DECRET 138/1998, de 9 de juny, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà d'elaboració de vins i altres begudes.
Sección | Disposicions Generals |
Rango de Ley | Decret |
DECRET 138/1998, de 9 de juny, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà d'elaboració de vins i altres begudes. El Reial decret 2055/1995, de 22 de desembre, ha establert el títol de tècnic en elaboració de vins i altres begudes i els corresponents ensenyaments mínims, en consonància amb el Reial decret 676/1993, de 7 de maig, el qual fixa les directrius generals sobre els títols de formació professional i els seus ensenyaments mínims. El Reial decret 777/1998, de 30 d'abril, ha desenvolupat determinats aspectes de l'ordenació de la formació professional en l'àmbit del sistema educatiu, alguns d'aquests aspectes modifiquen el Reial decret que va establir el títol corresponent a aquest cicle formatiu. De conformitat amb l'article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent. D'acord amb el Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'establiment del currículum dels ensenyaments de formació professional. El currículum dels cicles formatius de formació professional específica s'estableix tenint present les necessitats generals de qualificació de cada àmbit professional detectades a Catalunya i les diverses mesures que permeten adequacions del currículum a les necessitats específiques de l'àmbit socioeconòmic dels centres docents. L'autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat permeten desenvolupar actuacions flexibles i possibiliten concrecions particulars del currículum en cada centre docent. El currículum establert en aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l'equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l'alumnat i han de respondre al requisit d'integració dels continguts del cicle formatiu. En virtut d'això, a proposta del conseller d'Ensenyament, amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern, Decreto: Article 1 Aquest Decret estableix el currículum per a l'ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic en elaboració de vins i altres begudes, regulat pel Reial decret 2055/1995, de 22 de desembre, pel qual s'aproven els ensenyaments mínims. Article 2 2.1 La denominació, el nivell i la durada del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 1 de l'annex d'aquest Decret. 2.2 El perfil professional és el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex. 2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 3.1 de l'annex. 2.4 Els continguts del currículum s'estructuren en els crèdits que s'estableixen a l'apartat 3.2 de l'annex. 2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació. 2.6 Les hores a disposició del centre s'estableixen a l'apartat 3.3 de l'annex. Article 3 La relació dels crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals de l'ensenyament corresponent al títol de tècnic en elaboració de vins i altres begudes s'estableix a l'apartat 3.4 de l'annex. Article 4 Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu són les que s'expressen a l'apartat 4 de l'annex. Article 5 Estan autoritzats per impartir aquest cicle formatiu els centres privats de formació professional que imparteixin els ensenyaments que s'indiquen a l'apartat 5 de l'annex. Article 6 Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que s'especifiquen, respectivament, en els apartats 6.1 i 6.2 de l'annex. Disposicions addicionals --1 El professorat de l'especialitat de processos en la indústria alimentària del cos de professors d'ensenyament secundari podrà impartir la matèria de química del batxillerat. --2 El conseller d'Ensenyament pot desplegar el currículum a què es refereix aquest Decret tant en la modalitat d'educació presencial com en la d'educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i el pot adaptar a les característiques singulars de col·lectius d'alumnat. --3 El conseller d'Ensenyament pot autoritzar la realització d'experimentacions sobre aquest currículum d'acord amb el que disposa el capítol 6 del Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya. Disposició final Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC. Barcelona, 9 de juny de 1998 Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya Josep Xavier Hernández i Moreno Conseller d'Ensenyament Annex --1 Identificació del títol 1.1 Denominació: elaboració de vins i altres begudes. 1.2 Nivell: formació professional de grau mitjà. 1.3 Durada del cicle formatiu: 1400 hores. 1.3.1 Formació en el centre educatiu: 960 hores (crèdits de l'1 al 9 i l'11). 1.3.2 Formació en centres de treball: 440 hores (crèdit 10). --2 Perfil professional 2.1 Competència general. És competència general d'aquest tècnic realitzar les operacions d'elaboració, envelliment i envasament de begudes en les condicions establertes en els manuals de procediment i qualitat, emprar la maquinària i els equips corresponents i efectuar-ne el manteniment de primer nivell. 2.2 Competències professionals. Les competències i les actuacions més rellevants que ha de manifestar el professional són: a) Organitzar i controlar la recepció, l'emmagatzematge i l'expedició de primeres matèries, auxiliars i productes acabats en la indústria d'elaboració de begudes: 1. Rebre les primeres matèries, els materials i els productes subministrats pels proveïdors o producció, i assegurar que es corresponen amb allò sol·licitat. 2. Verificar els tipus i les qualitats dels productes subministrats, i comprovar que compleixen les especificacions requerides. 3. Emmagatzemar i conservar les mercaderies, tenint en compte les exigències dels productes, i optimar-ne els recursos disponibles. 4. Efectuar els subministraments interns requerits per producció, d'acord amb els programes establerts, i fer possible la continuïtat dels processos. 5. Preparar les comandes externes i l'expedició de productes emmagatzemats conforme a les especificacions acordades amb el client. 6. Controlar les exigències i realitzar inventaris, seguint els procediments establerts. b) Realitzar les operacions de vinificació i elaboració d'altres sucs fermentats: 1. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars per a l'elaboració de sucs fermentats segons els manuals de procediment i les instruccions d'utilització, amb la finalitat de garantir la producció. 2. Condicionar les primeres matèries per iniciar el procés d'elaboració, seguint les pautes establertes en el manual de procediment i les instruccions de treball. 3. Obtenir els mosts en les condicions i amb les característiques de qualitat i higiene requerides perquè posteriorment fermenti, i assegurar els nivells de producció. 4. Controlar que les fermentacions dels mosts transcorren d'acord amb els requeriments de cada elaboració, establerts en els manuals de procediment i les instruccions de treball. 5. Aplicar els tractaments fisicoquímics establerts en els manuals de procediment per estabilitzar i conservar els sucs, i garantir-ne la qualitat i higiene. 6. Efectuar l'acabament i l'envelliment dels sucs per assolir les característiques diferenciadores i comercials del producte, i garantir-ne la qualitat i higiene. 7. Conduir les operacions des de plafons centrals o sala de control en instal·lacions automatitzades/informatitzades, i assegurar-ne la qualitat, la higiene, els terminis i la quantitat establerts. 8. Prendre mostres i realitzar, durant el procés, els assaigs-proves amb la precisió requerida, i verificar que la qualitat del producte és conforme amb les especificacions establertes. 9. Adoptar en les situacions de treball de la seva competència les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat. c) Conduir el procés de destil·lació i elaborar aiguardents, licors i altres begudes: 1. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars de destil·leria i licoreria segons els manuals de procediment i instruccions d'utilització, amb la finalitat de garantir la producció. 2. Conduir la destil·lació, la redestil·lació i la rectificació de productes fermentats per separar aiguardents i alcohols en les condicions establertes en els manuals de procediment i instruccions de treball, i garantir-ne la qualitat i els nivells de producció. 3. Obtenir aiguardents compostos per envelliment i per combinació d'aiguardents simples i alcohols, seguint les pautes d'elaboració establertes en la fitxa tècnica, i garantir-ne la qualitat i higiene. 4. Realitzar les operacions d'elaboració de licors i begudes no alcohòliques, d'acord amb allò establert en la seva formulació i fitxa d'elaboració, i garantir-ne la qualitat i higiene i els nivells de producció. 5. Conduir les operacions des de plafons centrals o sala de control en instal·lacions automatitzades/informatitzades, i assegurar-ne la qualitat, la higiene, els terminis i la quantitat establerts. 6. Prendre mostres i realitzar, durant el procés, els assaigs-proves amb la precisió requerida, i verificar que la quantitat del producte és conforme amb les especificacions establertes. 7. Adoptar en les situacions de treball de la seva competència les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat. d) Realitzar i controlar les operacions d'envasament i embalatge de productes alimentaris: 1. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars per a...
Para continuar leyendo
Solicita tu prueba