ORDRE AAR/374/2010, d'1 de juliol, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/374/2010, d'1 de juliol, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

D'altra banda, l'article 116.1.b) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris.

En aquest àmbit la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, és la norma reguladora del sector agroalimentari de qualitat a Catalunya. Aquesta norma ha estat desplegada pel Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

La Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià va ser aprovada i es va reglamentar per l'Ordre ARP/1/2003, de 3 de gener (DOGC núm. 3799, de 14.1.2003). Aquesta Denominació d'Origen Protegida ha impulsat els olis produïts en aquesta zona, a la vegada que ha servit a la millora del desenvolupament d'unes comarques on la importància del sector olivarer és significatiu.

La Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià va ser inscrita en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, per mitjà del Reglament (CE) 112/2008, de 6 de febrer (DOUE L33, de 7 de febrer de 2008).

De conformitat amb la disposició transitòria primera del Decret 285/2006, de 4 de juliol, el Consell Regulador de la denominació d'origen protegida ha adaptat el seu Reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, i el va trametre al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en data 25 de novembre de 2008 per a la seva aprovació.

L'Ordre conté un annex 1 que conté el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament.

L'Ordre també conté un annex 2 on hi consten els municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià, text que figura a l'annex 1.

Article 2

S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, elaboració i envasat de la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià que figura a l'annex 2.

Disposició derogatòria

Es deroga la disposició següent:

Ordre ARP/1/2003, de 3 de gener, per la qual s'aprova la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/1992 (DOGC núm. 3799, de 14.1.2003).

Barcelona, 1 de juliol de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià l'oli d'oliva verge extra que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixi en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions que consta a la inscripció d'aquest producte en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, i pel qual la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià es va inscriure al Registre esmentat (DOUE núm. L33, de 7.2.2008), i la resta de la legislació vigent.

Aquest plec de condicions es pot consultar a la pàgina web del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Article 2

Extensió de la protecció de la Denominació d'Origen Protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida en català Oli del Baix Ebre-Montsià i en castellà Aceite de El Baix Ebre-Montsià.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un Manual de gestió de la qualitat on es recullen les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determinen els articles 20 i 21.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'ha d'aprovar el Consell Regulador i s'ha de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per homologar-lo.

3.3 El manual de gestió de qualitat no té validesa mentre no ha obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'ha de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de les olives emprades per la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià està constituïda per les parcel·les d'oliveres inscrites al Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció d'oli d'oliva verge extra, de les varietats descrites a l'article 5, tal i com indica l'article 6 d'aquest Reglament i segons els criteris que consten al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Varietats admeses

5.1 L'oli protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià s'elabora amb olives d'olivars inscrits al registre de persones productores, de les varietats Morruda o Morrut, Sevillenca i Farga.

5.2 Les varietats a què fan referència els apartats anteriors d'aquest article són les descrites a l'apartat B2 del plec de condicions, al manual de gestió de qualitat, i d'acord amb la normativa sectorial aplicable vigent.

5.3 El Consell Regulador pot proposar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària l'autorització de noves varietats que, amb els assaigs i experiències previs, es comprovi que produeixen olis de qualitat, que puguin ser assimilats als olis tradicionals de la zona d'acord amb el procediment establert al Decret 285/2006, de 4 de juliol.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció han de ser les adequades per obtenir olives de la màxima qualitat i que s'estableixen a l'apartat E del plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 Les oliveres i olives amb destinació a ser protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià han d'estar netament separades, les que procedeixen de parcel·les no inscrites de les que procedeixen de terrenys ocupats per plantacions inscrites, i aquesta mateixa distinció també s'ha de donar en les seves edificacions. Aquesta circumstància s'ha de fer constar en el moment de la seva inscripció i s'ha de sotmetre a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració, envasament i presentació dels olis

Article 7

Zona d'elaboració i envasament

La zona d'elaboració i envasament dels olis emparats per la Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià està integrada pels termes municipals que formen la zona de producció.

Article 8

Instal·lacions d'elaboració i envasament

8.1 Els locals inscrits al Registre de persones elaboradores o envasadores a què fa referència l'article 14 han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

8.2 Formulada la petició d'inscripció al Registre, els locals han de ser inspeccionats pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a la correcta elaboració i/o envasament d'oli amb Denominació d'Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià.

8.3 A les instal·lacions dels locals destinats a la fabricació i a l'envasament d'oli registrats es permet l'emmagatzematge i la manipulació d'olives/olis procedents de plantacions/olives no incloses a la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, sempre que estiguin netament separats de les olives/olis emparats per la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià i es faci constar expressament en el moment de la seva inscripció, i se sotmetin a les normes específiques del manual de gestió de qualitat per controlar aquest producte i garantir, en tot cas, l'origen i la qualitat de l'oli protegit...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR