DECRETO 324/2021, de 27 de julio, del Consejo de la Cataluña Exterior.

ELIeli/es-ct/d/2021/07/27/324/dof
Fecha de publicación29 Julio 2021
Fecha de disposición27 Julio 2021
EmisorDepartament d'Acció Exterior i Govern Obert

L'article 13 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat, en els termes establerts per la llei, ha de fomentar els vincles socials, econòmics i culturals amb les comunitats catalanes a l'exterior i els ha de prestar l'assistència necessària. D'altra banda, d'acord amb l'article 150 de l'Estatut, correspon a la Generalitat, en matèria d'organització de la seva Administració, la competència exclusiva sobre l'estructura, la regulació dels òrgans i directius públics, el funcionament i l'articulació territorial, i sobre les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

La Llei 8/2017, del 15 de juny, de la comunitat catalana a l'exterior, té per objecte regular el marc de les relacions de la Generalitat, les seves institucions i la societat de Catalunya amb els catalans i les catalanes residents a l'exterior, i amb els catalans i catalanes i les comunitats catalanes establertes fora del territori de Catalunya.

Per al compliment dels objectius plantejats en el marc d'aquesta Llei, s'estableixen els òrgans de relació amb les comunitats catalanes a l'exterior. En aquest sentit, l'article 21 de la Llei 8/2017 estableix que el Consell de la Catalunya Exterior és l'òrgan assessor i col·legiat de consulta i participació externa dels catalans i les catalanes residents a l'exterior i de les comunitats catalanes a l'exterior i que un decret n'ha de regular el funcionament, l'organització, la composició i l'adscripció.

Amb aquest Decret es materialitza el mandat de l'article 21 de la Llei 8/2017, en el sentit de desenvolupar reglamentàriament i recollir exhaustivament en una sola norma tots els aspectes relatius al Consell de la Catalunya Exterior, el seu funcionament, l'organització, la composició i la seva adscripció. Aquest Consell substitueix el Consell de les Comunitats Catalanes de l'Exterior, previst en la derogada Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, i desplegat en l'article 11 del Decret 118/1998, de 26 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de relacions amb les comunitats catalanes a l'exterior.

Aquest Decret s'estructura en 14 articles, 1 disposició addicional, 1 disposició derogatòria i 2 disposicions finals. Així, l'articulat regula l'objecte, l'adscripció i el règim jurídic, la finalitat, les funcions, el procediment d'elecció de les persones membres que ho són en representació de les comunitats catalanes a l'exterior, les causes de cessament, el funcionament de l'òrgan, les funcions de la presidència, de la secretaria i de les vocalies, el règim de les sessions, l'adopció d'acords, votacions i actes, i l'assignació de recursos. La disposició transitòria estableix el termini de tres mesos per iniciar el procés d'elecció de vocalies en representació de les comunitats catalanes a l'exterior, la disposició derogatòria deroga la regulació de l'anterior Consell, i les disposicions finals preveuen una habilitació per a la persona titular del departament competent en matèria d'acció exterior i l'entrada en vigor de la norma.

Aquest Decret s'ajusta als principis de bona regulació que estableix l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i també l'article 62 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. S'adequa als principis de necessitat i eficàcia, ja que constitueix l'instrument adequat per donar resposta al desplegament dels articles 21 i 22 de la Llei 8/2017. Pel que fa al principi de proporcionalitat, la iniciativa conté la regulació imprescindible per atendre la necessitat que s'ha de cobrir. Quant al principi de transparència, des de l'inici de la tramitació s'ha permès accedir a tota la normativa vigent actualitzada, i també a la documentació produïda en el procés d'elaboració d'aquest Decret per definir clarament els objectius i possibilitar la participació activa de la ciutadania en l'elaboració de la norma. Així mateix, d'acord amb el principi d'eficiència, les mesures de la norma proposada comporten un ús racional dels recursos públics que es destinen al Consell. Finalment, d'acord amb el principi de seguretat jurídica, aquest Decret és coherent amb l'ordenament jurídic, i els mandats que incorpora s'adeqüen a la legislació vigent.

D'acord amb el que exposen els paràgrafs anteriors, a proposta de la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1. Objecte, adscripció i règim jurídic

1.1 L'objecte d'aquest Decret és la regulació de les funcions, la composició, el funcionament, l'organització i l'adscripció del Consell de la Catalunya Exterior. El Consell de la Catalunya Exterior és l'òrgan assessor i col·legiat de consulta i participació externa dels catalans i les catalanes residents a l'exterior i de les comunitats catalanes a l'exterior, de conformitat amb el que estableix l'article 21.1 de la Llei 8/2017.

1.2 El Consell de la Catalunya Exterior està adscrit al departament competent en matèria d'acció exterior.

1.3 El Consell de la Catalunya Exterior es regeix pel que disposa l'article 21 de la Llei 8/2017, del 15 de juny, de la comunitat catalana a l'exterior, i pel que disposa aquest Decret, i en tot allò no previst en aquestes disposicions li és d'aplicació supletòria la normativa vigent aplicable als òrgans col·legiats de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Article 2. Definició

Als efectes d'aquest Decret, s'entén per comunitats catalanes a l'exterior les entitats de naturalesa associativa sense ànim de lucre constituïdes legalment sota qualsevol forma reconeguda en dret, les federacions en què aquestes es puguin associar, i les comunitats catalanes virtuals les finalitats de les quals tinguin com a objectius els que determina la Llei 8/2017 i siguin reconegudes d'acord amb el que aquesta disposa.

Article 3. Funcions del Consell

El Consell de la Catalunya Exterior té, a més de les funcions previstes a l'article 21.2 de la Llei 8/2017, del 15 de juny, les funcions següents:

a) Presentar propostes al departament competent en matèria d'acció exterior sobre programes i accions relacionats amb els catalans i les catalanes residents a l'exterior, i sobre les entitats constituïdes com a comunitats catalanes a l'exterior.

b) Elaborar informes, amb l'assistència de la unitat directiva competent en matèria de suport a la Catalunya exterior del departament competent en matèria d'acció exterior, de l'estat i el seguiment de les polítiques públiques en matèria de suport a la Catalunya exterior.

c) Participar en el procés de reconeixement de noves comunitats catalanes a l'exterior. Aquesta consulta es pot realitzar a les persones membres del Consell de forma telemàtica.

d) Proposar la creació de comissions de treball sobre temes específics en relació amb les comunitats catalanes a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR