STSJ Cataluña 1123/2008, 6 de Febrero de 2008

PonenteLUIS JOSE ESCUDERO ALONSO
ECLIES:TSJCAT:2008:1524
Número de Recurso8554/2006
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución1123/2008
Fecha de Resolución 6 de Febrero de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2006 - 0002289

MDT

ILMA. SRA. Mª DEL CARMEN QUESADA PÉREZ

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ

En Barcelona a 6 de febrero de 2008

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1123/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Nifco Products España, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 27 de junio de 2006 dictada en el procedimiento nº 50/2006 y siendo recurridos la Tesorería Gral. Seguridad Social), Mutua Egara, Instituto Nacional de la Seguridad Social y Alejandra. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 27.01.06 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 27 de junio de 2006 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimar la demanda presentada per NIFCO PRODUCTS ESPAÑA, S.L. contra INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, Alejandra I MUTUA EGARA, MUTUA DE ACCIDENTES DE TRABAJO Y ENFERMEDADES PROFESIONALES DE LA SEGURIDAD SOCIAL Nº 85, sobre recàrrec per falta de mesures de seguretat i absoldre als demandats de totes les peticions contingudes en la demanda."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

La treballadora Alejandra, afiliada a la Seguretat Social amb el núm. NUM000, va patir un accident de treball el dia 26.08.04, sobre les 03:00 de la matinada aproximadament, quan prestava serveis per a l'empresa Nifco Products España S.L., dedicada a la fabricació de peces de plàstic per automòbils, en el centre de treball de l'empresa situat a la localitat de Terrassa.

Segon

La treballadora prestava serveis amb la categoria de operaria de injecció de plàstics amb una antiguitat a l'empresa de 4 anys i contracte de treball indefinit.

Tercer

L'accident es va produir com a conseqüència dels moviments repetitus que la treballadora havia de realitzar en el seu treball consistent en haver de tallar i extreure rebava i empaquetar les peces de plàstic que surten de la màquina injectora.

Quart

Com a conseqüència de l'accident la treballadora va ser atesa pels serveis mèdics de la Mútua Egara, amb la que l'empresa tenia concertat el risc professional, per patir tendinitis per sobrecàrrega que va ser qualificat com a lleu per la Mútua i va estar en situació de incapacitat temporal des del 26.08.04 fins al 8.04.05 que va ser donada d'alta despres de ser intervinguda quirúrgicament.

Cinquè

La treballadora en el seu lloc de treball com a operaria d'injecció, ha d'executar operacions manuals diverses d'extreure rebava i empaquetar els productes que surten de la màquina injectora. Utilitza diferents eines com una llima, un cúter, unes tenalles, les peces son de un pes de menys de 100 gr i fins a 500 gr i surten de 1 a 2 peces per minut. Les tasques citades requereixen realitzar un conjunt d'operacions manuals amb adopció de postures forçades amb un ampli moviment dels membres superiors (braços, avantbraços. Espatlles i canells) en particular amb moviments repetitius de desviació forçada dels canells amb agafament amb pinça. Aquests treballs son cicles de treball repetitius, es produeix la repetició dels mateixos moviments durant més del 50 per cent del cicle i segons les peces el cicle de treball es inferior a 30 segons. (foli núm. 190 informe del Centre de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball)

Sisè

Per resolució de l'INSS de 21.02.06 es va determinar que els processos de incapacitat temporal de l'actora iniciats els dies 9.04.05 i 28.11.05 deriven d'accident de treball i que la Mútua Egara es la responsable del pagament de la prestació de I.T. (foli núm. 172 i 173)

Setè

La Inspecció de Treball i Seguretat Social va realitzar informe, prèvia visita al centre de treball, (expedient I8557/2005). L'informe consta en les actuacions i es té per reproduït. La conclusió va ser la constatació d'existència de infracció de normes de seguretat, per incompliment dels articles 14.2, 15.1 apartats c), d), g) i), 16.2b), 18.1 i 19.1 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals 31/95 de 8 de novembre. Es va estendre acta d'infracció 3960/05 i es va proposar el recàrrec del 30 per cent i es va efectuar requeriment a l'empresa perquè efectués l'avaluació de riscos dels treballs repetitius i la planificació de l'acció correctora així com perquè garantitzes la informació i formació dels treballadors en els riscos a que estan subjectes i les mesures preventives a adoptar establint un plaç màxim per a l'execució dels requeriments.

Vuitè

Per resolució del Director de Serveis Territorials de Barcelona, del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, de data 4.01.06 es va imposar la sanció proposada qualificada com a greu en el grau mínim.

Novè

L'Institut Nacional de la Seguretat Social va resoldre amb data 18.10.05 declarar l'existència de responsabilitat per falta de mesures de seguretat en l'accident i el recàrrec del 30 % en totes les prestacions derivades de l'accident a càrrec de l'empresa NIFCO PRODUCTS ESPAÑA, S.L.

Desè

Contra l'anterior resolució de l'INSS l'empresa va presentar reclamació prèvia, que va ser desestimada per resolució definitiva de 12.01.06

Onzè

El lloc de treball de la treballadora existeix des de l'inici de les activitats de l'empresa. L'empresa havia realitzat l'avaluació de riscos en la que figura el risc causat per moviments repetitius amb prioritat 3 amb la mesura correctora de reorganització del lloc de treball, alternant amb treballs diferents i no havia dut a terme cap activitat correctora ergonòmica ni organitzativa. En data 22.07.04 havia realitzat Informe de Revisió de la Avaluació Inicial de Riscos on figurava el risc esmentat amb la prioritat 3. La treballadora no havia rebut informació específica ni formació sobre els riscos que comporta els treballs amb moviments repetitius. (folis 147, 68 i reconeixement empresa)

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que habiéndose dado traslado a las partes este fue impugnado por la demandada Alejandra, no impugnándolo el resto de intervinientes, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por la empresa demandante en los presentes autos, Nifco Products España, S.L., se interpone recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social, que desestimó su pretensión consistente en que se declare la improcedencia del recargo del 30% impuesto por el codemandado Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS), mediante resolución de fecha 18 de octubre de 2.005, por falta de medidas de seguridad e higiene en el trabajo del artículo 123 de la Ley General de la Seguridad Social, respecto de las prestaciones de incapacidad temporal,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR