LLEI 3/2004, de 28 de juny, de segona modificació de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyLlei

LLEI 3/2004, de 28 de juny, de segona modificaciÛ de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

El President de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la seg¸ent

Llei

Pre‡mbul

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) Ès un ens p˙blic de car‡cter institucional, que, com a autoritat independent dotada de personalitat jurÌdica prÚpia i plena capacitat d'obrar, tant en l'‡mbit p˙blic com en el privat, actua amb plena independËncia de les administracions p˙bliques en l'exercici de les seves funcions.

L'experiËncia que ha assolit el CAC durant aquests anys de funcionament ha demostrat que, tot i haver complert a bastament els objectius que es proposava en el marc de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, tÈ mancances que n'aconsellen una revisiÛ urgent, tenint en compte les recomanacions del Parlament de Catalunya, les experiËncies de la resta d'Úrgans reguladors presents a tot Europa, les recomanacions de la ComissiÛ Europea, la prÚxima aplicaciÛ d'un pla per a la televisiÛ digital local i l'evoluciÛ constant del sector audiovisual. Aquesta revisiÛ ha d'Èsser recollida definitivament per la futura llei de l'audiovisual de Catalunya.

Aquest text normatiu tÈ l'objectiu de definir amb claredat les competËncies del CAC coma autoritat independent que controla el sector audiovisual, cosa que es manifesta en les funcions seg¸ents: emetre un informe previ als avantprojectes de llei i els projectes de disposicions de car‡cter general relacionades amb el sector audiovisual; emetre informes preceptius i vinculants en relaciÛ amb la proposta del plec de condicions formulada pel Govern en les convocatÚries de concursos d'adjudicaciÛ de concessions i en l'atorgament i la revocaciÛ de concessions pel Govern de la Generalitat dels tÌtols habilitants dels serveis de comunicaciÛ audiovisual, en les peticions de renovacions de les concessions, en els expedients de modificaciÛ de capital social de les empreses concession‡ries i en els de transmissiÛ dels tÌtols habilitants.

Aquesta norma tambÈ afecta el rËgim jurÌdic sancionador del CAC, fins que la futura llei de l'audiovisual no el reguli amb mÈs profunditat. En aquest sentit, es pretÈn fer possible que aquesta autoritat pugui adoptar mesures de car‡cter provisional que garanteixin l'efic‡cia de la resoluciÛ que recaigui en el procediment corresponent, determinar la sanciÛ que correspon als operadors de serveis de comunicaciÛ audiovisual que no li subministrin tota la informaciÛ que els ha estat requerida i, finalment, concretar la normativa aplicable pel que fa a la tipificaciÛ d'infraccions i la determinaciÛ de les sancions, a l'efecte de donar cobertura legal a l'activitat sancionadora del dit organisme.

Article 1 AddiciÛ de l'article 3 bis

S'afegeix l'article 3 bis a la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, amb el text seg¸ent:

"Article 3 bis. Normes de procediment

"1. El procediment d'adopciÛ dels actes del Consell de l'Audiovisual de Catalunya se sotmet a la normativa reguladora del rËgim jurÌdic de les administracions p˙bliques i del procediment administratiu de la Generalitat, sens perjudici del que disposen aquesta Llei i les normes que la desenvolupen.

"2. L'Úrgan competent per a dictar la resoluciÛ corresponent, en l'‡mbit de les competËncies del Consell i un cop iniciat un procediment, pot adoptar, en qualsevol moment, d'ofici o a inst‡ncia de part, mesures de car‡cter provisional per a assegurar l'efic‡cia de la resoluciÛ final. La decisiÛ que adopti aquestes mesures ha de justificar aquest extrem i tambÈ l'aparenÁa de fonament en dret de la pretensiÛ objecte del procediment.

"3. En el cas d'un procediment de car‡cter sancionador, a mÈs dels requisits fixats per l'apartat 2, les mesures provisionals han d'Èsser, pel que fa al contingut, homogËnies amb les mesures executives, proporcionals i adequades per a complir els fins perseguits amb llur adopciÛ. Pel que fa al procediment per a adoptar aquestes mesures, s'ha d'atorgar untr‡mit d'audiËncia a la persona interessada, llevat que no ho permetin raons d'emergËncia, que s'han de justificar expressament en la decisiÛ. En aquest darrer supÚsit, i amb posterioritat a la presa de la decisiÛ d'adoptar les mesures, s'ha de concedir, tan aviat com sigui possible, un tr‡mit d'audiËncia a la persona interessada per a reconsiderar, si escau, el manteniment o no de les mesures adoptades.

4. Les mesures provisionals que es poden adoptar sÛn: suspensiÛ temporal de l'activitat, prestaciÛ de fiances, retirada de productes i suspensiÛ temporal de serveis per un termini m‡xim de sis mesos.

Article 2 ModificaciÛ de l'article 10
  1. †Es modifiquen les lletres a, b i c de l'article 10 de la Llei 2/2000, que resten redactades de la manera seg¸ent:

    "a) Emetre un informe previ pel que fa als avantprojectes de llei i els projectes de disposicions de car‡cter general que continguin normes relatives al sector audiovisual i llurs modificacions eventuals, i tambÈ elaborar informes i dict‡mens a iniciativa prÚpia o a inst‡ncia del Parlament o del Govern.

    "b) Informar, amb car‡cter preceptiu i vinculant, sobre la proposta del plec de condicions formulada pel Govern, prËviament a la convocatÚria de cada concurs d'adjudicaciÛ de concessions.

    c) Informar, amb car‡cter preceptiu i vinculant, sobre les propostes presentades en els concursos d'atorgament de concessions per a la gestiÛ d'emissores de radiodifusiÛ sonora i de televisiÛ. TambÈ ha d'informar, amb car‡cter preceptiu i vinculant, sobre les peticions de renovaciÛ de les concessions, els expedients de modificaciÛ del capital social de les empreses titulars de la concessiÛ, els expedients de transmissiÛ de les concessions i les revocacions d'aquestes.

  2. †S'afegeix la lletra g bis a l'article 10 de la Llei 2/2000, amb el text seg¸ent:

    g bis) Procedir a l'execuciÛ forÁosa dels actes que adopti, davant la inactivitat de la persona obligada i desprÈs d'haver-ne fet l'advertiment corresponent. Aquesta facultat pot comportar la imposiciÛ de multes coercitives per un import de fins a 1.000 euros diaris.

  3. †S'afegeix la lletra q bis a l'article 10 de la Llei 2/2000, amb el text seg¸ent:

    q bis) Exercir, a inst‡ncia de les parts en conflicte, i dins l'‡mbit de les seves competËncies, funcions arbitrals i de mediaciÛ en el sector audiovisual.

Article 3 ModificaciÛ de l'article 11
  1. †El primer par‡graf de l'article 11 de la Llei 2/2000 passa a Èsser l'apartat 1.

  2. †Es modifica el segon par‡graf de l'article 11 de la Llei 2/2000, ja modificat per la Llei 31/2002, del 30 de desembre, de mesures fiscals i administratives, que passa a Èsser l'apartat 2 i que resta redactat de la manera seg¸ent:

2. La desatenciÛ dels requeriments formulats en virtut del que estableix la lletra h de l'article 10 d'aquesta Llei Ès una infracciÛ lleu i ha d'Èsser sancionada amb una multa de fins a 30.000 euros, en el marc de les competËncies del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, sens perjudici del que estableix l'apartat 1. S'han d'aplicar les sancions fixades per l'article 14.b de la Llei 8/1996, del 5 de juliol, de regulaciÛ de la programaciÛ audiovisual distribuÔda per cable, a l'incompliment de les obligacions establertes per als operadors audiovisuals a la legislaciÛ de polÌtica ling¸Ìstica.

Article 4 ModificaciÛ de l'article 15

S'afegeix l'apartat 2 bis a l'article 15 de la Llei 2/2000, amb el text seg¸ent:

2 bis. El Consell exerceix la funciÛ recaptadora per al cobrament de lessancions imposades i d'altres ingressos de dret p˙blic que li corresponguin en l'exercici de les seves funcions, tant en perÌode voluntari com en via de constrenyiment.

Article 5 ModificaciÛ de la disposiciÛ transitÚria segona

Es modifica la disposiciÛ transitÚria segona de la Llei 2/2000, que resta redactada de la manera seg¸ent:

Mentre no s'aprovi la llei reguladora de l'audiovisual a Catalunya, pel que fa a les potestats sancionadores del Consell, sÛn aplicables el rËgim sancionador, la tipificaciÛ de les infraccions i la determinaciÛ de les sancions establertes per la legislaciÛ vigent i, en particular, el que disposen el capÌtol V de la Llei 8/1996, del 5 de juliol, de regulaciÛ de la programaciÛ audiovisual distribuÔda per cable; el tÌtol IV del Decret 15/2003, del 8 de gener, pel qual es regula el rËgim jurÌdic transitori de les televisions locals per ones terrestres; el capÌtol VII de la Llei 8/1995, del 27 de juliol, d'atenciÛ i protecciÛ dels infants i els adolescents i de modificaciÛ de la Llei 37/1991, del 30 de desembre, sobre mesures de protecciÛ dels menors desemparats i de l'adopciÛ; el capÌtol VI de la Llei 25/1994, del 12 de juliol, per la qual s'incorpora a l'ordenament jurÌdic espanyol la Directiva 89/552/CEE, sobre la coordinaciÛ de disposicions legals, reglament‡ries i administratives dels estats membres relatives a l'exercici d'activitats de radiodifusiÛ televisiva, en la redacciÛ que en donen la Llei 22/1999, del 7 de juny, de modificaciÛ de la Llei 25/1994; la Llei 15/2001, del 9 de juliol, de foment i promociÛ de la cinematografia i el sector audiovisual, i la Llei 39/2002,

del 28 d'octubre, de transposiciÛ a l'ordenament jurÌdic espanyol de diverses directives comunit‡ries en matËria deprotecciÛ dels interessos dels consumidors i usuaris, i el tÌtol III de la Llei 41/1995, del 22 de desembre, de televisiÛ local per ones terrestres.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicaciÛ aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 28 de juny de 2004

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR