STSJ Cataluña , 12 de Septiembre de 2002

PonenteANTONIO BRUGUERA MANTE
ECLIES:TSJCAT:2002:9856
Número de Recurso13/2002
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución12 de Septiembre de 2002
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal RECURS DE CASSACIÓ Núm. 13/2002 SENTENCIA NÚM. 25 President:

Il.lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté.

Magistrats:

Il.lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

Il.lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

Barcelona, 12 de setembre de 2002 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia ha vist els recursos extraordinaris per infracció processal i de cassació preparats pels Srs. Estela , Pilar , Verónica i Juan Pablo , i interposat per Doña. Estela contra la Sentència de 31 de desembre de 2001 dictada per la Secció 1a. de l'Audiència Provincial de Girona en el rotlle núm.

487/99 derivat del judici declaratiu ordinari de menor quantia instat pel Sr. Ernesto contra l'abans esmentat i contra l'herència jacent del Sr. Jon davant el Jutjat de 1ª. Instància núm. 5 de Figueres (actuacions núm. 12/97) sobre reclamació de drets legitimaris. La recurrent ha estat representada en aquest Tribunal pel procurador Sr. Ramón Feixó Bergadá i dirigit per l'advocat Sr. Carlos Espino de Amezaga; i el Sr. Ernesto ha estat representat pel procurador Sr. Joaquim Sans Bascu i dirigit pel lletrat Sr. Carlos Dionisio Gambero Castro.

ANTECEDENTS DE FET I.- En els autes de judici de menor quantia susdit, el jutjat de 1ª. Instància núm. 5 de Figueres va dictar una Sentència el 3 de juny de 1999 amb la part dispositiva següent: "Que estimando parcialmente la demanda formulada por D. Ernesto contra Dª. Estela , Dª. Pilar , Juan Pablo , Verónica y herencia yacente de D. Jon , debo declarar y declaro que debiendo ser reconocidos los derechos legitimarios del actor deberá realizarse por la codemandada entrega al actor, la cantidad de 1.762.167 ptas. más los intereses legales desde el fallecimiento del causante, debiendo asimismo pasar por la anterior declaración el resto de los condemandados y ello sin que proceda hacer especial pronunciamiento en materia de costas".

  1. No conformes les parts amb la resolució anterior, varen interposar sengles recursos d'apel·lació davant la Secció 1a. de l'Audiència Provincial de Girona la qual, en data 31 de desembre darrer, va dictar una Sentència amb la part dispositiva següent:

    "1.ESTIMEM PARCIALMENT el recurs d'apel·lació interposat pel procurador Sr. Garcés i ESTIMEM PARCIALMENT el recurs d'apel·lació interposat pel procurador Sr. Bolós.

    1. REVOQUEM PARCIALMENT la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm.

    5 FIGUERES, en les actuacions de judici de MENOR QUANTIA núm. 12/97 de les quals dimana aquest rotlle, en el sentit de condemnar la Sra. Estela al pagament dels drets legitimaris que corresponen al seu fill Ernesto en la quantia de 69.244.484 ptes, mes els interessos legals des del dia 17-4-91, import que podrà

    fer efectiu en diners o en béns de valor equivalent però l'opció que triï l'haurà de mantenir fins al final, si així ho vol el legitimari. Absolem els altres codemandats Pilar , Verónica I Juan Pablo i condemnem el demandant al pagament de les costes processals que els han causat a ells en la instància.

    No fem especial pronunciament sobre les costes causades en aquesta alçada".

  2. Disconforme Doña. Estela amb la resolució precedent, va interposar contra ella recursos extraordinaris per infracció processal i de cassació.

  3. Per una Interlocutòria de 13 de maig darrer, aquesta Sala va admetre a tràmit el recurs de cassació; i per una altra interlocutòria de 20 de juny següent va admetre a tràmit el motiu 1r. del recurs per infracció processal.

  4. Substanciats ambdós recursos d'acord amb la llei, per una provisió del dia 2 del mes actual es va assenyalar per a la seva deliberació i votació l'audiència del dia 9 de setembre corrent, data en que tingueren lloc.

    Actua com a ponent el magistrat l' Il.lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté.

    FONAMENTS DE DRET I.- En haver estat admès per la interlocutòria d'aquesta Sala de 13 de maig darrer el recurs de cassació, i per la de 20 de juny següent el motiu 1r. del d'infracció processal, escaurà estudiar aquest últim en primer terme, ja que únicament en el cas que no sigui acollit s'haurà d'examinar i resoldre el de cassació, d'acord amb allò que determina la regla 6a. de la disposició final 16a. de la Llei d'enjudiciament civil.

  5. El motiu del recurs d'infracció processal s'articula per la via del núm. 2n. de l'art. 469 de la Llei processal i denuncia falta d'exhaustivitat i de congruència de la Sentència de l'Audiència amb infracció de l'art. 218 de l'actual Llei processal o del 359 de l'antiga. Al·lega que l'Audiència no s'ha pronunciat sobre que la responsabilitat de l'hereu pel que fa al pagament de les llegítimes es limita a l'import dels béns que composen el cabal hereditari.

    A aquesta objecció cal respondre, per a rebutjar-la, que l'Audiència no va fer un pronunciament exprés sobre aquesta qüestió perquè no se li va demanar, raó...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR