DECRET 90/2001, de 20 de març, pel qual s'aprova la modificació de determinats articles dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya i es disposa la publicació del text íntegre dels Estatuts.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

90/2001, de 20 de març, pel qual s’aprova la modificació de determinats articles dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya i es disposa la publicació del text íntegre dels Estatuts.

La Llei 16/1998, de 28 de desembre, dels consells socials de les universitats públiques de Catalunya, modificada per la Llei 3/1999, de 26 d’abril, ha portat a terme una important modificació d’aquest òrgan de govern de la universitat, la qual n’ha afectat la composició, l’estructura i, molt en especial, les atribucions. Aquesta nova regulació fa necessària l’adaptació, en aquells aspectes que calguin, dels estatuts de les universitats, tal i com preveu la disposició transitòria de la Llei esmentada.

És per això que, un cop analitzada l’adequació a la legalitat vigent del text de modificació dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya, aprovat pel claustre d’aquesta Universitat, de conformitat amb el que estableix l’article 12.1 de la Llei 11/1983, de 25 d’agost, de reforma universitària, a proposta del conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Queda aprovada la modificació dels articles 24, 30, 32, 49.f), 53.f) i 53.j), 80, 95, 101, 105, 107, 134 i 161.4 dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya, aprovats pel Decret 31/1995, de 7 de febrer.

Article 2

Es disposa la publicació del text íntegre dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya, que figura com a annex, el qual incorpora els articles dels Estatuts aprovats pel Decret 31/1995, de 7 de febrer, i les modificacions aprovades per aquest Decret.

Article 3

De conformitat amb l’article 12.3 de la Llei 11/1983, de 25 d’agost, de reforma universitària, aquest Decret entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 20 de març de 2001

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d’Universitats, Recerca

i Societat de la Informació

ESTATUTS

de la Universitat Politècnica de Catalunya

Capítol preliminar

Naturalesa i finalitats

Article 1

La Universitat Politècnica de Catalunya és una institució de dret públic al servei de la societat, amb personalitat jurídica pròpia i patrimoni diferent del de l’Estat, del de la Generalitat de Catalunya i del d’altres entitats públiques, disposa de plena autonomia de recerca, docent, d’organització, de govern, administrativa i financera, en el marc de la Constitució espanyola i de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, sense més limitacions que les normes que dictin l’Estat i la Generalitat en l’exercici de les seves competències d’acord amb aquests Estatuts.

Article 2

L’àmbit d’implantació territorial propi de la Universitat Politècnica de Catalunya és el de les comarques de Catalunya.Article 3

La Universitat Politècnica de Catalunya és una institució concebuda com un conjunt interdisciplinari per al foment i l’exercici de l’estudi, de la recerca científica i artística i del desenvolupament tècnic i cultural, per a la formació que capaciti per a l’exercici d’activitats professionals i perquè doni suport científic i tècnic al progrés social, cultural i econòmic de la societat, i en especial de la catalana, i al desenvolupament personal dels membres de la comunitat universitària.

Article 4

La Universitat Politècnica de Catalunya ha de cultivar l’esperit crític de la ciència i de l’art i els principis de la llibertat de docència i de recerca, i ha de fomentar l’ús pacífic dels coneixements tècnics, científics i artístics.

Article 5

El desenvolupament de la vida universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya s’inspira en els principis de llibertat, democràcia, igualtat i solidaritat, i en el respecte a la pluralitat ideològica. La Universitat ha de vetllar perquè aquests principis siguin efectius.

Article 6

La Universitat Politècnica de Catalunya és un centre creador i difusor de cultura, com a via indispensable per a la consecució d’una societat més justa. Ha de posar atenció especial en el foment de la cultura i la llengua catalanes, sobretot en els seus aspectes científics, tècnics i artístics, en l’esperit d’universalitat consubstancial al concepte d’universitat; a l’efecte estableix relacions amb les universitats de l’àrea lingüística catalana.

Article 7

La Universitat Politècnica de Catalunya ha de fomentar la seva projecció en la societat i s’ha d’encarregar de manera especial de les tasques d’extensió universitària i de formació permanent. També ha de promoure les activitats que ajudin a la formació i al desenvolupament cultural dels membres de la seva comunitat universitària.

Article 8

El català és la llengua pròpia de la Universitat Politècnica de Catalunya, i el seu vehicle d’expressió normal. La Universitat Politècnica de Catalunya acull la llengua castellana, en convivència recíproca amb la catalana, en igualtat de drets per a tots els membres de la comunitat universitària, sobre la base del respecte a la llibertat d’expressar-se en cada cas en la llengua que es prefereixi. La Universitat ha d’establir els mitjans adients perquè tots els membres de la comunitat universitària puguin comprendre la llengua catalana.

Article 9

Per al compliment de les seves finalitats, la Universitat Politècnica de Catalunya estableix relacions amb altres institucions culturals i científiques espanyoles, de la

Unió Europea i d’altres països, particularment les universitàries, i molt especialment amb les altres universitats de Catalunya.

Article 10

L’autonomia en els ordres acadèmic, de govern, administratiu i financer de la Universitat Politècnica de Catalunya comprèn, entre altres:

a) L’elaboració dels seus Estatuts i reglaments.

b) La determinació de les seves estructures amb plena potestat per constituir, organitzar, modificar i suprimir els òrgans de govern i els serveis, d’acord amb les seves competències, tant en l’ordre docent i de recerca com en el de suport administratiu; i així mateix, l’elaboració de les seves plantilles.

c) L’elaboració i l’aprovació de plans d’estudis i de recerca.

d) La selecció, la formació i la promoció del personal docent i investigador i d’administració i serveis, com també la determinació de les condicions en les quals ha de dur a terme les seves activitats.

e) L’admissió, el règim de permanència i l’avaluació de coneixements dels estudiants.

f) L’expedició dels seus títols i diplomes.

g) L’elaboració, l’aprovació i la gestió dels seus pressupostos i l’administració dels seus béns.

h) Qualsevol altra competència necessària per al compliment adequat dels seus objectius.

Capítol 1

Estructura i organització

Secció 1

Estructura

Article 11

La Universitat Politècnica de Catalunya s’organitza en les unitats estructurals següents:

Departaments.

Centres docents (escoles tècniques superiors, facultats, escoles universitàries i altres centres docents que es puguin crear).

Instituts universitaris.

Unitats de serveis universitaris.

Serveis tècnics especialitzats.

Altres centres i unitats funcionals que la Junta de Govern pugui constituir per cobrir necessitats específiques.

Article 12

La Universitat Politècnica de Catalunya es pot organitzar en diferents campus. Aquesta estructuració i les seves conseqüències organitzatives relatives a les unitats estructurals definides a l’article 11 són competència del claustre general.

Secció 2

Departaments

Article 13

Els departaments són els òrgans bàsics de recerca i docència, que duen a terme les seves funcions en un camp científic, tècnic o artístic determinat.

Article 14

Són funcions bàsiques dels departaments:

a) Organitzar i dur a terme la recerca relativa al camp respectiu.

b) Organitzar i dur a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR