les actuacions ocupacionals previstes al Pla de desenvolupament de les polítiques d’ocupació, així com a la necessitat de proveir d’assistència tècnica i financera per a dur a terme els projectes i mesures previstos en les estratègies territorials. Tal i com disposa la Llei, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya ha de promoure la concertació territorial amb l’ajut de les administracions locals.

D’acord amb l’article 15 de la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, “la concertació territorial ha de comprendre la diagnosi, la coordinació, la integració i la proposta de planificació. Així mateix, pot servir per a gestionar o executar les polítiques d’ocupació d’acord amb els criteris que estableixi el Pla de desenvolupament de les polítiques d’ocupació vigent” i, d’acord amb el seu article 5, “cal considerar les estratègies, els plans i els instruments de planificació territorial derivats de la concertació territorial” com a “instruments estratègics per a la planificació de les polítiques d’ocupació”.

Mitjançant el Programa de projectes innovadors i experimentals, es pretén donar suport a les entitats locals que exerceixen un lideratge territorial en l’àmbit de l’ocupació i el desenvolupament local per a l’execució de projectes innovadors i experimentals identificats prèviament des del territori en el marc de la seva planificació territorial derivats de la concertació territorial. La seva finalitat és respondre als nous reptes que planteja la situació socioeconòmica i ocupacional actual amb l’objectiu de crear i mantenir ocupació de qualitat, millorar l’activitat dels sectors productius estratègics generadors d’ocupació dels territoris, mitjançant la cooperació público-privada i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desafavorides.

Vista la Llei 13/2015, de 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 6914, de 16.7.2015);

Vist el Decret 71/2015, de 12 de maig, de reestructuració del Servei d’Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 6871, de 14.5.2015);

Vist l’Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s’aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, tramitats per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic (DOGC núm. 6671, de 24.7.2014);

Vista la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (DOGC núm. 6780, de 31.12.2014);

Vista l’Ordre ESS/1978/2015, de 17 de setembre, per la qual es distribueixen territorialment per a l’exercici econòmic de 2015, per a la seva gestió per les comunitats autònomes amb competències assumides, subvencions de l’àmbit laboral finançades amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat, destinades a l’execució de les competències del Programa d’ Activació per a l’Ocupació;

A aquesta Ordre li és aplicable el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/206, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el seu Reglament (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Vista la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 (DOGC núm. 6830, de 13.03.2015);

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, escoltades les organitzacions empresarials i les organitzacions sindicals que tenen la consideració de més representatives de Catalunya i les entitats representatives de les administracions locals que formen part del Consell de Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, a proposta de la persona titular de la Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i en ús de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 1234, de 22.12.1989);

Per tot això,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar les bases reguladores per a la realització de projectes innovadors i experimentals. Les bases reguladores es detallen en l’annex 1 d’aquesta Ordre.

1.2 Obrir la convocatòria per a l’any 2015 de les subvencions per a la realització de projectes innovadors i experimentals.

1.3 El procediment per a la concessió de les subvencions és el de concurrència competitiva.

Article 2

Aplicació pressupostària i import convocat

2.1 L’import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions és de 2.000.000,00 euros, amb càrrec a les partides pressupostàries D/460.0001.08/331D/0000, D/461.0001.08/331D/0000 i D/469.0001.08/331D/0000 del pressupost del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya per a l’any 2015.

2.2 Aquesta dotació inicial es podrà ampliar en funció de les disponibilitats pressupostàries, mitjançant resolució de la persona titular de la Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

2.3 Les subvencions es financen amb càrrec als fons rebuts del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. La resolució d’atorgament d’aquestes subvencions estarà condicionada a la disponibilitat pressupostària suficient per a aquesta finalitat, atès que correspon a programes acordats a la reunió de la LX Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals que va tenir lloc el dia 13 d’abril de 2015, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l’àmbit laboral finançades a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat.

2.4 En el supòsit que una vegada resolta la convocatòria s'hagin produït renúncies...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR