STSJ Cataluña 41/2005, 27 de Octubre de 2005

JurisdicciónEspaña
Número de resolución41/2005
Fecha27 Octubre 2005

MARIA EUGENIA ALEGRET BURGUESGUILLERMO VIDAL ANDREUNURIA BASSOLS MUNTADA

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de Cassació núm. 58/2001

SENTÈNCIA NÚM. 41

Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lm. Sr. Guillem Vidal Andreu

Il·lma. Sra. Núria Bassols Muntada

Barcelona, 27 d'octubre de 2005

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat pel Sr. Carlos Manuel, representat davant aquest Tribunal per la procuradora Sra. Carmen Fuentes Millan i dirigit

per l'advocat Sr. David Grau Espuña, contra la Sentència dictada per la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 5 de març de 2001 en entendre del recurs d'apel·lació interposat contra la

Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Sant Feliu de Llobregat el 14 de juliol de 1999 en el procediment demanda de separació núm. 288/98. La Sra. Olga,

aquí part recorreguda, ha estat representada en aquest Tribunal pel procurador Sr. Alberto

Ramentol Noria i dirigit per l'advocat Sr. Salvador Gala Bautista.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr. Antonio Urbea Aneiros, en representació de la Sra. Olga, va formular demanda de judici de núm. 288/98, davant el Jutjat de 1a Instància núm. 4 de Sant Feliu de Llobregat. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data, la part dispositiva de la qual diu el següent:

ESTIMO PARCIALMENTE LA DEMANDA de separación interpuesta por el Procurador D. Antonio Urbea Aneiros en nombre y representación de Dña. Olga frente a D. Carlos Manuel representado por el Procurador D. Pere Martí Gellida y acuerdo la separación del matrimonio contraído el dia uno de octubre de mil novecientos sesenta y seis entre D. Carlos Manuel y Dña. Olga y acuerdo, como medidas por las que han de regirse los esposos en lo sucesivo, las siguientes:

1. Se atribuye a Dña. Olga el uso y disfrute del domicilio sito en PLAZA000 número NUM000NUM001NUM002 y el ajuar doméstico del mismo, pudiendo retirar el demandado de tal domicilio sus enseres personales.

2. En concepto de pensión compensatoria D. Carlos Manuel deberá abonar a Dña. Olga ciento cincuenta mil pesetas mensuales, pagaderas por anticipado, en los cinco primeros días de cada mes, en la cuenta corriente que ésta designe, y que se actualizará automáticamente y sin necesidad de requerimiento previo, el uno de enero de cada año conforme la variación porcentual experimentada por el Indice de precios al consumo que publique el Instituto Nacional de Estadística.

3. En concepto de indemnización económica por razón de trabajo, D. Carlos Manuel deberá abonar a Dña. Olga la cantidad de tres millones de pesetas, que deberá satisfacer en metálico en el término máximo de tres años a partir de la firmeza de la presente resolución.

Todo ello, sin expresa condena en costas a ninguna de las partes.

Segon

Contra aquesta Sentència, la part recurrent Dª Olga va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona la qual va dictar Sentència amb data 5 de març de 2001, amb la següent part dispositiva:

"Se estiman en parte los recursos de apelación interpuestos respectivamente por la parte actora (representada por el Procurador Sr. Ramentol Noria) y por la parte demandada (representada por el Procurador Sr. Fuertes Millán), ambos contra la sentencia dictada en autos de separación núm. 288/98 (Rollo núm. 1075/99) por el Juzgado de Primera Instancia núm. 4 de Sant Feliu de Llobregat, que se revoca en parte en consecuencia, 1º) se establece a favor de la esposa el uso de la vivienda conyugal sita en Sant Feliu de Llobregat, c/RAMBLA000 núm. NUM003, NUM001, NUM002, por el plazo de cinco años a contar desde la fecha de esta sentencia, y sin perjuicio de su prórroga; 2º) se fija en la cuantía de 190.000 pts. Mensuales actualizables desde que se cumpla un año de esta sentencia según las variaciones alcistas del IPC, la pensión compensatoria a favor de la esposa y a cargo del marido, pagadera en la cuenta que ésta designe por anticipado dentro de los primeros cinco días de cada mes; 3º) No ha lugar y se e deja sin efecto el pronunciamiento de instancia relativo a indemnización patrimonial a favor de la esposa y a cargo del marido.

Se confirma el resto de pronunciamientos de la sentencia de instancia, sin imposición de costas de la alzada."

Tercer

Contra la Sentència anterior, el Sr. Carlos Manuel i la Sra. Olga van interposar recurs de cassació, per conèixer dell qual per interlocutòria de 7 de gener de 2002 aquest Tribunal es va declarar incompetent a favor de Tribunal Suprem. Aquest últim per interlocutòria de data 8 de febrer de 2005 va declarar la competència d'aquest Tribunal una vegada resolta la infracció constitucional invocada en el recurs. Rebudes les actuacions i personades les parts, per interlocutòria de 19 de maig de 2005, aquest Tribunal es va declarar competent i el va admetre a tràmit, i de conformitat amb l'art. 485 de la LEC se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la vista el dia 19 de setembre de 2005, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

El recurs de cassació interposat pel senyor Carlos Manuel i també per la senyora Olga, contra la Sentència dictada per la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona té per objecte la decisió en última alçada de la demanda de separació matrimonial de caràcter contenciós instada per la senyora Olga contra el seu espòs senyor Carlos Manuel.

Per tal d'assolir una correcta comprensió de la sentència que escau dictar, és d'interès fer palesos els antecedents de caràcter fàctic que fixà l'Audiència, que, com es sabut esdevenen intangibles en seu cassacional, donat que la ratio legis de la cassació es donar pautes sobre la manera d'interpretar preceptes de lleis substantives i en cap cas, es pot incidir en la valoració de la prova, que en principi, i salvades limitades excepcions que ara no interessen i que, queden circumscrites a la via del recurs extraordinari per infracció processal, constitueix tasca exclusiva dels Jutjats de Primera Instància i de les Audiències Provincials.

De forma succinta podríem desar constància d'aquests antecedents:

Els recurrents varen contraure matrimoni el 1.10.1966, o sigui que fa ja quasi quaranta anys, i en la actualitat ambdós cònjuges tenen més de seixanta anys d'edat. Del susdit matrimoni varen néixer dos fills els quals passen dels trenta-cinc anys i són ja econòmicament independents. Els fills, malgrat tot, conviuen amb la mare. El fill Jaume treballa des de 1991, des l'any 1994 de forma ininterrompuda per la Generalitat. L'altre fill Carlos Manuel treballa des de 1997 en una mateixa empresa.

L'esposa senyora Olga va determinar el patrimoni titularitat del senyor Carlos Manuel de la següent manera: el valorà en uns cent milions de pessetes i el va descriure com a composat per l'habitatge conjugal que es valorà en uns vint milions de pessetes, una plaça de pàrking estimada en més de dos milions de pessetes, un habitatge a Castelldefels comprat per cinc milions i mig de pessetes a l'any 1995 i que ara val més de quinze milions, un pis al carrer Casp de Barcelona per un valor que supera àmpliament els vint-i-cinc milions de pessetes, un habitatge a Cervera que pot valer més de trenta milions de pessetes, una altra finca a Cervera de la qual se'n desconeix el valor; el matrimoni ostenta també la titularitat, en forma pro-indivisa d'una finca de Cadasnos (Hosca) que, els fou donada pel pare de l'esposa que es reservà l'usdefruit, també de la mateixa forma són propietaris d'una altra finca a Cervera, que segons diu l'esposa fou comprada amb diners donats pels seus pares.

L'espòs com a treballador del Banc de Sabadell i per d'altres conceptes (arrendaments, devolucions tributàries, etc...) declara a Hisenda una mitjana de renda mensual del voltant de 650.000 pessetes.

L'esposa des del començament del matrimoni va tenir cura de la casa, de l'espòs i dels dos fills del matrimoni que encara viuen en l'habitatge familiar, també va tenir cura de la mare del senyor Carlos Manuel en els darrers temps de la seva vida, ja que, aquesta convivia temporalment en la llar conjugal. Mentre durà el matrimoni en cap moment la senyora Olga va treballar fora de la llar familiar.

Mentre els consorts convivien sota una mateix sostre, ni l'esposa ni el senyor Carlos Manuel van demanar als fills del matrimoni cap mena de col·laboració en concepte de sosteniment a les càrregues de la família.

Els fills van reconèixer en les seves declaracions que el seu pare contribueix de forma "miserable" al sosteniment de la família des que ells treballen i que han sigut testimonis d'amenaces i intimidacions del seu pare envers la seva mare des que eren petits.

L'esposa no està en condicions de treballar ja que primer ha de solucionar la seva situació psicològica i la falta d'estabilitat emocional, i de l'informe de la psicòloga senyora Elvira, se'n desprèn que té l'autoestima molt baixa, visió negativa i pessimista del seu entorn, sentiments de culpa, depressions fortes, preocupació, inseguretat, tensió interna, pel fet que durant trenta sis anys fou massa depenent del marit... tot això, segons diu, pot ésser degut a vivències emocionals extremadament doloroses.

La sentència dictada en Primera Instància va estimar en part la demanda de separació presentada per la senyora Olga contra el senyor Carlos Manuel i, consegüentment va decidir la separació del matrimoni contret el dia 1 d'octubre de 1966 entre ambdós cònjuges, i com a mesures inherents a l'avantdita separació adoptà les següents:

  1. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Barcelona 20/2007, 10 de Enero de 2007
    • España
    • 10 Enero 2007
    ...patrimonial. Como han señalado las sentencias del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya de fecha 27 de abril de 2000 y 27 de octubre de 2005 , se exige la concurrencia de los siguientes requisitos: "1º) Que exista una separación judicial, divorcio o nulidad del matrimonio. 2º) Que uno ......
1 artículos doctrinales
  • El matrimonio disposiciones generales y efectos (arts. 231-2 a 231-8 CCCAT)
    • España
    • Las relaciones patrimoniales entre cónyuges y parejas convivientes en los derechos civiles autonómicos Cataluña
    • 22 Abril 2021
    ...de cada 65 Destacan especialmente las SSTSJ de Cataluña de 14 de abril de 2003 (ECLI:ES:TSJCAT:2003:4807), 27 de octubre de 2005 (ECLI:ES:TSJCAT:2005:7629), 29 de mayo de 2007 (ECLI:ES:TSJCAT:2007:2265) y 7 de marzo de 2013 (ECLI:ES:TSJCAT:2013:2854). 66 En el Preámbulo a la Ley 25/2010, de......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR