ORDRE MAH/214/2009, de 24 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la promoció i consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/214/2009, de 24 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la promoció i consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya.

Durant els anys 90 van néixer a Catalunya diferents iniciatives a càrrec de la societat civil de suport a propietaris i usuaris de finques i espais amb valor natural i paisatgístic emmarcades en el que avui s'anomena custòdia del territori.

L'any 2003, fruit d'aquest procés, es va crear l'associació Xarxa de custòdia del territori, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge i amb la finalitat de promoure i desenvolupar aquesta nova eina de gestió i conservació dels recursos i el patrimoni del territori en col·laboració amb la propietat i els usuaris.

En aquesta línia, s'entén per custòdia del territori el conjunt d'estratègies o tècniques jurídiques a través de les quals s'implica els propietaris i usuaris del territori en la conservació i ús dels valors i els recursos naturals i paisatgístics.

A fi de fomentar la conservació dels recursos naturals de Catalunya, es fa necessària la creació d'uns ajuts que donin suport a les iniciatives de custòdia del territori, com a nova eina de protecció de la natura i tal com s'ha portat a terme en altres països europeus.

Vist el Decret 328/1992, de 14 de desembre, pel qual s'aprova el Pla d'espais d'interès natural;

Vista la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals;

D'acord amb l'article 20 de la Llei 12/2006, de 27 de juliol, de mesures en matèria de medi ambient, el qual modifica l'article 16 de la Llei 12/1985, d'espais naturals, en el sentit que la declaració com a zona especial de conservació (ZEC) o com a zona de protecció especial per a les aus (ZEPA) implica la inclusió automàtica en el Pla d'espais d'interès natural;

Vist l'Acord de Govern GOV/112/2006, de 5 de setembre, pel qual es designen zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i s'aprova la proposta de llocs d'importància comunitària (LIC);

Ateses les disposicions de declaració de cadascun dels espais naturals de protecció especials;

Atès el que disposen el capítol 9 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions;

D'acord amb l'article 92.3 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores de les subvencions per a la promoció i consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya, que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 24 d'abril de 2009

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Bases reguladores dels ajuts destinats a la promoció i consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya

.1 Objecte dels ajuts

Aquestes bases tenen per objecte regular els ajuts destinats a persones jurídiques sense ànim de lucre (associacions i fundacions) per a la promoció i consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya.

S'entén per custòdia del territori el conjunt d'estratègies o tècniques jurídiques a través de les quals s'implica els propietaris i usuaris del territori en la conservació i l'ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics.

.2 Actuacions pròpies de la custòdia del territori i àmbit d'aplicació dels ajuts

2.1 La finalitat de l'actuació objecte de l'ajut econòmic és el desenvolupament de mesures de custòdia de territori. Aquestes mesures hauran d'estar vinculades a un programa trianual de custòdia del territori relacionat amb la conservació del patrimoni natural. El contingut bàsic d'un programa trianual de custòdia es troba definit a l'annex 1, i inclou les mesures clàssiques que comporta el desenvolupament de la custòdia:

  1. Restauració i millora dels hàbitats i els hàbitats de les espècies.

  2. Maneig i manteniment dels hàbitats i els hàbitats de les espècies.

  3. Restauració i millora del paisatge i altres elements del patrimoni natural.

  4. Ordenació dels aprofitaments dels recursos naturals i dels usos públics per garantir els punts anteriors.

    2.2 L'àmbit d'aplicació d'aquests ajuts és:

  5. Amb caràcter preferent, els espais naturals protegits de Catalunya. Aquest àmbit inclou els espais naturals protegits (espais del PEIN inclosos els ENPE o espais naturals de protecció especial, espais de la xarxa Natura 2000 i espais proposats per formar part de la xarxa Natura 2000). Igualment s'inclouen en l'àmbit d'aplicació d'aquests ajuts les zones humides incloses a l'Inventari de zones humides de Catalunya.

  6. Amb menor preferència, l'àmbit d'aplicació també es fa extensiu als terrenys qualificats de no urbanitzables amb valors naturals rellevants pel que fa a la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural i que no gaudeixen de protecció a l'empara de la Llei 12/1985, d'espais naturals.

    2.3 Resten fora de l'àmbit d'aplicació d'aquestes bases els programes de custòdia que tinguin com a finalitat la promoció de les activitats pròpies de la gestió silvícola (tales, aclarides, desembosc, etc), així com aquells programes no relacionats amb el patrimoni natural i els centrats en parcs i jardins urbans, ja siguin públics o privats, espais verds i altres espais de tipologia natural però classificats com a sòl urbà o urbanitzable.

    .3 Despeses subvencionables

    3.1 Per al desenvolupament del programa trianual de custòdia descrit a la base 2.1, es determinen aquelles despeses assumides pels beneficiaris dels ajuts que poden ser subvencionables:

  7. Despeses de contractació d'una persona experta en custòdia del territori per a un període de 3 anys naturals consecutius, dels quals el primer any natural és el de la resolució d'atorgament de l'ajut.

  8. Despeses de comunicació i divulgació lligades a la consecució i difusió del programa trianual de custòdia.

    3.2 No són subvencionables despeses següents:

  9. Despeses de funcionament general de les entitats beneficiàries dels ajuts (lloguers, telefonia, material fungible, etc.).

  10. Inversions d'aquestes entitats per a la compra de material informàtic, mobiliari, etc.

    .4 Destinataris/àries

    Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases les persones jurídiques sense ànim de lucre (associacions i fundacions) que tinguin per objecte la gestió i conservació del medi natural i, a la vegada, que no siguin titulars dels terrenys objecte de Programa trianual de custòdia del territori.

    Així mateix, hauran de reunir els requisits següents:

  11. Estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent (Registre d'associacions i Registre de fundacions del Departament de Justícia).

  12. Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

  13. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  14. En el cas de fundacions, haver presentat els comptes anuals al Registre de fundacions.

    El compliment d'aquests requisits s'acreditarà mitjançant l'aportació de la documentació que preveu la base 8 d'aquesta Ordre.

    .5 Import dels ajuts

    5.1 Els ajuts atorgats a l'empara d'aquestes bases reguladores són de caràcter plurianual, amb un màxim de 3 anys.

    5.2 Pel que fa a les despeses de contractació d'una persona experta en custòdia del territori, l'import de la despesa subvencionable és:

  15. El primer any d'atorgament de l'ajut, el 90% del sou brut anual subvencionable de la persona contractada.

  16. El segon any d'atorgament de l'ajut, el 80% del sou brut anual subvencionable de la persona contractada.

  17. El tercer i últim any d'atorgament de l'ajut, el 70% del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR