The Catalan Language: Progress Towards Normalisation

AutorCarles Duarte i Montserrat
Páginas397-398

Jude Webber í Miquel Strubell, The Catalan Language: Progress Towards Normalisation, Sheffield (The Anglo-Catalan Society) 1991, 100 pàgines, isbn 0-9507137-6-7.

Page 397

El llibre que ressenyem en aquesta nota és una presentació clara i útil per a lectors de llengua anglesa de l'evolució recent de la llengua catalana. Al prefaci els autors expliquen el procés seguit per a l'elaboració del llibre, partint de la conferència pronunciada per Miquel Strubell a la reunió anual de l'Anglo-Catalan Society de 1986, reelaborada tenint en compte els treballs universitaris posteriors de Jude Webber sobre aquesta matèria, amb la qual cosa s'hi ha produït una interessant col·laboració entre un alt funcionari amb responsabilitats dins del procés de normalització lingüística a Catalunya i una observadora universitària externa i especialitzada.

La part central de l'obra, després del prefaci i d'un breu capítol d'agraïment, s'estructura en una breu introducció, un capítol que ofereix una perspectiva històrica, un capítol dedicat a les perspectives socials, demogràfiques i lingüístiques, un ca- ¦ pítol que s'ocupa de les perspectives des d'un punt de vista sòcio-psi-cològic, un capítol sobre el marc legal, un capítol sobre les mesures institucionals, un capítol dedicat a l'educació, un capítol sobre els mitjans de comunicació, el sector del llibre, el cinema i el vídeo, un capítol sobre el reconeixement europeu de la llengua catalana i un apartat de conclusions.

Ara bé, al costat d'aquesta part central, el llibre inclou altres aspectes igualment interessants i útils: uns apèndixs amb la traducció de fragments de l'Estatut d'Autonomia de

Page 398

Catalunya de 1932, de la Constitució espanyola de 1978, de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979, la traducció de la Llei de Normalització Lingüística a Catalunya de 1983, uns quadres de dades lingüístiques procedents del cens de 1986 i la traducció de la declaració de l'Institut d'Estudis Catalans Sobre l'estat actual de la normalització lingüística (1990); unes cronologies sobre el progrés de la normalització lingüística a Catalunya (1970-1988) i sobre la situació equivalent a la Vall d'Aran, al País Valencià, a la Catalunya Nord, a les Illes Balears, al Principat d'Andorra i a la ciutat de l'Alguer, i unes lectures recomanades sobre la llengua catalana en anglès.

Aquesta publicació de Webber i Strubell constitueix una aportació pràctica, accessible i atractiva a la difusió entre parlants de llengua anglesa del procés actual de normalització de la llengua catalana. Els autors hi han fet un esforç reeixit de concisió i d'organització de la informació a fi que un lector no especialitzat pugui adquirir una idea clara del que significa el procés de normalització del català. En felicitem sincerament els autors i l'Anglo-Catalan Society per aquesta nova i oportuna contribució al coneixement de la realitat catalana entre els anglòfons.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR