Un curs de dret lingüístic de Catalunya a la Universitat de Barcelona

AutorCarles Duarte i Montserrat
CargoCap del Servei d'Assessorament Lingüístic de la Generalitat de Catalunya
Páginas229-230

Page 229

El Departament de Dret Civil de la Universitat de Barcelona, amb el suport de l'Institut d'Estudis Autonòmics, en els programes corresponents als cursos de doctorat i de post-grau, els quals s'han impartit en els cursos acadèmics 1987-1988 i 1988-1989, ha considerat convenient de dedicar una part del segon curs a estudiar la matèria referent al Dret lingüístic de Catalunya.

Efectivament, el contingut general del programa d'aquests cursos de doctorat i de post-grau s'ha dedicat a les «noves orientacions del dret català» i, en conseqüència, va semblar oportú d'incloure-hi un crèdit —equivalent a deu hores lectives—, amb el caràcter d'obligatori, sobre la matèria referent al Dret lingüístic de Catalunya.

L'existència d'un conjunt de normes jurídiques, les quals tenen per objecte la regulació dels drets i dels deures dels subjectes en matèria d'ús de les llengües que han estat declarades oficials, fa que es pugui contemplar un nou sector de l'ordenament jurídic de Catalunya: el Dret lingüístic.

Aquest Dret lingüístic és de difícil configuració jurídica segons la distinció clàssica entre Dret públic i Dret privat, tota vegada que participa d'elements d'una i altra classificació convencional en atenció, d'una banda, a la regulació constitucional-estatutària i, d'altra banda, al desplegament legislatiu efectuat per la Llei de Normalit2ació Lingüística catalana i que afecta àmbits propis de l'anomenat Dret privat.

Aquest curs ha estat impartit per Antoni Mirambell i Abancó i s'ha desenvolupat sota el programa següent.

  1. Introducció al Dret lingüístic de Catalunya: estat de la qüestió.

  2. La regulació jurídica bàsica i la seva interpretació:

    Page 230

    2.1. Normativa constitucional i estatutària.

    2.2. Legislació de normalització.

    2.3. Dificultats d'interpretació: la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

    2.4. Els valors jurídics fonamentals.

  3. La Llei 7/1983 de 18 d'abril de Normalització Lingüística a Catalunya.

    3.1. Competències legislatives.

    3.2. Característiques.

    3.3. Anàlisi dels àmbits normatius i aplicació de la Llei.

    3.4. Necessitat de modificació.

  4. Actuació legislativa i jurisprudencial: l'activitat i les decisions en el desenvolupament i aplicació de la Llei normalitzadora.

  5. Consideracions generals sobre la normalització: conclusions.

    Aquestes primeres iniciatives en l'estudi i divulgació del Dret lingüístic de Catalunya caldria que fossin estructurades de manera estable en l'oferta docent de les universitats catalanes, amb la collaboració interuniversitària entre els seus departaments i amb d'altres institucions que tenen per finalitat la promoció d'estudis relacionats amb el Dret públic i privat de Catalunya,

    Barcelona, febrer de 1989.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR