ORDRE IRP/551/2008, de 17 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per realitzar activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria històrica, i s'obre la convocatòria pública per presentar sol·licituds per obtenir aquestes subvencions per a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/551/2008, de 17 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per realitzar activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria històrica, i s'obre la convocatòria pública per presentar sol·licituds per obtenir aquestes subvencions per a l'any 2009.

L'any 2006 va tenir lloc l'aprovació de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, l'article 54.1 del qual estableix que la Generalitat i els altres poders públics de Catalunya han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. Amb aquesta finalitat, s'han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.

L'aprovació pel Parlament de Catalunya de la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic, comporta que la Generalitat té ara un instrument per portar a terme polítiques públiques destinades a recuperar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de les persones, les organitzacions i les institucions que van fer front a la repressió política, social, cultural i nacional d'un règim ignominiós. La creació del Memorial Democràtic és un pas endavant fonamental per avançar vers l'objectiu de recuperar, conservar i proclamar la memòria democràtica com a patrimoni col·lectiu i, per tant, fomentar-ne els valors, en els quals es basa la convivència democràtica de la societat catalana actual.

En aquest context, les presents bases donen continuïtat a les convocatòries de subvencions que d'ençà de l'any 2005 s'han dut a terme per donar suport a projectes de restitució de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i dels seus processos en la societat catalana. Els resultats obtinguts en les convocatòries anteriors han fet palesa la conveniència de continuar amb el suport als projectes adreçats a restituir la memòria democràtica i, més encara, amb l'aprovació de la Llei del Memorial Democràtic, que ens empeny a incidir en els objectius genèrics de la commemoració, investigació i difusió.

De conformitat amb el que exposa el preàmbul de la Llei, la tasca de recuperació memorial ha ser entesa com la commemoració de la lluita per les llibertats, però també com una oportunitat d'investigar la història col·lectiva i, finalment, com una via per difondre entre les generacions presents i futures el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats de què gaudeix la societat.

La política pública memorial s'ha de centrar en la restitució de la memòria històrica dels anys compresos entre 1931 i 1980, és a dir, des de la proclamació de la Segona República fins al primer govern escollit democràticament a Catalunya d'ençà de la fi de la Guerra Civil, i ha de reflectir la pluralitat de memòries conformades per les diverses tradicions democràtiques des de diferents perspectives: ideològiques, de consciència, socials, culturals, lingüístiques, nacionals, de gènere i d'orientació sexual, entre d'altres.

Atès que enguany s'escau el setantè aniversari de l'exili republicà, iniciat l'any 1939, en aquesta convocatòria tenen una consideració especial les propostes que tinguin per objecte recuperar la memòria d'aquest fenomen històric contemporani.

Consegüentment, vist que la redacció d'aquestes noves bases reguladores de les subvencions per a activitats commemoratives, de recerca i difusió, se situa en el nou marc legal de foment de les polítiques públiques de la memòria democràtica que recullin els aspectes esmentats;

Vistos el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vist el que disposa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica de Relacions Institucionals i Participació i de la Intervenció Delegada,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar les bases reguladores de les subvencions per realitzar activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria històrica de la lluita per a la democràcia durant el període esmentat, les quals consten a l'annex d'aquesta Ordre.

1.2 Obrir la convocatòria pública per al 2009 per presentar sol·licituds per obtenir les subvencions que preveu aquesta Ordre.

Article 2

Termini

El termini de presentació de sol·licituds és de l'1 al 30 de gener de 2009.

Article 3

Import i partida pressupostària

3.1 L'import total màxim destinat a aquesta convocatòria és d'1.000.000 d'euros.

3.2 Les subvencions seran a càrrec de les partides pressupostàries D/460370100/1310 i D/482370200/1310 o equivalents del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2009, i quedaran condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment que s'emeti la resolució de la concessió.

Article 4

Sol·licituds i procediment

La presentació de les sol·licituds, així com també el procediment d'instrucció, resolució i notificació del procediment de concessió, s'han d'efectuar de conformitat amb el que preveuen les bases reguladores aprovades que figuren a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al DOGC.

Barcelona, 17 de desembre de 2008

Joan Saura i Laporta

Conseller d'Interior,

Relacions Institucionals i Participació

Annex

Bases reguladores de les subvencions

.1 Objecte i convocatòries

1.1 Es regulen les subvencions per realitzar activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria històrica en el període comprès entre 1931 i 1980.

1.2 Per mitjà d'una resolució del conseller/a d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, i en funció de els disponibilitats pressupostàries, es faran públiques al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya les convocatòries d'ajuts, d'acord amb el que disposa el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la qual indicarà la disposició on constin les bases reguladores, el termini per presentar les sol·licituds i l'aplicació pressupostària a les quals s'imputen.

1.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que, un cop resolta la convocatòria, s'hagi exhaurit l'import màxim destinat a l'exercici, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no hagin arribat a obtenir un ajut i que, atesos els criteris de valoració que contenen aquestes bases, mantinguin una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin dur a terme en els terminis que estableixen aquestes bases per a cada tipus d'acció.

.2 Beneficiaris

2.1 Poden ser beneficiaris dels ajuts que regulen aquestes bases les entitats sense finalitat de lucre i els ajuntaments i consells comarcals de Catalunya que portin a terme activitats commemoratives, de recerca i difusió de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i que incloguin alguna o diverses de les actuacions que preveu la base 3.

2.2 Queden expressament excloses d'aquests ajuts les universitats i els partits polítics.

2.3 D'acord amb la Llei 5/2001, de 2 de maig, de fundacions, tampoc no poden ser beneficiàries de subvencions les fundacions que incompleixin l'obligació de presentar els comptes anuals davant el Protectorat de la Generalitat.

.3 Actuacions

3.1 Les actuacions que poden ser objecte de subvenció en aquesta convocatòria es classifiquen en els sis àmbits següents:

  1. Àmbit 1: actuacions commemoratives d'esdeveniments relacionats amb l'exili, la repressió, la resistència i la construcció de la societat democràtica, o bé actuacions d'homenatge a persones que, durant el període esmentat, s'hagin significat pel seu compromís amb la lluita per a la defensa i el restabliment de les llibertats i la democràcia.

  2. Àmbit 2: actuacions de difusió i/o formació consistents en l'organització de congressos, simposis, jornades, seminaris i exposicions temporals, en l'elaboració de productes audiovisuals, en el desenvolupament de projectes educatius, o bé en la realització d'actuacions culturals i artístiques estrictament relacionades amb la temàtica pròpia d'aquesta convocatòria de subvencions.

  3. Àmbit 3: recerca documental orientada a la reconstrucció de fets i processos relacionats amb la Segona República, la Generalitat republicana, la Guerra Civil, la repressió de la dictadura, l'exili i la resistència democràtica, i la Transició.

  4. Àmbit 4: projectes de recuperació de memòria oral del període històric de referència que prevegin la recerca prèvia, l'enregistrament audiovisual i la transcripció de les entrevistes, i que tinguin com a resultat final l'edició en format...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR