DECRET 221/1999, de 27 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Caixa General de Dipòsits de la Generalitat de Catalunya, i s'unifica el règim de les garanties que davant seu es poden presentar.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

221/1999, de 27 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Caixa General de Dipòsits de la Generalitat de Catalunya, i s’unifica el règim de les garanties que davant seu es poden presentar.

Les especificitats de l’organització interna de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’increment de la seva activitat administrativa fan necessari establir una regulació pròpia en relació amb el funcionament de la Caixa General de Dipòsits, la qual fins ara, i en virtut de la supletorietat normativa, es regulava per les disposicions estatals en aquesta matèria.

La promulgació del Reial decret 161/1997, de 7 de febrer, pel qual es va aprovar el Reglament de la Caixa General de Dipòsits, ha suposat la modernització de la citada Caixa a nivell estatal, però es mantenen les dificultats per a la seva aplicació en àmbits diferents del de l’Administració de l’Estat derivats de la diferent estructura administrativa, i és per això que s’aprova el present Decret, que es caracteritza pel manteniment de les competències de la Subdirecció General de Tresoreria en relació amb la Caixa General de Dipòsits, així com per regular el procediment aplicable als tràmits administratius propis de l’àmbit de la seva actuació.

En segon lloc, s’estableix una regulació unificadora de les garanties que s’hi poden dipositar amb la consegüent derogació de la normativa dispersa en disposicions de caire sectorial amb la finalitat de simplificar la tramitació administrativa, així com el funcionament de la mateixa Caixa General de Dipòsits, sent, no obstant aquesta, supletòria en l’àmbit de la contractació administrativa.

Segons el que s’ha exposat, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller del Departament d’Economia i Finances i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Títol I

Disposicions generals

Article 1

Caixa General de Dipòsits

1.1 La Subdirecció General de Tresoreria exercirà les funcions de la Caixa General de Dipòsits d’acord amb el que es determina en aquest Decret.

1.2 Sens perjudici de la competència de la Caixa General de Dipòsits, els serveis de Caixa es prestaran per les delegacions territorials del Departament d’Economia i Finances dins del seu àmbit territorial.

1.3 El Departament d’Economia i Finances podrà autoritzar excepcionalment la prestació del servei de Caixa a un altre departament, organisme autònom o ens que en depengui de la Generalitat de Catalunya, que actuarà d’acord amb les previsions d’aquest Decret i amb les instruccions que imparteixi el Departament d’Economia i Finances.

Article 2

Àmbit

Es presentaran davant la Caixa:

2.1 Les garanties que s’hagin de constituir a favor de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, les seves entitats autònomes i la resta d’ens públics que d’ella depenguin.

2.2 Els dipòsits als quals es refereixen l’article 5 i el capítol I del títol III d’aquest Reglament.

Article 3

Modalitats de les garanties

3.1 Les garanties que hagin de constituir-se en la Caixa podran consistir en:

a) Efectiu.

b) Valors i participacions en fons d’inversió tant si consten en anotacions en compte o estan representats en certificats nominatius.

c) Avals prestats per entitats de crèdit o societats de garantia recíproca.

d) Assegurances de caució atorgades per entitats asseguradores.

La persona o entitat que mantingui una garantia en la Caixa podrà substituir (la seva modalitat), en els termes que estableixi el conseller/a del Departament d’Economia i Finances.

3.2 Per ordre del conseller/a del Departament d’Economia i Finances s’aprovaran els models que hagin de fer-se servir per a cadascuna de les modalitats de garanties assenyalades a l’apartat anterior.

Article 4

Finalitat de la garantia

La garantia respon del compliment de les obligacions que estableixin les normes en virtut de les quals aquella es va constituir i, a més, en els termes en què es disposi.

Article 5

Modalitats dels dipòsits

5.1 Podran constituir-se en la Caixa, sens perjudici del que s’estableix a l’article 1 en els termes del títol III del present Reglament, les següents modalitats de dipòsits:

a) Dipòsits constituïts per particulars a favor d’altres particulars.

b) Dipòsits constituïts per les administracions públiques a favor de particulars.

c) Dipòsits constituïts per particulars a disposició de les administracions públiques.

d) Dipòsits constituïts per ens de les administracions públiques a disposició d’elles mateixes o d’organismes o d’ens que hi estiguin vinculats.

5.2 Els dipòsits no meritaran cap interès, ni els resguards representatius de la seva constitució podran ser transmissibles a tercers.

Article 6

Comptabilització de les operacions de la Caixa General de Dipòsits

6.1 Cas de concedir-se l’autorització a la qual es refereix l’article 1.3 d’aquest Decret, les funcions desenvolupades com a Caixa General de Dipòsits restaran sotmeses al règim de comptabilitat pública, en els termes establerts en el Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya. Aquest fet suposa l’obligació de retre comptes de les seves operacions a la Sindicatura de Comptes de Catalunya.

6.2 La comptabilitat de les funcions desenvolupades en exercici de les autoritzacions a les quals es refereixen l’article 1.3 d’aquest Decret, s’ajustarà al Pla general de comptabilitat de la Generalitat de Catalunya i a les normes de desenvolupament que dicti la Intervenció General.

6.3 Tots els actes i operacions de la Caixa General de Dipòsits de naturalesa administrativa, civil o mercantil, amb repercussió financera, patrimonial o econòmica han de tenir la seva repercussió en la comptabilitat.

Títol II

De les garanties

Capítol I

Garanties en efectiu

Article 7

Característiques

Les garanties consignades en efectiu es constituiran en moneda estatal i no meritaran cap interès, sens perjudici de fer-ho en euros quan d’acord amb les normes pròpies d’introducció d’aquesta moneda això sigui factible o exigible.

Article 8

Constitució

8.1 La garantia es constituirà, conforme amb el que disposa l’apartat 3 d’aquest article, mitjançant l’ingrés en la Caixa de l’efectiu, xec bancari o xec registrat per entitat financera, lliurat a favor del Tresor de la Generalitat de Catalunya o qualsevol altre mitjà que autoritzi el conseller/a del Departament d’Economia i Finances.

8.2 Als efectes acreditatius d’aquesta, la Caixa emetrà un resguard de constitució, a favor de la persona o entitat constituent i lliurarà una còpia a l’interessat, en la qual constarà, en particular:

a) Les dades identificadores de la persona o entitat que constitueix la garantia i, en el seu cas, del titular dels fons o del compte de procedència d’aquest.

b) L’òrgan administratiu, organisme autònom o ens públic a disposició del qual es constitueix la garantia.

c) L’obligació garantida i quantia per la que es garanteix.

d) El precepte que imposa la constitució de la garantia davant la Caixa.

8.3 L’ingrés s’efectuarà directament a la Caixa o a través d’entitats de crèdit que prestin el servei de caixa a les delegacions territorials del Departament d’Economia i Finances o en els comptes oberts en les entitats financeres que determini el director/a general de Pressupostos i Tresor de la Generalitat de Catalunya.

8.4 Els fons dipositats a la Caixa General de Dipòsits s’ingressaran amb la periodicitat i en el compte obert de l’entitat financera que determini el director/a general de Pressupostos i Tresor.

Article 9

Cancel·lació

9.1 D’acord amb la normativa reguladora de les obligacions garantides, l’òrgan administratiu, entitat autònoma o ens públic a la disposició de la qual es va constituir la garantia acordarà d’ofici o, en el seu defecte, a instància de part interessada, la seva cancel·lació.

9.2 L’òrgan administratiu, entitat autònoma o ens públic a disposició del qual es constituí la garantia, comunicarà en tot cas l’acord de cancel·lació a la Caixa dins del termini dels trenta dies següents a la data de l’acord esmentat, a efectes que aquesta el reflecteixi en els seus registres informàtics i comptables. La Caixa procedirà a la seva devolució en el termini de 45 dies hàbils, a comptar des de la recepció de l’acord de cancel·lació, si bé, excepcionalment i motivada, es podrà ampliar aquest termini per un període de 15 dies hàbils, la qual cosa s’haurà de notificar a l’interessat. La devolució s’efectuarà únicament mitjançant xec o transferència al titular dels fons o persona amb poder suficient, segons consti en el resguard de la constitució, o al seu causahavent.

Article 10

Confiscació de l’efectiu

10.1 La confiscació total o parcial de la garantia per part de la Caixa requerirà l’acord de l’òrgan administratiu, entitat autònoma o ens públic a disposició del qual es va constituir, en el qual s’acreditarà:

a) Que no s’ha produït la suspensió de l’executivitat de l’acte declaratiu de l’incompliment per part de l’obligat si aquest ha estat objecte de recurs, o que l’acte és ferm en el cas que l’obligació garantida consisteixi en el pagament d’una sanció administrativa, de conformitat amb el que es disposa als articles 111 i 138.3, respectivament, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

b) La quantia de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR