ORDEN ARP/277/2015, de 31 de agosto, por la que se regula la eliminación obligatoria de subproductos de la vinificación y otras formas de transformación de la uva, se establece el procedimiento de solicitud de las ayudas para la destilación de subproductos y se convocan las correspondientes a la campaña 2015 hasta 2016.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación
Rango de LeyOrden

El Reglament (UE) 1308/2013, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea l’organització comuna de mercats de productes agraris i pel qual es deroguen els Reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001 y (CE) núm. 1234/2007, regula en la secció 4 del capítol II del títol I de la part II, els programes de suport en el sector vitivinícola, i entre d’altres qüestions, la seva presentació i contingut així com les mesures de suport especifiques, entre les quals hi ha la destil·lació de subproductes.

L’article 52 del Reglament (UE) 1308/2013 regula la mesura de destil·lació de subproductes i estableix que es podrà donar suport a la destil·lació voluntària o obligatòria de subproductes de la viticultura que s’hagi realització d’acord amb les condicions fixades en l’annex VIII, part II, secció D de l’esmentat Reglament.

El Reglament (CE) núm. 555/2008, de la Comissió, de 27 de juny, estableix normes de desplegament en relació amb els programes de suport, el comerç amb països tercers, el potencial productiu i els controls del sector vitivinícola.

L’esmentat Reglament (CE) núm. 555/2008, determina, a l’article 22, que els productors retiraran els subproductes de la vinificació o d’altres formes de transformació del raïm sota la supervisió i d’acord amb les condicions que estableix l’esmentat article.

A més, les esmentades retirades han de complir les normatives sobre el medi ambient i, pel que fa a les mares, la retirada es considerarà efectuada quan s’hagin desnaturalitzat, de manera que sigui impossible fer-les servir en el procés de vinificació i el lliurament a tercers de les mares desnaturalitzades s’hagi anotat als registres que estableix l’esmentat article 22 del Reglament (CE) núm. 555/2008.

L’article 23 del Reglament (CE) núm. 555/2008 estableix que els productors podran complir l’obligació d’eliminar una part o la totalitat dels subproductes de la vinificació o d’altres formes de transformació de raïm lliurant-les per fer-ne la destil·lació.

En aquest marc normatiu, cal articular, dins de l’àmbit territorial de Catalunya, el procediment que permeti executar les obligacions que estableixen els reglaments comunitaris i regulin la tramitació de l’ajut per a les destil·leries autoritzades.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport als destil·ladors de vi mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Tex refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té com a objecte definir, dins de l’àmbit territorial de Catalunya, les directrius i actuacions per a l’eliminació obligatòria de subproductes de la vinificació o d’altres formes de transformació del raïm que estableix el Reglament (UE) 1308/2013, de 17 de desembre, del Parlament Europeu i del Consell, i el Reglament (CE) núm. 555/2008, de la Comissió, de 27 de juny, pel qual s’estableixen normes de desplegament en relació amb els programes de suport, el comerç amb països tercers, el potencial productiu i els controls del sector vitivinícola.

Article 2

Definicions

En el marc d’aquesta Ordre s’entén per:

Productor: qualsevol persona física o jurídica o agrupació d’aquestes persones que hagi produït vi a partir de raïm fresc, de most de raïm, de most de raïm parcialment fermentat o de vi nou en procés de fermentació, obtinguts per ella mateixa o comprats, així com qualsevol persona física o jurídica o agrupació d’aquestes persones que tinguin subproductes resultants de qualsevol transformació de raïm diferent de la vinificació.

Destil·lador autoritzat: qualsevol persona física o jurídica o agrupació d’aquestes persones que destil·li subproductes de la vinificació o de qualsevol altre transformació de raïm i estigui autoritzada per la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries per dur a terme les destil·lacions regulades en l’article 52 del Reglament (UE) 1308/2013.

Subproductes: les brises de raïm i les mares de vi produïts durant el procés de vinificació, així com qualsevol producte secundari obtingut durant la transformació de raïm.

Brises de raïm: el residu resultant del premsat del raïm fresc, fermentat o sense fermentar.

Mares de vi: el residu que es diposita als recipients que contenen vi després de la fermentació, durant l’emmagatzematge o després d’un tractament autoritzat, així com el residu obtingut mitjançant filtració o centrifugació de l’anterior.

Article 3

Eliminació de subproductes

3.1 Tots els productors estan obligats a eliminar els subproductes obtinguts en la vinificació o transformació de raïm diferent de la vinificació.

Aquesta obligació es podrà complir de la manera següent:

  1. Lliurant els subproductes, a una destil·leria autoritzada.

  2. Mitjançant la retirada sota control dels subproductes, la qual ha de ser prèviament autoritzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

  3. Lliurant vi a una destil·leria o a una fàbrica de vinagre.

    No obstant això, els productors que en la campanya vitícola no produeixin més de 25 hectolitres de vi o most en les seves instal·lacions no estan obligats a retirar els subproductes.

    3.2 El volum d’alcohol eliminat amb els subproductes serà el 10% del volum d’alcohol contingut en el vi produït per vinificació directa del raïm, o el 5% del volum d’alcohol quan el vi s’hagi obtingut a partir de most de raïm, de most de raïm parcialment fermentat o de vi nou en procés de fermentació.

    En el cas dels vins blancs de qualitat, el consell regulador corresponent podrà sol·licitar que es redueixi al 7% el percentatge del volum d’alcohol contingut als subproductes sempre que es justifiqui pel sistema d’elaboració la impossibilitat d’arribar al 10% i que el seu rendiment en vi no superi els límits establerts pel consell regulador mateix.

    L’esmentada sol·licitud haurà de presentar-se com més tard el 30 de novembre de la primera campanya per a la qual el consell regulador vulgui aplicar la reducció. S’entendrà que les sol·licituds entrades de l’1 de desembre en endavant es refereixen a la campanya següent a la de la presentació.

    El director o directora general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries resoldrà sobre l’aprovació o denegació de la sol·licitud.

    No obstant això, mentre que no es canviïn les condicions per les quals el consell regulador va sol·licitar la reducció, les autoritzacions concedides pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries seguiran essent vigents en les campanyes següents. En cas de no voler continuar, s’ha de comunicar al DARP.

    En el supòsit que s’hagi produït alguna modificació sobre les condicions existents en el moment de l’autorització de la reducció, s’haurà de comunicar i, si ho considera convenient el consell regulador, sol·licitar una nova autorització.

    3.3 El volum d’alcohol que han de tenir els subproductes en relació amb el vi produït es calcularà aplicant els graus alcohòlics volumètrics següents:

  4. 9,5 % per a la zona CII.

  5. 10,0 % per a la zona CIII.

    3.4 Els subproductes a eliminar hauran de contenir, com a mínim:

  6. Brises de raïm: 2,8 litres d’alcohol pur per cada 100 kg.

  7. Mares de vi: 4,0 litres d’alcohol pur per cada 100 kg.

    En el cas de les retirades sota control, s’utilitzaran aquests valors mínims per calcular el volum d’alcohol que contenen els subproductes.

    3.5 Només es podrà autoritzar la retirada sota control al celler que produeixi anualment menys de 40.000 kg de brises i/o 4000 kg mares. No obstant això, es podrà autoritzar la retirada sota control a cellers que produeixin quantitats superiors si la persona interessada justifica de manera fefaent la impossibilitat de portar els subproductes a una destil·leria.

    3.6 Els lliuraments de subproductes a les destil·leries i les retirades sota control s’han de fer, com a molt tard, el 15 de juny de la campanya en curs.

Article 4

Sol·licitud i autorització de la retirada de subproductes sota control

4.1 Les persones productores que escullin com a mètode d’eliminació de subproductes la retirada sota control hauran de presentar una sol·licitud davant el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a la qual descriuran el procediment proposat per a la retirada.

La sol·licitud es podrà presentar des de l’inici de la campanya fins al 30 d’abril de la campanya, s’adreçaran al director o directora dels Serveis Territorials i es presentaran als serveis territorials del DARP que correspongui preferentment, sens perjudici de fer ús de la resta de mitjans que estableix l’article 25.1 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR