DECRET 118/1998, de 26 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

118/1998, de 26 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior.

La Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, té per objecte la institucionalització de les relacions entre els casals catalans entre si i amb Catalunya i les seves institucions, i el foment i la protecció d'aquests col·lectius, mitjançant el reconeixement d'una sèrie de drets i l'establiment de les prestacions que corresponen al Govern de la Generalitat de Catalunya.

Per al compliment d'aquests objectius la Llei 18/1996 regula el procediment de reconeixement i inscripció dels casals, centres, federacions i confederacions de casals catalans, i els òrgans de relació amb aquestes comunitats catalanes, i preveu el desplegament reglamentari dels aspectes organitzatiu i funcional i l'accés al banc de dades del Registre de casals.

Segons el que s'ha exposat, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de la Presidència i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Aprovar el Reglament de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior que figura en l'annex d'aquest Decret.

Disposició derogatòria

Es deroguen totes les disposicions d'igual o inferior rang contràries a aquest Decret.

Disposició final

S'autoritza el conseller de la Presidència per desenvolupar i executar el present Decret, el qual entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació.

Barcelona, 26 de maig de 1998

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Trias i Vidal de Llobatera

Conseller de la Presidència

Annex

Reglament de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior

Article 1

Procediment per al reconeixement dels casals catalans

1.1 En els termes del que disposa la Llei 18/1996, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, els casals catalans, per tal de ser reconeguts oficialment, han d'adreçar a la Direcció General de Relacions Exteriors la corresponent sol·licitud, signada pel representant legal de l'entitat i en la qual ha de constar el nom del representant i el nom i el domicili de l'entitat. Juntament amb la sol·licitud s'ha de presentar la documentació següent:

a) Original dels estatuts del casal o còpia que acrediti que concorda amb l'original d'acord les normes sobre còpies autèntiques de documents i certificacions sobre aquests de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, o bé d'acord amb qualsevol altre mitjà admès en dret.

b) Certificació de l'acord adoptat per l'assemblea de l'entitat de sol·licitar el reconeixement com a casal català.

c) Certificat que acrediti la legalització de l'entitat en el territori on és establerta. En cas que no estigui previst el tràmit de legalització, aquest requisit es pot complir aportant documentació que ho acrediti.

d) Certificació del nombre de socis de l'entitat.

e) Memòria indicativa de les activitats dutes a terme pel casal i de les que es projecten per al futur.

1.2 Les sol·licituds de reconeixement es poden presentar a la seu de la Direcció General de Relacions Exteriors o en qualsevol de les dependències de la Generalitat de Catalunya o dels seus organismes amb presència a l'exterior, així com als altres llocs previstos per la legislació vigent.

1.3 La Direcció General de Relacions Exteriors analitzarà la sol·licitud i trametrà la seva proposta al conseller de la Presidència per al preceptiu acord de govern. En el termini màxim de dos mesos des de la recepció de la proposta, aquest aprovarà, si escau, el reconeixement del casal. Si en aquest termini de dos mesos no s'ha comunicat al casal l'acord de reconeixement, s'entendrà estimada la sol·licitud. En cas que l'entitat sol·licitant no compleixi les condicions perquè sigui reconeguda, el director general de Relacions Exteriors obrirà el corresponent tràmit d'audiència per tal que l'entitat sol·licitant presenti al·legacions.

Article 2

Revocació del reconeixement

El Govern de la Generalitat, mitjançant el corresponent acord i a proposta del director general de Relacions Exteriors, pot revocar el reconeixement d'un casal català sempre que es produeixi alguna de les circumstàncies següents:

a) Per incompliment, per part del casal, de les disposicions de la Llei o del Reglament. En aquest cas, el director general de Relacions Exteriors, abans d'elevar la proposta de revocació al Govern, ha de donar audiència al casal afectat per tal que presenti les al·legacions corresponents en el termini de quinze dies a comptar de la recepció del requeriment.

b) Per transformació, fusió o extinció del casal. En aquests supòsits, el casal ho ha de comunicar al director general de Relacions Exteriors.

Article 3

Reconeixement de les federacions i confederacions de casals catalans

D'acord amb el que disposa l'article 7 de la Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, els casals catalans prèviament reconeguts d'acord amb el procediment dels articles 1 i 2 d'aquest Reglament poden constituir federacions, i les federacions reconegudes poden constituir confederacions. El procediment per al reconeixement i la revocació de les federacions i confederacions de casals és el mateix que regulen els articles 1 i 2 , si bé pel que fa a l'apartat c) de l'article 1, cadascuna de les entitats que es federin o confederin ha d'aportar el corresponent certificat de l'acord adoptat per l'assemblea respectiva de federar-se o confederar-se amb les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR