DECRETO 127/2021, de 1 de junio, sobre el Parque Natural del Montseny y sobre los espacios del PEIN el Montseny y Cingles de Bertí.

Fecha de publicación08 Junio 2021
Fecha de disposición01 Junio 2021
ELIeli/es-ct/d/2021/06/01/127/dof
EmisorDepartament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

L'article 144 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que corresponen a la Generalitat la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l'establiment de normes addicionals de protecció. La competència compartida inclou, entre d'altres, la regulació dels recursos naturals, de la flora i la fauna i les mesures de protecció de les espècies, en el marc de les bases que fixi l'Estat com a principis o mínim comú normatiu.

La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, constitueix el marc jurídic bàsic per a la conservació, ús sostenible i millora del patrimoni natural i de la biodiversitat. L'article 37 de la Llei determina que són les comunitats autònomes les que han de declarar i determinar les fórmules de gestió dels espais naturals protegits. En aquest sentit, a Catalunya és aplicable la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, i d'una manera més específica l'article 25.2 determina que els parcs naturals es declaren mitjançant un decret del Govern.

El Montseny és el massís més enlairat, i un dels més extensos (més de 30.000 hectàrees), de la serralada Prelitoral Catalana. La seva altitud (1.706 m al Turó de l'Home) i la seva situació propera al mar expliquen en gran mesura la diversitat d'unitats del paisatge, d'hàbitats i d'espècies de flora i fauna d'aquesta muntanya mediterrània, on es troben representades tres de les quatre grans regions biogeogràfiques europees: la regió mediterrània, que defineix el massís, però també la regió atlàntica i la boreoalpina. Així mateix, conté una gran geodiversitat, amb quatre geozones incloses en l'Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya.

Tanmateix, les poblacions humanes han acabat de modelar el paisatge, afavorint determinades espècies enfront d'altres i substituint el bosc, en certes zones, per camps de conreu i pastures que, un cop abandonats, deixen pas a les brolles i matollars. Els elements del ric patrimoni històric i arquitectònic del massís van des de les restes paleolítiques, megalítiques i ibèriques a les mostres d'arquitectura religiosa o militar de l'edat mitjana, el patrimoni industrial i l'extens conjunt de masies, que ens mostren una gran diversitat de tipologies en funció de les característiques de l'indret i del tipus d'explotació. En l'actualitat, el Montseny, bo i mantenint activitats agrícoles, ramaderes i forestals significatives, esdevé un espai de lleure per als quatre milions llargs de ciutadans que viuen a l'entorn i generen una bona part de les activitats econòmiques de la muntanya.

Aquests valors naturals i culturals expliquen que el massís hagi estat un dels primers espais naturals protegits de Catalunya. L'interès per la preservació del paisatge del Montseny es va fer palès ja al principi del segle XX de la mà dels primers excursionistes i va ser posat de relleu davant el ple de la Mancomunitat de Catalunya pel diputat Jaume Bofill i Mates l'any 1922, quan va presentar una moció per proposar la creació al Montseny del primer parc nacional de Catalunya. L'any 1928 un Reial decret va crear el Patronat de la muntanya del Montseny, que havia de garantir un cert nivell de protecció al nucli central del massís, i esdevingué així el primer espai protegit del territori català.

A la dècada dels setanta, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona van promoure un pla especial urbanístic de protecció del massís del Montseny, que va ser aprovat el 26 de juliol de 1977 per al sector barceloní i el 26 de gener de 1978 per a l'àmbit gironí. Aquest mateix any rebé també el reconeixement internacional amb la seva declaració com a Reserva de la Biosfera, dins el Programa MaB («Home i biosfera») de la UNESCO. Amb l'aprovació del Pla especial, es dotava el massís del Montseny d'un instrument de protecció amb una extensió d'unes trenta mil hectàrees.

Posteriorment, mitjançant el Decret 105/1987, de 20 de febrer, es va declarar Parc Natural el massís del Montseny –que només va abastar la part central del massís. L'any 1992 es va aprovar el Pla d'espais d'interès natural (PEIN mitjançant el Decret 328/1992, de 14 de desembre), del qual forma part l'espai massís del Montseny (annex 1 de les Normes del PEIN), amb la delimitació que consta al document III de les Normes del PEIN. Més endavant, l'any 2006, aquest espai es va integrar en la Xarxa Natura 2000.

En el moment present, és necessari consolidar el Parc Natural per desenvolupar i garantir la protecció del patrimoni natural i cultural d'aquest espai emblemàtic, aprofundir en l'equilibri entre la conservació del medi i el desenvolupament sostenible, promoure la valoració i l'ús social del seu paisatge i ampliar el seu àmbit, de tal manera que coincideixi amb la totalitat de l'espai natural protegit i el conjunt dels sistemes naturals d'interès del Montseny. D'acord amb això, escau aprovar un nou decret que substitueixi el Decret 105/1987 i que renovi el marc normatiu aprovat el 1987.

D'altra banda, i per tal d'unificar els límits de les diverses figures de protecció existents al massís, el present Decret modifica també la delimitació dels espais del PEIN Massís del Montseny i Cingles de Bertí, inclosos en el PEIN d'acord amb el Decret 328/1992, pel qual s'aprova el Pla d'espais d'interès natural. Aquest Decret amplia l'àmbit de l'espai Massís del Montseny i la seva delimitació coincideix amb la del Parc Natural. Això implica també modificar puntualment el límit de l'espai del PEIN Cingles de Bertí al terme municipal de la Garriga, de tal manera que el riu Congost passa a ser la divisòria entre els dos espais esmentats. També es canvia la denominació de l'espai (Massís del Montseny per «el Montseny»), de manera que a totes les figures de protecció s'utilitzi «el Montseny», nom tradicionalment utilitzat per usuaris, estudiosos i gestors.

Les modificacions del PEIN indicades s'han sotmès al tràmit d'avaluació ambiental estratègica ordinària, d'acord amb el que estableix la normativa aplicable. Aquest tràmit s'ha resolt amb la declaració ambiental estratègica, de caràcter favorable, continguda en la Resolució TES/507/2020, de 25 de febrer, publicada en el DOGC núm. 8074, de 28.2.2020.

El present Decret estableix també un nou model de governança del Parc Natural, d'acord amb el debat i el consens global assolit al territori durant el procés de participació associat a la redacció i tramitació del Pla especial vigent entre 2008 i 2016. En aquest sentit, aquests òrgans aglutinen tant les administracions públiques directament implicades amb el territori –ajuntaments, diputacions i Generalitat de Catalunya– com les institucions i els representants de la societat civil. La composició d'aquests òrgans ha de respondre al principi de paritat entre dones i homes segons la legislació vigent.

El Decret s'estructura en setze articles, cinc disposicions addicionals, tres disposicions transitòries, una disposició derogatòria, una disposició final i cinc annexos. L'article 1 determina la denominació i la delimitació del Parc Natural. L'article 2 modifica la denominació i delimitació dels espais del PEIN Massís del Montseny i els Cingles de Bertí. Els articles 3, 4, 5, 6 i 7 se centren en els objectius i normes de protecció i l'ordenació i planificació de l'espai natural protegit. Els articles següents fins al 13 estableixen els òrgans de gestió, de govern i de participació del Parc Natural. Els articles 14 i 15 es refereixen, respectivament, al règim de finançament i als beneficis aplicables en l'àmbit del Parc Natural. L'article 16 preveu el desenvolupament d'actuacions de divulgació, de recerca i de programes d'interpretació i educació ambiental. L'annex 1 correspon a la taula de superfícies dels espais naturals protegits desglossada per municipis i els annexos 2, 3, 4 i 5 corresponen a la cartografia de delimitació dels espais naturals protegits i als enclavaments del municipi de Montseny a diferents escales.

Les disposicions addicionals primera i segona aborden la relació del Parc Natural amb la Reserva de la Biosfera del Montseny. La disposició addicional tercera se centra en la gestió de les masses d'aigua subterrània vinculades al massís del Montseny. La disposició addicional quarta determina el foment d'acords entre les diferents entitats públiques i òrgans amb competències en l'àmbit del Parc Natural, així com amb entitats i propietaris privats concernits, amb l'objectiu d'incentivar externalitats positives. La disposició addicional cinquena fa referència a les directrius de planejament urbanístic del municipi de Montseny perquè els enclavaments exclosos del Parc Natural mantinguin la seva condició de sistema d'espais lliures. Finalment, la disposició addicional sisena preveu, en cas que correspongui, el traspàs de les funcions de les diputacions de Barcelona i de Girona als consells de vegueria.

La disposició transitòria primera determina que el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny, aprovat l'any 1977-1978, s'aplica dins el seu àmbit mentre no s'hagi aprovat el Pla previst a l'article 5 del Decret. La disposició transitòria segona resol el funcionament inicial de l'òrgan rector i inclou altres previsions relatives a la resta d'òrgans. Finalment, la disposició derogatòria única deroga el Decret 105/1987, de 20 de febrer, pel qual es declara Parc Natural el massís del Montseny, i la disposició final determina l'entrada en vigor d'aquest Decret.

Amb els informes del Consell de Protecció de la Natura i del Centre de la Propietat Forestal es dona compliment als informes preceptius exigits per la normativa sectorial en matèria d'espais naturals.

En conseqüència, a proposta de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i prèvia deliberació del Govern,

Decreto:

Article 1

Denominació i delimitació del Parc Natural del Montseny

1.1 El...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR