ORDRE AAR/710/2010, d'11 de març, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Siurana.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/710/2010, d'11 de març, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Siurana.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

D'altra banda, l'article 116.1.b) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris.

En aquest àmbit, la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, és la norma reguladora del sector agroalimentari de qualitat a Catalunya. Aquesta norma ha estat desplegada pel Decret 285/2006, de 4 de juliol.

La Denominació d'Origen Protegida Siurana va ser creada com a Denominació d'Origen Siurana per l'Ordre de 21 de juliol de 1977 (BOE núm. 218, de 12.9.1977) i es va reglamentar per l'Ordre de 19 de novembre de 1979 (BOE núm. 298, de 13.12.1979). Posteriorment, l'Ordre de 28 d'octubre de 1994 (DOGC núm. 1968, de 4.11.1994) i l'Ordre ARP/70/2003, de 13 de febrer (DOGC núm. 3832, de 27.2.2003), van ampliar-ne l'àmbit territorial. Per tal d'adaptar-les a la normativa comunitària, l'Ordre de 25 de gener de 1994 del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (BOE núm. 23, de 27.1.1994) va equiparar les denominacions d'origen a les denominacions d'origen protegides. Aquesta Denominació d'Origen Protegida ha impulsat els olis produïts en aquesta zona, a la vegada que ha servit per a la millora del desenvolupament d'unes comarques on la importància del sector olivarer és significativa.

La Denominació d'Origen Protegida Siurana va ser inscrita en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides per mitjà del Reglament (CE) 1107/1996, de 12 de juny (DOCE L148, de 21.6.1996), posteriorment modificat pel Reglament (CE) 2156/2005, de 23 de desembre (DOUE de 24.12.2005).

De conformitat amb la disposició transitòria primera del Decret 285/2006, de 4 de juliol, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida ha adaptat el seu Reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, i l'ha tramès al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, en data 26 de novembre de 2008, per a la seva aprovació.

Aquesta Ordre conté un annex 1 dedicat al Reglament de la Denominació d'Origen Protegida, on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament.

Aquesta Ordre també conté un annex 2 on consten els municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Siurana.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Siurana, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

S'aprova la relació de municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Siurana, que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions següents:

L'Ordre de 25 de juliol de 1995, per la qual es modifica el Reglament de la Denominació d'Origen Siurana.

L'Ordre de 10 de maig de 1996, per la qual es modifica el Reglament de la Denominació d'Origen Siurana.

L'Ordre ARP/70/2003, de 13 de febrer, per la qual s'amplia l'àmbit territorial de la Denominació d'Origen Protegida Siurana, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament (CEE) 2081/92.

Barcelona, 11 de març de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Siurana

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Siurana l'oli d'oliva verge extra que reuneix les característiques definides en aquest Reglament i que compleix amb la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització i tots els requisits que exigeix el plec de condicions i la resta de la legislació vigent.

Aquest plec de condicions es pot consultar a la pàgina web del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Article 2

Extensió de la protecció de la Denominació d'Origen Protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida Siurana.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció són els que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat on es recullin les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'ha d'aprovar el Consell Regulador i s'ha de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no tindrà validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'ha de presentar davant la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de les olives emparades per la Denominació d'Origen Protegida Siurana està constituïda per les parcel·les d'oliveres inscrites al Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció d'oli d'oliva verge extra, de les varietats descrites al plec de condicions, tal com indica l'article 6 i segons els criteris que constin al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Varietat principal

5.1 L'oli protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Siurana s'elabora amb olives d'olivars inscrits de les varietats arbequina en un mínim d'un 90%.

5.2 El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Siurana vetllarà pel foment de la varietat principal de la zona, l'arbequina.

5.3 El Consell Regulador pot proposar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària l'autorització de noves varietats que, amb els assaigs i experiències previs, es comprovi que produeixen olis de qualitat que puguin ser assimilats als olis tradicionals de la zona d'acord amb el procediment que estableix el Decret 285/2006, de 4 de juliol.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció han de ser les adequades per obtenir olives de la màxima qualitat, i s'estableixen a l'apartat 5 del plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 Les oliveres i olives amb destinació a ser protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Siurana han d'estar netament separades, les que procedeixen de parcel·les no inscrites de les que procedeixen de terrenys ocupats per plantacions inscrites, i aquesta mateixa distinció també s'ha de donar en les seves edificacions. Aquesta circumstància s'ha de fer constar en el moment de la seva inscripció i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració, envasament i presentació dels olis

Article 7

Zona d'elaboració i envasament

La zona d'elaboració i envasament dels olis emparats per la Denominació d'Origen Protegida Siurana queda integrada dins els termes municipals que formen la zona de producció.

Article 8

Instal·lacions d'elaboració i envasament

8.1 Els locals inscrits al Registre de persones elaboradores i al Registre de persones envasadores/comercialitzadores a què fa referència l'article 14 d'aquest Reglament han de complir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

8.2 Formulada la petició d'inscripció al Registre, els locals han de ser inspeccionats pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si compleixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a la correcta elaboració i/o envasament d'oli amb Denominació d'Origen Protegida Siurana.

8.3 A les instal·lacions dels locals destinats a la fabricació i a l'envasament d'oli inscrits als registres corresponents no es permet l'emmagatzematge ni la manipulació d'olives/olis procedents de plantacions/olives no incloses a la DOP Siurana, llevat d'autorització expressa de la Comissió Rectora i sempre que estiguin netament separats de les olives/olis emparats per la DOP Siurana i es faci constar expressament en el moment de la seva...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR