ORDRE VCP/2/2009, de 8 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a activitats socials i culturals extraordinàries, ajuts socials i despeses de reforma i rehabilitació de seus de comunitats catalanes de l'exterior (CCE).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidencia
Rango de LeyOrdre

ORDRE

VCP/2/2009, de 8 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a activitats socials i culturals extraordinàries, ajuts socials i despeses de reforma i rehabilitació de seus de comunitats catalanes de l'exterior (CCE).

La Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, té per objecte regular el suport, la coordinació i la intensificació de les relacions de la Generalitat, de la societat catalana i de les seves institucions amb les comunitats catalanes establertes fora del territori de Catalunya i les seves entitats, per canalitzar les aportacions dels col·lectius catalans de l'exterior a la dinàmica de la societat catalana.

Les comunitats catalanes de l'exterior (en endavant CCE) són entitats reconegudes oficialment pel Govern de Catalunya i estan establertes a 39 països arreu del món, el que comporta, donades les diferents característiques d'aquests, diverses problemàtiques administratives i de gestió en la seva relació amb l'Administració de la Generalitat.

La normativa aplicable en matèria de subvencions està prevista per a les entitats establertes territorialment a Catalunya o Espanya, però no preveu la casuística de l'existència d'entitats a l'exterior.

És per aquest motiu que cal cercar solucions viables que, sense contradir la normativa vigent, permetin garantir els principis que es preveuen per a l'activitat de foment de l'Administració, especialment els de concurrència, igualtat i no-discriminació, així com l'eficàcia en el compliment dels objectius fixats.

D'acord amb l'article 3.2.8 del Decret 421/2006, de 29 de novembre, correspon al Departament de la Vicepresidència donar suport a les comunitats catalanes de l'exterior.

Atès el que preveuen el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003 esmentada; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores de les subvencions per a activitats socials i culturals extraordinàries, ajuts socials i despeses de reforma i rehabilitació de seus de comunitats catalanes de l'exterior, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre VCP/75/2008, de 19 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a activitats socials i culturals extraordinàries, ajuts socials i despeses de reforma i rehabilitació de seus de comunitats catalanes de l'exterior.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 8 de gener de 2009

Josep-Lluís Carod-Rovira

Vicepresident del Govern

Annex 1

Bases reguladores

.1 Objecte

1.1 L'objecte de les subvencions que es regeixen per aquestes bases és el finançament de les despeses de les activitats socials i culturals extraordinàries, dels ajuts socials, i de les despeses de reformes i rehabilitacions de les seus de les comunitats catalanes de l'exterior, que es poden concedir pels conceptes següents:

  1. Les despeses d'organització d'activitats culturals de difusió i promoció de Catalunya, la seva llengua, cultura i tradicions que no s'organitzin amb caràcter regular anualment i que no formin part de la programació habitual de l'entitat. Queden excloses les activitats organitzades per la comunitat catalana de l'exterior que difonguin la cultura pròpia del país on estigui reconeguda la comunitat i altres activitats de caràcter social que promoguin la dinamització de l'entitat i fomentin la participació dels socis quan no impliquin la difusió i promoció de la llengua i cultura catalanes.

  2. El finançament d'ajuts socials a persones membres de les comunitats catalanes de l'exterior destinats a pal·liar situacions d'especial necessitat o precarietat. Són subvencionables les despeses dels medicaments i tractaments mèdics, així com les despeses que garanteixin unes mínimes condicions dignes de vida, tals com ajuts al lloguer, o al pagament dels subministres d'aigua, gas, llum o calefacció.

  3. Les despeses de reformes i rehabilitacions de seus de comunitats catalanes de l'exterior. Entre aquestes despeses també s'hi inclouen les destinades a mobiliari i equipament de les seus de les comunitats catalanes de l'exterior.

    1.2 Aquestes subvencions són compatibles amb altres subvencions que els subjectes sol·licitants hagin demanat per a la mateixa finalitat sempre que ho comuniquin a l'òrgan concedent en el moment de presentar la sol·licitud. Tanmateix, la quantia a atorgar aïlladament o en concurrència amb d'altres ajuts no pot superar en cap cas el 100% del cost de l'activitat, projecte o despesa.

    .2 Període

    Les bases específiques de cada subvenció regulades als annexes successius determinen el període en què s'han de realitzar les actuacions que són objecte de subvenció.

    .3 Destinataris/àries

    Poden sol·licitar les subvencions previstes a les lletres a) i c) les comunitats catalanes de l'exterior legalment reconegudes. Les subvencions previstes a la lletra b) les poden sol·licitar les persones membres de les comunitats catalanes de l'exterior. Els sol·licitants han de complir en qualsevol dels supòsits els requisits que s'estableixen a les bases específiques de cada tipus de subvenció de les regulades en aquesta Ordre.

    .4 Quantia

    4.1 La quantia màxima destinada a aquestes subvencions i l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar es determina a la convocatòria pública corresponent.

    4.2 Per determinar la quantia de la subvenció, a l'empara de la convocatòria corresponent es té en compte l'adequació de les propostes que presenten els interessats als criteris de valoració publicats en aquestes bases, així com altres subvencions o ajudes que l'entitat o la persona sol·licitant pugui percebre pel mateix concepte, de manera que la quantitat a atorgar aïlladament o amb concurrència amb d'altres no superi en cap cas el 100% del cost de l'activitat o projecte o despesa.

    .5 Sol·licituds

    Les sol·licituds per a cada subvenció s'han de formalitzar mitjançant els models d'impresos normalitzats adreçats a la persona titular de la Direcció General de Relacions Internacionals del Comissionat d'Afers Exteriors i Cooperació del Departament de la Vicepresidència. Els models d'impresos es poden obtenir a la pàgina web http://www.gencat.cat/afersexteriors. Juntament a l'imprès de sol·licitud, els interessats han d'annexar la documentació a la qual fa referència la base 6 d'aquest annex així com la documentació complementària prevista per a cada línia de subvenció.

    Les sol·licituds es poden presentar al registre del Comissionat d'Afers Exteriors i Cooperació a l'adreça que es determini a la convocatòria corresponent, o mitjançant qualsevol de les oficines i registres que preveu l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. El termini de presentació de les sol·licituds s'establirà en la convocatòria corresponent.

    Així mateix, les comunitats catalanes que tinguin seu fora de l'Estat espanyol podran presentar les sol·licituds davant qualsevol òrgan administratiu local o municipal, sempre que a la localitat on té la seu la comunitat catalana de l'exterior no hi hagi cap òrgan consular o ambaixada de l'Estat espanyol.

    .6 Documentació

    6.1 A les sol·licituds de subvenció emplenades a tots els seus camps cal adjuntar la documentació que s'indica a continuació i la que requereix cadascuna de les línies de subvenció regulades als successius annexos d'aquesta Ordre:

  4. Còpia compulsada de la documentació que acrediti la personalitat jurídica de l'entitat.

  5. Còpies compulsades dels documents que acreditin les facultats atorgades a la persona representant de l'entitat o federació reconeguda (nomenament, poders, etc.) i el seu document nacional d'identitat o passaport.

  6. Les entitats sol·licitants que no tinguin residència fiscal en territori de l'Estat espanyol hauran de presentar un certificat de residència fiscal emès per les autoritats competents del seu país de residència.

  7. Declaració responsable de no estar sotmès a cap dels supòsits de prohibició d'obtenir subvencions, de conformitat amb l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. Aquesta declaració s'inclou en el formulari de sol·licitud normalitzat.

  8. Declaració sobre si s'han demanat o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per al mateix concepte, incloent-hi els imports sol·licitats i concedits. Aquesta declaració s'inclou en el formulari de sol·licitud normalitzat.

  9. Declaració responsable de donar compliment dels requisits establerts als articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística que els siguin exigibles i aplicables. Aquesta declaració s'inclou en el formulari de sol·licitud normalitzat.

  10. Declaració responsable, s'escau, de donar compliment de l'obligació que estableix l'article 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social dels minusvàlids, o el Decret 246/2000, de 24 de juliol, sobre l'aplicació de les mesures alternatives de caràcter excepcional al compliment de la quota de reserva. Aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR