STSJ Cataluña , 16 de Septiembre de 2002

PonenteANTONIO BRUGUERA MANTE
ECLIES:TSJCAT:2002:10031
Número de Recurso19/2002
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución16 de Septiembre de 2002
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal Recurs de casació núm. 19/2002 SENTÈNCIA NÚM. 26 President:

Il.lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté.

Magistrats:

Il.lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa.

Il.lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

Barcelona, 16 de setembre de 2002 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha vist el recurs extraordinari de cassació interposat pels senyors D. Gregorio , D. Cosme , D. Agustín , D. Jesús Carlos , D. Jose Daniel , y otros 29 individuos (cuyos nombres se omiten a efectos de difusión) , contra la Sentència de 20 de novembre darrer, dictada per la Secció 15a. de l'Audiència Provincial de Barcelona en el seu rotlle núm. 278/1999 derivat de les actuacions de judici declaratiu ordinari de menor quantia núm. 1/1998 del Jutjat de 1a. Instància núm. 1 de Vilafranca del Penedès, promogudes pels esmentats contra DIRECCION000 (per abreujament DIRECCION001 .).

Els recurrents han estat representats davant d'aquesta Sala per la procuradora Sra. Montserrat LLINÀS VILA i dirigits per l'advocat Sr. Josep Ensesa. La part contra la qual es recorre no ha ANTECEDENTS DE FET I.- El 20 de novembre últim, la Secció 15a. de l'Audiència Provincial de Barcelona va dictar una Sentència en el rotllo esmentat, en la qual va confirmar íntegrament la de 1a. Instància en què havia estat desestimada totalment la demanda.

  1. No conformes els demandants amb la Sentència de l'Audiència varen interposar aquest recurs extraordinari de cassació la tramitació del qual ha estat substanciada d'acord amb la llei. El dia 5 d'aquest mes tingueren lloc la deliberació i votació del recurs, amb el resultat que consta en l'acta corresponent.

    Actua com a ponent el magistrat del Tribunal Il.lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté.

    FONAMENTS DE DRET I.- La resolució dels dos motius que formula aquest recurs extraordinari de cassació obligarà aquesta Sala a examinar -a la vista del text refós de la Llei de cooperatives de Catalunya de 10 de febrer de 1992 i dels Estatuts de " DIRECCION000 (per abreujament DIRECCION001 ")- si l'Audiència Provincial i el Jutge de 1a. Instància han actuat correctament en sengles sentències unànimes en rebutjar les peticions de la demanda referents a les conseqüències econòmiques que han de comportar per als recurrents la seva baixa voluntària de la Cooperativa demandada.

  2. La Sentència contra la qual es recorre confirma la de 1a. Instància "cuyo contenido es asumido en su integridad por la Sala" (de l'Audiència); i la de 1a. Instància ha considerat correctes les liquidacions que la Cooperativa demandada (en endavant DIRECCION001) ha practicat als demandants per la seva baixa a l'Entitat en haver estat efectuades conforme a l'acord adoptat per l'Assemblea General de Socis de 20 d'abril de 1997 i als art.14 i 15 dels Estatuts Socials.

    Cal veure ara el susdit acord, les liquidacions esmentades, els Estatuts i la Llei, per tal de determinar si aquelles sentències han vulnerat l'art. 50 de la Llei catalana de cooperatives ja esmentada i l'art. 12 dels Estatuts Socials, com ho denuncia el primer dels motius cassacionals.

  3. Mitjançant cartes adreçades pels actors al Consell Rector de la Cooperativa demandada els mesos de gener i febrer de 1997, varen comunicar-li la seva decisió de ser baixa voluntària a la Cooperativa "d'acord amb l'art. 13 pàrraf 1r. i 2n. dels Estatuts" (document núm. 3 de la demanda, als folis 8 al 19). El president de l'Entitat va acusar`-ne recepció i contestà que "un cop tancat l'exercici corrent, i aprovat que sigui per l'Assemblea Ordinària de l'Entitat, se us farà la liquidació corresponent d'acord amb els Estatuts Socials, sempre referida a la data de la vostra sol.licitud" (document núm. 4 de la demanda, a folis 20 al 33); però l'esmentat Consell Rector no va esperar tancar l'exercici (cosa que s'havia de fer el 31 de juliol següent segons l'art. 32 dels Estatuts Socials) per convocar l'Assemblea ordinària i aprovar els comptes de l'any (art.

    44 dels mateixos Estatuts), sinó que va convocar una Assemblea General extraordinària per a celebrar-la el 20 d'abril amb un primer punt de l'ordre del dia que deia: "1r.-Informe del contingut dels Estatuts referent a les baixes dels socis i decisió dels acords a prendre".

    Mai, amb anterioritat, s'havia convocat cap Assemblea ni ordinària ni extraordinària per prendre acords sobre el que s'havia de liquidar als socis que es donaven de baixa, ni se'ls havia aplicat tampoc cap deducció pel concepte de "obligacions econòmiques derivades de les inversions realitzades i no amortitzades" (foli 302), que era el que, en aquest cas, el Consell Rector volia posar a càrrec dels cessants en fer-los-la liquidació de la baixa.

    Un dels cessants va fer present als assistents a l'Assemblea celebrada el 20 d'abril que "aquesta postura del Consell Rector s'ha pres com a revenja a un grup de socis que volen marxar i se'ls ha de castigar..." (final del foli 264).

    Per 51 vots a favor i 25 en contra (amb la protesta dels darrers), l'Assemblea va aprovar la proposta del Consell Rector de carregar a les liquidacions de baixa dels cessants "les obligacions econòmiques derivades de les inversions realitzades i no amortitzades"; i va aprovar també per a la seva aplicació a cada soci la fórmula de distribuir l'import de la quantitat total pendent de capitalitzar entre els quilos de raïm promig entrats per cada soci en relació amb el total entrat a la Cooperativa els últims 5 anys (revers del foli 262).

    Tot fent aplicació d'aquesta fórmula, el Consell Rector va lliurar sengles liquidacions als socis que s'havien donat de baixa (document núm. 5 de la demanda, a folis 38 al 119) en les quals va carregar a cada un d'ells el resultat d'aplicar-hi l'esmentada fórmula deduïts els fons de reserva i les subvencions; i d'aquesta aplicació resultà que un soci que havia aportat al capital social de la Cooperativa 5.317.496 ptes hi havia de tornar 13.815.997 ptes. (cas del Sr. Fermín y de Evaristo); un altre soci que havia aportat 1.051.381 ptes. hi havia de restituir 5.054.287 ptes. (cas del Sr. Eugenio); un altre que havia aportat 1.649.520 ptes. havia de pagar 5.541.499 ptes. (cas de Viticultura Jose Daniel , SCP); un altre que havia aportat 688.542 ptes. havia de tornar 1.933.852 ptes. (cas del Sr. Gabriel); un altre que havia aportat 844.729 ptes. havia de restituir 3.720.296 ptes. (cas de la Sra. Pilar); i així successivament, en termes semblants, les liquidacions de tots i cadascun dels 22 socis que es varen donar de baixa (quadre definitiu elaborat pel perit auditor de comptes

    Sr. Jon al foli 303, o les liquidacions provisionals del doc. núm. 5 de la demanda).

    De manera que en ser baixa se'ls va imposar l'obligació de pagar quantitats molt superiors a les que havien aportat al Capital Social, i això es va fer a redòs d'aquell acord assembleari el qual, al seu torn, deia emparar-se en l'últim incís de l'art. 15.1 dels Estatuts Socials que veurem desprès; i com que, complint l'art.

    9.b) dels Estatuts Socials, els cessants ja havien lliurat a la Cooperativa les seves collites de raïm (tot el que havien obtingut), la Cooperativa va fer la liquidació de baixa a cada un d'ells descomptant-los de l'import de la seva collita respectiva l'import del "deute" que resultava d'aquelles liquidacions de baixa; de manera que, en total, se'ls van descomptar 73.824.540 ptes. (foli 303 ja esmentat el quadre del perit) sense comptabilitzar encara una altra deducció de 5.437.479 ptes. de què també parlarem després.

  4. La Sentència de l'Audiència en haver "asumido en su integridad" la de 1a. Instància sense altres explicacions, no ha fet cap referència als fets anteriors que són la base del litigi; i la de 1ª. Instància diu (al final del seu fonament CUARTO) que "en cuanto a las consecuencias de la baja voluntaria de los socios salientes, disidentes, es de hacer notar que se efectuó bajo los parámetros y directrices o criterios de los propios Estatutos Sociales aprobados por las Asamblea General de socios, y el Dictamen Parical obrante en autos, elaborado por un Censor Jurado de Cuentas, inscrito en el ROAC, socio director de DIRECCION002 .

    concluye que en la realización de las liquidaciones definitivas practicadas a los socios salientes, se ha aplicado lo establecido en el art. 15.1º de los Estatutos Sociales e imputados en las respectivas cuentas corrientes de cada uno de ellos y que no se aplicó la deducción de las obligaciones económicas derivadas de las inversiones realizadas y no amortizadas". I afegeix: "El Perito informante ratificó fjudicialmente el dictamen y se sometió a las aclaraciones, puntualizaciones y precisiones que tuvieron a bien inquirirle las partes, con rigurosa observancia del principio de contradicción y audiencia. En resumen, recapitulando, para la resolución de la controversia judicial era báisco estudiar la legislación aplicable y el informe pericial y la documentación aportada, y, desde luego, la conclusión jurídica a la que se ha llegado no puede ser otra que la que se ha expuesto y razonado. La demanda debe, pues, ser totalmente edesestimada".. I imposa als demandants les costes del litigi "por temeridad y mala fe"; i la Sentència de 2a. Instància, que confirma l'anterior, també imposa les de 2a. instància als demandants.

    Doncs bé:

  5. Tal com es denuncia en el recurs de cassació els motius del qual ara examinarem, ni "la legislación aplicable", ni "el informe pericial" ni "la documental aportada" permeten, a criteri d'aquesta Sala, arribar a les conclusions de les Sentències d'instància perquè el dictamen pericial diu el contrari del que diuen les Sentències, i el mateix succeeix amb la documental i amb la legislació aplicable.

    En efecte:

    Com ja hem vist, les Sentencies afirmen (en realitat ho fa la de 1a. Instància ja que la de 2a. es remet a la primera) que el dictamen pericial diu que a "los socios salientes, disidentes" (els actuals actors) "no se (les) aplicó la deducción de las obligaciones económicas...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR