DECRET 123/2019, de 4 de juny, pel qual es modifiquen els Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya i se n'aprova el text íntegre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyDecret

L'article 140 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria d'infraestructures de transport al territori de Catalunya que no tinguin la qualificació legal d'interès general. Així mateix, l'article 169 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva sobre el transport terrestre de viatgers i mercaderies per ferrocarril que transcorri íntegrament dins el territori de Catalunya, amb independència de la titularitat de la infraestructura. En darrer terme, l'article 150.b) del text estatutari atribueix també competència exclusiva sobre organització de l'Administració de la Generalitat en les seves diverses modalitats, organitzatives i instrumentals, per a l'actuació administrativa.

L'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat) es va crear mitjançant la Llei 19/2001, de 31 de desembre. Posteriorment, la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, estableix el paper d'aquesta empresa dintre del sistema ferroviari de Catalunya com a administradora de les infraestructures ferroviàries que el Govern li adscrigui. Ifercat és una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia de conformitat amb l'article 1.b.1 del text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre.

En desplegament de la Llei 4/2006, de 31 de març, s'aprova el Decret 308/2006, de 25 de juliol, d'aprovació dels Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya i, posteriorment el Decret 34/2012, de 27 de març, pel qual es modifiquen els Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, aprovats pel Decret 308/2006, de 25 de juliol, i se'n disposa la publicació íntegra.

En sessió de 19 de juliol de 2018, el Consell d'Administració d'Ifercat acorda la proposta de modificació dels articles 5 i 6 dels Estatuts d'Ifercat amb l'objecte d'adaptar el règim jurídic de l'entitat a la legislació vigent en matèria de contractació pública i de procediment administratiu comú.

El nou text estatutari incorpora la consideració d'administració pública d'Ifercat a l'efecte de determinar el règim de la contractació de l'entitat, de conformitat amb l'article 3.2 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014. El nou redactat de l'article 5 contribueix, així mateix, a aclarir el règim jurídic dels contractes d'obres, subministraments o serveis que formalitzi aquesta entitat en desenvolupament de les seves funcions de gestió, administració i explotació de la infraestructura ferroviària.

Mitjançant la modificació de l'article 6, s'eliminen les referències a l'exercici a les reclamacions prèvies a la via civil i laboral, de conformitat amb la Llei estatal 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, que suprimeix aquestes accions amb la voluntat de suprimir tràmits que suposaven una càrrega de dificultat a l'exercici dels drets, i s'adequa el règim d'impugnació d'actes en matèria de contractació pública a la legislació vigent en aquesta matèria.

Aquest Decret compleix amb els principis de bona regulació formulats a l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i a l'article 62 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquesta norma resulta del tot necessària per adequar els Estatuts d'Ifercat a la normativa vigent i simplificar l'ordenament jurídic, tenint en compte els principis de proporcionalitat, seguretat jurídica i transparència. La seva adopció resulta coherent amb el marc normatiu vigent i contribuirà a millorar l'eficàcia i l'eficiència del funcionament d'aquesta entitat.

De conformitat amb el que estableixen els articles 26.o), 39.1 i 40.1, de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta del conseller de Territori i Sostenibilitat, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Es modifiquen els articles 5 i 6 dels Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya i se n'aprova el text íntegre, que s'insereix com a annex.

Disposició derogatòria

Es deroga el Decret 34/2012, de 27 de març, pel qual es modifiquen els Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, aprovats pel Decret 308/2006, de 25 de juliol, i se'n disposa la publicació íntegra.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor als vint dies de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 4 de juny de 2019

Joaquim Torra i Pla

President de la Generalitat de Catalunya

Damià Calvet i Valera

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya

Capítol 1

Naturalesa, objecte i funcions

Article 1

Naturalesa

1.1 L'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, regulat a la Llei 4/2006, de 31 de març, és un ens públic dels que estableix l'article 1.b.1 del text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre.

1.2 L'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya gaudeix de personalitat jurídica pròpia, d'autonomia administrativa, econòmica i financera, d'un patrimoni propi i de plena capacitat d'obrar per complir les seves finalitats.

1.3 L'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya està adscrit al departament competent en matèria de transport ferroviari.

1.4 El domicili de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya s'estableix a Barcelona, al carrer dels Vergós, 36-42. Aquest domicili es podrà modificar per decisió del Consell d'Administració.

Article 2

Objecte

2.1 Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, com a empresa administradora de les infraestructures ferroviàries, tal com estableix l'article 17 de la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, té el següent objecte:

  1. Conservar, gestionar i administrar les infraestructures, noves o ja construïdes, que li adscrigui el Govern.

  2. Construir les infraestructures de transport ferroviari que li encomani el Govern.

  3. Construir, conservar i explotar, per encàrrec del Govern, qualssevol altres infraestructures de transport d'interès general i complir qualsevol altra funció que li encomani el Govern i que directament o indirectament estigui relacionada amb la construcció, conservació i l'administració d'infraestructures de transport.

  4. Redactar els estudis i projectes.

  5. Gestionar, per mitjà de qualsevol negoci jurídic admès en dret, les infraestructures que indirectament estiguin vinculades a la política de transport, als serveis de telecomunicacions i a l'ús d'espais públics.

2.2 Infraestructures Ferroviàries de Catalunya també té com a objecte el desenvolupament de totes les altres funcions que la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, atribueix a l'administrador d'infraestructures ferroviàries.

2.3 Infraestructures Ferroviàries de Catalunya no pot assumir en cap cas la gestió directa del servei de mercaderies o de viatgers per ferrocarril.

Article 3

Competències i facultats

3.1 Per al desenvolupament del seu objecte, corresponen a Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, en els termes establerts a l'article 18 de la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR