ORDRE TRI/291/2004, de 6 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'atorgament d'ajuts per a la recerca, el desenvolupament i la innovació tecnològica i s'obre la convocatòria per a l'any 2004.

SecciónDisposicions Generals
EmisorCentre D'Innovació i Desenvolupament Empresarial
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRI/291/2004, de 6 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'atorgament d'ajuts per a la recerca, el desenvolupament i la innovació tecnològica i s'obre la convocatòria per a l'any 2004.

Les activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica són imprescindibles per tal de tenir, en un context de competència global, una millora sostenible en la productivitat i la competitivitat empresarial. Així ho han reconegut la Unió Europea, els seus estats membres i la Generalitat de Catalunya amb polítiques i mesures de suport a les empreses en la seva tasca d'adopció de la recerca, el desenvolupament i la innovació tecnològica.

La indústria catalana, malgrat els avenços experimentats en els darrers anys, continua caracteritzant-se per una situació d'endarreriment tecnològic respecte a la Unió Europea. Així, l'esforç tecnològic, mesurat per les despeses en R+D sobre el PIB, se situa a l'actualitat en un nivell substancialment inferior a la mitjana dels països capdavanters de la Unió Europea. En aquest sentit, corregir aquesta situació d'endarreriment i millorar la capacitat tecnològica i la productivitat de la indústria catalana requereix un esforç continuat de la inversió en activitats de R+D i innovació tecnològica, particularment en el sector privat. Així mateix és necessari fomentar la capacitat d'innovació organitzativa, en particular de les petites i mitjanes empreses, per a què aquestes siguin flexibles als canvis de l'entorn i incrementin el seu potencial competitiu. El creixement de la inversió en R+D i la incorporació d'innovacions tant tecnològiques com no tecnològiques són elements fonamentals per a què les empreses industrials catalanes puguin diferenciar els seus productes sobre la base de la innovació i incorporin els avenços tecnològics als seus productes i processos productius. Únicament d'aquesta manera podrà l'economia catalana participar de

l'objectiu que s'ha fixat la Unió Europea de convertir-se en l'economia basada en el coneixement més dinàmica i competitiva del món.

La innovació d'un territori està en funció dels esforços destinats a la creació de nous productes i processos i de les interaccions dels diferents agents, particularment empreses, centres públics i privats de recerca, universitats i administracions públiques, que formen part del sistema territorial d'innovació. Així, és necessari afavorir tant l'augment dels esforços destinats a la R+D i innovació com les relacions entre els diferents agents del sistema d'innovació. Per tant, amb aquesta actuació es pretén, en primer lloc, fomentar la realització de projectes de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica empresarials i en, particular, aquells en què existeixi subcontractació a proveïdors de R+D externa, com són els centres públics de recerca, els centres de recerca i tecnològics privats sense ànim de lucre i els centres de suport a la innovació tecnològica del CIDEM. Una política eficient de foment de la innovació requereix mesures tant des de la vessant de l'oferta amb la creació d'infrastructures de suport a la innovació i a la transferència de coneixements i tecnologia, com des de la vessant de la demanda amb accions d'estímul a les empreses que redueixin el cost de la realització de projectes de R+D i

innovació amb aquest tipus de centres, degut al fort component d'externalitat que comporten les activitats de R+D.

Així mateix, amb aquest programa es pretén també fomentar la capacitat innovadora, tant tecnològica com en àrees com l'organització de la producció, el disseny, la logística o la incorporació de les tecnologies d'informació i comunicació, de les petites i mitjanes empreses. Les debilitats en la realització i incorporació d'innovacions no tecnològiques han estat identificades com a una de les causes del baix ritme de creixement de la productivitat de les empreses, no únicament de les empreses catalanes sinó també en el conjunt d'empreses europees. En conseqüència, són necessàries accions de suport a la innovació tant tecnològica com no tecnològica, en particular per a les petites i mitjanes empreses.

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), i la Llei 6/2004, de 16 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2004 (DOGC 4179, de 21.7.2004);

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

Per això, vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per a l'atorgament dels ajuts per a la recerca, el desenvolupament i la innovació tecnològica i obrir la convocatòria per a l'any 2004.

Article 2

Bases reguladores

S'aproven les bases que regiran aquesta convocatòria, les quals figuren als següents articles i als annexos d'aquesta Ordre.

Article 3

Convocatòria

3.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM, es publicaran en el DOGC les convocatòries per a la presentació de sol·licituds, les quals indicaran la disposició on consten les bases reguladores, el termini per a la presentació de sol·licituds, l'aplicació pressupostària a la qual s'han d'imputar i la quantia màxima destinada.

3.2 En el supòsit que un cop resolta la convocatòria de les subvencions previstes en aquesta Ordre no s'hagués esgotat l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent, o en el cas que el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) obtingui fons addicionals destinats a les accions regulades en aquesta Ordre, es podrà amb el romanent que quedi o amb l'import d'aquests fons addicionals obrir una nova convocatòria per a la concessió de subvencions per al desenvolupament de l'acció prevista en aquesta Ordre, mitjançant resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM, en el qual es concretaran els imports màxims destinats i l'atorgament d'aquestes subvencions, que estaran condicionats a l'existència de disponibilitat pressupostària per aquesta finalitat.

3.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi esgotat l'import màxim destinat per aquest exercici a les accions regulades en aquesta Ordre, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquesta Ordre, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts a la present Ordre.

Article 4

Quantitat màxima per a l'any 2004 i aplicació pressupostària

4.1 La quantitat màxima destinada a aquesta línia d'ajuts durant l'any 2004 és de 3.500.000 euros, aplicats a la partida pressupostària 640.770.640.01 del pressupost del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM).

4.2 L'atorgament d'aquests ajuts per a l'any 2004 restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries.

4.3 Els ajuts atorgats en base a aquesta ordre són susceptibles de cofinançament pels Fons Estructurals de la Unió Europea, d'acord amb la normativa comunitària reguladora d'aquests fons.

Article 5

Convocatòria per al 2004, presentació de sol·licituds i terminis

5.1 S'obre la convocatòria per al 2004 per a la presentació de sol·licituds per als ajuts per a la recerca, el desenvolupament i la innovació tecnològica previstos en aquesta Ordre.

5.2 Les sol·licituds han d'anar adreçades al director del CIDEM i s'han de formalitzar d'acord amb un imprès normalitzat que es podrà obtenir al web del CIDEM (www.cidem.com) i a qualsevol de les seves delegacions de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Berga, Manresa i Tortosa. Les sol·licituds s'han de presentar a la seu del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), passeig de Gràcia, 129, 08008 Barcelona, telèfon 93.476.72.00, a qualsevol de les seves delegacions o mitjançant qualsevol dels procediments previstos a l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1994, de 13 de gener.

5.3 L'acció subvencionada podrà haver-se iniciat a partir de l'1 de gener de 2004.

5.4 Els terminis de presentació de les sol·licituds s'estableixen a l'annex, en funció de la línia d'ajut de què es tracti.

Article 6

Beneficiaris

6.1 Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts les empreses previstes a l'annex d'aquesta Ordre per a cadascuna de les accions.

6.2 Sens perjudici dels requisits que específicament es puguin exigir per a cadascuna de les accions previstes a l'annex d'aquesta Ordre, amb caràcter general, els beneficiaris hauran de complir els següents:

a) En el cas d'empreses públiques o privades amb 50 de treballadors o més, donar ocupació almenys a un 2% de treballadors amb disminució sobre el nombre total de treballadors de l'entitat o compliment de les mesures alternatives, de conformitat amb el que disposen l'article 38 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració dels disminuïts (BOE de 30.4.1982), el Reial decret 27/2000, de 14 de gener (BOE de 26.1.2000), modificat pel Reial decret 290/2004, de 20 de febrer, i el Decret 246/2000, de 24 de juliol (DOGC núm. 3196, de 2.8.2000).

b) No trobar-se en els supòsits de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

c) Trobar-se al corrent del compliment de les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR