ORDRE TRI/68/2006, de 23 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores del programa d'incentius per a la creació d'ocupació lligada a projectes de nova inversió empresarial considerats estratègics per a l'economia catalana i s'obre la convocatòria per a l'any 2006.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial

ORDRE

TRI/68/2006, de 23 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores del programa d'incentius per a la creació d'ocupació lligada a projectes de nova inversió empresarial considerats estratègics per a l'economia catalana i s'obre la convocatòria per a l'any 2006.

El Govern de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Treball i Indústria, té com a objectiu l'atracció de noves inversions empresarials generadores d'ocupació que afavoreixin el desenvolupament del teixit empresarial català i el seu pes econòmic a nivell nacional i internacional.

En un entorn marcat per la competència global, en el qual cada vegada són més els països i regions potencialment receptors d'inversions empresarials, pràcticament tots els països del món han intensificat els mecanismes d'incentius a l'atracció de noves inversions empresarials així com els instruments de manteniment de les inversions d'empreses que ja operen localment.

La intensificació de la competència per atreure inversions no només s'observa en l'oferta de subvencions, sinó també en l'oferta de serveis al possible inversor, així com a les accions proactives de promoció que desenvolupen les administracions publiques.

L'oferta de serveis és realment rellevant, donat que influeix directament sobre l'avanç del projecte i sobre la decisió final de l'empresa, i per aquest motiu aquesta línia d'incentius ve a complementar i incentivar adequadament les activitats que desenvolupa l'Agència Catalana d'Inversions del CIDEM.

Mitjançant aquest programa d'incentius des del Departament de Treball i Indústria es dóna suport a les inversions que es considerin estratègiques per al teixit industrial català, i que contribueixen a portar a terme els objectius de política industrial i d'ocupació de Catalunya.

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificada per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), i la Llei 20/2005, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2006 (DOGC núm. 4541, de 31.12.2005);

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

Per això, vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores d'incentius per a la creació d'ocupació lligada a projectes de nova inversió empresarial considerats estratègics per l'economia catalana i obrir la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2006.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM, es publicaran en el DOGC les convocatòries per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, les quals contindran les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 En el supòsit que, un cop resolta la convocatòria de les subvencions previstes en aquesta Ordre, no s'hagués esgotat l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent, o en el cas que el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) obtingués fons addicionals destinats a les accions regulades en aquesta Ordre, es podrà, amb el romanent que quedi o amb l'import d'aquests fons addicionals, obrir una nova convocatòria per a la concessió dels ajuts regulats en aquesta Ordre, mitjançant resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM.

2.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que, un cop resolta la convocatòria, s'hagi esgotat l'import màxim destinat per a aquest exercici, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquesta Ordre, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts a la present Ordre.

Article 3

Tipus d'ajuts

3.1 El Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) podrà atorgar ajuts per a la realització de projectes d'inversió realitzats a Catalunya i que es considerin estratègics per a l'economia catalana, entenent com a estratègics aquells projectes que comportin noves activitats empresarials econòmicament i tecnològicament sòlides i que generin riquesa i una ocupació estable i de qualitat. Es tracta de projectes d'inversió que suposin la diversificació d'activitats dels establiments empresarials, així com la implantació de noves empreses.

3.2 Els projectes han de complir algun dels requisits següents:

  1. Projectes d'inversió de més de 1 milió d'euros.

  2. Projectes de generació d'un mínim de 25 llocs de treball nous (unitats de treball a temps complert per any) associats a una inversió inicial. El càlcul per determinar la creació neta d'ocupació es farà entre la mitjana dels 12 mesos anteriors a la data de sol·licitud de l'ajut i l'ocupació a la data de finalització del projecte que s'estableix com a màxim fins al 31 de març de l'any posterior al de la convocatòria. Els nous treballadors empleats com a resultat de la creació d'ocupació no han d'haver tingut mai una ocupació o han d'haver perdut o estar a punt de perdre la seva ocupació anterior i no es considerarà dins de la creació neta d'ocupació la contractació de personal transferit d'altres centres en actiu del grup a Catalunya.

    3.3 Els projectes han de complir necessàriament els dos requisits següents:

  3. L'empresa sol·licitant ha de contribuir en almenys un 25% al finançament del projecte.

  4. La creació neta d'ocupació lligada al projecte d'inversió inicial s'ha de mantenir durant un període mínim de tres anys.

    3.4 Als efectes d'aquesta convocatòria, s'entén per inversió inicial una inversió en capital fix relacionada amb la creació d'un nou establiment, l'ampliació d'un establiment existent o el llançament d'una activitat que impliqui un canvi fonamental en el producte o el procediment de producció d'un establiment existent.

    3.5 Els projectes que es presentin per a l'obtenció d'aquests ajuts s'hauran d'iniciar a partir de la data de sol·licitud de la subvenció.

Article 4

Beneficiaris: concreció i requisits

4.1 Podran ser beneficiàries dels ajuts previstos en aquesta Ordre les empreses, incloses les cooperatives i societats laborals, que duguin a terme projectes com els que es descriuen a l'article 3 d'aquesta Ordre.

4.2 Amb caràcter general, els beneficiaris hauran de complir els següents requisits:

  1. En el cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir l'obligació que estableix l'article 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social dels minusvàlids, i la disposició transitòria del Decret del Govern de la Generalitat de Catalunya 238/1987, de 20 de juliol, de donar ocupació almenys a un 2% de treballadors amb disminució sobre el nombre total de treballadors de l'entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril (BOE núm. 94, de 20.4.2005), el Reial decret 290/2004, de 20 de febrer, pel qual es regulen els enclavaments laborals (BOE núm. 45, de 21.2.2004), i el Decret 246/2000, de 24 de juliol (DOGC núm. 3196, de 2.8.2000).

  2. Complir les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.

  3. Complir els requisits establerts als articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  4. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  5. No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d'infracció greu en matèria d'integració laboral de disminuïts o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost.

4.3 El compliment d'aquests requisits s'acreditarà mitjançant l'aportació de la documentació prevista a l'article 9.3 d'aquesta Ordre.

4.4 Atès que aquesta línia d'ajuts es regeix, de manera general, pel Reglament de la Comissió Europea d'ajuts estatals per a l'ocupació, no en poden ser beneficiàries les empreses dels sectors de la mineria i la construcció naval. Així mateix, en particular per als ajuts sotmesos al règim de mínimis que s'exposen a l'article 8.1.d) d'aquesta Ordre, no en poden ser beneficiàries empreses del sector del transport ni les relacionades amb la producció, transformació o comercialització dels productes que figuren a l'annex I del Tractat, referit bàsicament a productes agraris.

4.5 Per projectes amb despeses subvencionables associades de 50 milions d'euros i superiors, considerats grans projectes d'inversió per la normativa europea, no es consideren beneficiàries d'aquests ajuts les empreses del sector de les fibres sintètiques.

4.6 Als efectes del que preveu aquesta Ordre, es considerarà petita i mitjana empresa (PIME) aquella que s'ajusti a la definició continguda en la Recomanació de la Comissió Europea de 6 de maig de 2003 (DOCE L 124/36, de 20.5.2003), d'acord amb la qual s'entén per mitjana aquella empresa que ocupi menys de 250 treballadors i el volum de negoci anual de la qual no excedeixi els 50 milions d'euros o el balanç general anual de la qual no excedeixi els 43 milions d'euros, mentre que s'entén per petita aquella...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR