DECRET 26/1999, de 9 de febrer, pel qual s'aprova l'Estatut del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

El Centre de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya es va constituir per la Llei 15/1993, de 28 de desembre, del Parlament de Catalunya. La creació d'aquest ens va ser fruit de la consideració de les telecomunicacions com un instrument vital per al funcionament àgil i eficaç de les institucions públiques i privades.

L'evolució de les telecomunicacions ha motivat la modificació de la Llei de creació del Centre de Telecomunicacions per la Llei 17/1998, de 28 de desembre, per tal de permetre una adaptació de l'ens responsable de les telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya al sector en què desenvolupa la seva activitat.

La creació del Centre de Telecomunicacions es va dur a terme per concentrar la prestació de serveis de telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya per tal de racionalitzar i millorar la seva qualitat i obtenir una reducció del cost. L'existència del Centre de Telecomunicacions ha permès coordinar la creació de la xarxa de difusió de ràdio i televisió i la de les xarxes de telecomunicacions necessàries per prestar serveis a altres departaments i organismes de la Generalitat de Catalunya, entre els quals cal destacar la Direcció General de Seguretat Ciutadana, la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Departament de Medi Ambient, etc. Aquests serveis necessaris per a la Institució es van poder integrar en una sola estructura organitzativa i sota una sola infraestructura de telecomunicacions, més potent i molt més professionalitzada.

El Centre de Telecomunicacions ha portat a terme la realització de projectes de telecomunicacions per a la Generalitat de Catalunya que d'altra banda haurien estat molt difícils d'engegar en un entorn basat totalment en monopolis.

En la data de creació del Centre de Telecomunicacions, la legislació de telecomunicacions a l'Estat espanyol es basava en què els serveis de telecomunicacions es prestaven en monopoli tant en l'àmbit de la telefonia com en el de la distribució audiovisual, i complementàriament les comunitats autònomes podien gaudir de xarxa pròpia per a l'autoprestació de serveis.

Des de l'any 1993 les telecomunicacions han sofert una evolució molt important. L'inici de la liberalització l'any 1995 amb l'aparició del segon operador de telefonia mòbil s'ha complementat amb l'aparició de nous operadors per a telefonia fixa, el canvi normatiu amb l'aprovació de la Llei general de telecomunicacions el 24 d'abril de 1998 i la liberalització completa del sector a l'Estat espanyol el passat dia 1 de desembre.

Tots aquests canvis normatius estan motivats per les directrius de la Unió Europea en el sector de les telecomunicacions. Aquestes promouen una liberalització completa del sector. En els principals països de la Unió, aquest fet es va produir l'1 de gener de 1998. Aquestes mateixes directrius indiquen la conveniència que les telecomunicacions siguin un sector majoritàriament gestionat per empreses del sector privat.

Els canvis profunds que s'estan produint en el sector fan imprescindible que la Generalitat de Catalunya adapti la seva organització a un nou marc organitzatiu més flexible per prestar serveis de telecomunicacions a la Institució, que permeti diferenciar les funcions de supervisió i coordinació, de les pròpies d'implementació, de gestió i d'explotació de les xarxes.

Aquest canvi normatiu i la dotació d'aquesta flexibilitat al Centre de Telecomunicacions són imprescindibles per garantir que l'estructura organitzativa en l'àrea de les telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya s'adapti a l'evolució que s'està produint tant a Europa com a la resta de països del món occidental.

D'altra banda, la convergència tecnològica entre la informàtica i les telecomunicacions és cada cop més significativa, el que fa convenient que les estructures organitzatives s'adaptin a aquesta situació.

Per aquest motiu es considera que cada cop més la direcció, la planificació i l'execució de projectes i serveis relacionats amb el món informàtic i de les telecomunicacions estaran més relacionats i serà més difícil tractar-les de forma independent.

Per aquest motiu es preveu la integració dels serveis informàtics i de telecomunicacions en una sola estructura que certament s'adaptarà millor a l'evolució del sector i de la tecnologia que li dóna suport.

Aquesta integració motiva el canvi de denominació de l'ens que passa a ser Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Aquest Decret fixa les normes de funcionament del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i les adapta a les modificacions introduïdes per la Llei 17/1998, de 28 de desembre. El Decret inclou un annex en què es detallen els Estatuts del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, on s'indiquen les funcions i s'especifica la composició i atribucions dels seus òrgans de Govern.

Per tot això, de conformitat amb el que disposen la Llei 15/1993, de 28 de desembre, i la Llei 17/1998, de 28 de desembre, de modificació de la Llei 15/1993, i a proposta del conseller del Departament de la Presidència,

Decreto:

Article 1

En els termes previstos a la Llei 15/1993, de 28 de desembre, de creació del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya, i de la Llei 17/1998, de 28 de desembre, de modificació de la Llei 15/1993, s'aprova el nou Estatut, que figura com a annex d'aquest Decret.

Article 2

Es modifica la denominació del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya, que passarà a denominar-se Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació gestionarà de forma directa o indirecta la implantació, la gestió i l'explotació dels serveis, els sistemes i les xarxes de telecomunicacions i telemàtiques que siguin necessàries per al funcionament de la Generalitat de Catalunya i de les entitats, organismes i empreses que en depenen.

Article 4

S'integren en el patrimoni del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya tots els béns procedents de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i les seves empreses filials i els béns i els drets procedents dels departaments de la Generalitat de Catalunya i dels seus organismes autònoms que li foren atribuïts en el moment de constituir-lo i que el Centre de Telecomunicacions gestionava en règim d'adscripció abans d'entrar en vigor la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR