DECRET 99/2012, de 4 de setembre, de concessió de la Medalla i de la Placa Josep Trueta al mèrit sanitari.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

La Medalla i la Placa Josep Trueta van ser creades pel Decret 310/1997, de 9 de desembre (DOGC núm. 2578, de 13.2.1998), amb la finalitat d’honorar les persones i les entitats que s’hagin destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i la millora de la sanitat.

A proposta del conseller de Salut i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Atorgar la Medalla Josep Trueta a les persones següents:

Dr. Pedro Alonso Fernández

Llicenciat en medicina per la Universitat Autònoma de Madrid, doctor per la Universitat de Barcelona, especialista en salut pública i comunitària i màster per la Universitat de Londres.

És cap del Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona. Ha liderat la creació de tres noves institucions: el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Centro de Investigaçao em Saude da Manhiça (CISM), a Moçambic. Ha dedicat la seva carrera professional a la lluita contra la pobresa a través de la recerca i la formació. El seu treball més rellevant ha estat dedicat a la recerca en malària, i ha liderat el desenvolupament de noves eines de control de la malaltia, incloent fàrmacs per a tractament o prevenció, mesures contra el vector i el desenvolupament clínic de vacunes preventives.

Ha publicat més de 300 articles en revistes nacionals i internacionals. Forma part de nombrosos comitès nacionals i internacionals incloent el Comitè d’experts de malària de l’OMS, i presideix el Comitè de la col·laboració per la Dècada de les Vacunes.

Ha rebut nombrosos premis, com el Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional 2008 (atorgat al CISM), el Premi Internacional a la Trajectòria Personal d’UNICEF, la Medalla d’Or de la Creu Roja, la Medalla i Placa Narcís Monturiol, el premi Joan Oró, la Gran Cruz de Sanidad i el Premi Carlos IV d’Investigació en Medicina Preventiva i Salut Pública atorgat per la Real Academia Nacional de Medicina, entre d’altres.

Dr. Miguel Ángel Asenjo Sebastián

Llicenciat en medicina (1964) i doctor (1966), especialista en medicina interna i en medicina preventiva i salut pública. És professor emèrit de la Universitat de Barcelona i assessor científic de l’IL3-UB.

Fou director-gerent dels hospitals de la Diputació de Jaén, l’Hospital General d’Astúries i director tècnic de l’Hospital Clínic on va proposar, redactar, defensar i executar la Reforma Funcional de 1972, origen de l’actual prestigi de l’hospital.

Co-introductor de sistema MIR a Espanya. És promotor i professor del doctorat en gestió sanitària de la Universitat de Barcelona i de l’assignatura troncal planificació i gestió sanitària i del Màster en gestió hospitalària.

Ha dirigit 20 tesis doctorals, ha escrit 5 llibres de gestió sanitària i més de 400 articles científics. Ha impartit més de 300 cursos nacionals i internacionals i ha estat assessor de l’OPS/OMS i del Banco Interamericano de Desarrollo.

És membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i soci d’honor de SEDISA. Ha rebut el premi mundial Ed Crosby a la innovació en gestió.

Dr. José Baselga Torres

Llicenciat en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (1982), doctorat en medicina i cirurgia (1992) i catedràtic de medicina per la mateixa Universitat (2008). Va completar la seva residència en medicina interna i oncologia mèdica al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York i va treballar al Departament de Càncer de Mama del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Va tornar a Catalunya el 1996 per dirigir el Departament d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Des de 2010 dirigeix la Divisió d’Hematologia i Oncologia del Massachusetts General Hospital Cancer Center de Boston com a cap de la Divisió d’Hematologia i Oncologia, director adjunt del Centre de Càncer de l’Hospital General de Massachusetts i catedràtic de medicina en la Harvard Medical School. Compagina aquestes responsabilitats amb la direcció científica del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia) a Barcelona. Així mateix, també és el president de SOLTI, Grup Espanyol d’Estudi, Tractament i altres Estratègies experimentals en Tumors Sòlids.

Ha publicat més de 250 articles originals, és membre del consell editorial de diverses revistes i és el director fundador de la revista Cancer Discovery. Ha rebut nombroses distincions entre les quals destaca l’ésser membre electe de l’American Society for Clinical Investigation, alumne distingit del Memorial Sloan Kettering Cancer Center, el Rosenthal Award de la American Association for Cancer Research, el Premi Jaume I en Recerca Mèdica, la concessió de l’ingrés a l’Ordre Civil de Sanitat en la seva categoria d’Encomanda amb Placa i recentment la Medalla d’Or del Queen Sofía Spanish Institute i l’European Association of Cancer Research´s (EACR) Mike Price Gold Medal.

Dra. Mercè Boada Rovira

Llicenciada i doctora en medicina per la Universitat de Barcelona, especialista en neurologia. És fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE. Barcelona Alzheimer Treatment and Research Center, cap de secció del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron i responsable del grup de recerca “Alzheimer” Vall d’Hebron – Institut de Recerca (VHIR).

Va ser coordinadora del model d’atenció a les persones amb deteriorament cognitiu i demència de Catalunya, secretària tècnica del Consell de Psicogeriatria de Catalunya, presidenta del Consell Assessor per al tractament farmacològic per a la malaltia de l’Alzheimer i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya.

Formà part del grup d’experts per a l’elaboració dels Estándares y recomendaciones de calidad y seguridad en los centros y servicios sanitarios, del Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad.

A la Fundació ACE ha desenvolupat un banc d’ADN per a la investigació genètica que compta amb més de 6.000 mostres. Lidera l’Observatori sobre la Salut Cognitiva, Autonomia i Competència, OBSCAC.

Ha participat en més de 100 assajos clínics farmacològics, internacionals, per a la malaltia d’Alzheimer i altres demències relacionades, així com en nombrosos projectes sobre malalties neurodegeneratives i ha estat coautora de diversos articles sobre l’estimulació cognitiva participant en el disseny d’una eina multimèdia anomenada “Smartbrain”. Ha generat més de 40 publicacions, a més de 25 capítols en llibres col·lectius i 12 llibres de divulgació mèdica.

Des de 1996, és codirectora de la Conferència Biennal Barcelona – Pittsburgh organitzada conjuntament amb l’Alzheimer Disease Research Center de la Universitat de Pittsburgh.

El 2008 va rebre el premi a l’excel·lència professional atorgat pel...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR