DECRET 395/2011, de 27 de setembre, de la Comissió de Codificació de Catalunya i de l'Observatori de Dret Privat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

DECRET

395/2011, de 27 de setembre, de la Comissió de Codificació de Catalunya i de l'Observatori de Dret Privat de Catalunya.

El Decret 13/2000, de 10 de gener, de reestructuració parcial del Departament de Justícia, va crear l'Observatori de Dret Privat de Catalunya com a òrgan desconcentrat, sense personalitat jurídica pròpia i adscrit directament a la persona titular del Departament, i amb la finalitat d'actuar com un instrument especialitzat de l'acció política del Govern de la Generalitat en matèria de dret privat i com un centre de seguiment, estudi, debat i divulgació d'aquest dret, així com d'establiment de relacions amb altres organismes estatals i internacionals amb finalitats semblants.

Mitjançant el Decret 190/2000, de 29 de maig, es va regular la composició, l'organització i el funcionament dels diferents òrgans de l'Observatori i es van aprovar totes les determinacions necessàries per a l'inici de les seves activitats.

Pel Decret 125/2002, de 30 d'abril, de reestructuració de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, es va establir l'adscripció de l'Observatori a la Direcció General esmentada.

El Decret 266/2004, de 27 d'abril, que regula els òrgans de l'Observatori de Dret Privat de Catalunya, l'organitza en un Consell Rector, una Comissió de Codificació, una direcció i una secretaria tècnica.

D'acord amb el Decret 333/2011, de 3 de maig, de reestructuració del Departament de Justícia, l'Observatori de Dret Privat de Catalunya depèn de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, a la qual correspon exercir les funcions que la legislació vigent atribueix al Departament de Justícia en matèria de dret privat.

El temps transcorregut d'ençà que l'Observatori de Dret Privat de Catalunya va començar a funcionar i l'experiència adquirida durant aquests anys, així com la reflexió sobre la necessitat d'efectuar canvis per a un funcionament més operatiu d'aquest òrgan, aconsellen introduir algunes modificacions en la seva regulació i modificar-ne la forma d'organització i la composició, per fer-lo més àgil i eficient i dotar la Comissió de Codificació de Catalunya d'entitat pròpia i independent de l'Observatori de Dret Privat de Catalunya, que passa a ser un òrgan consultiu.

Aquest Decret té per objecte la regulació de la composició, l'organització i el funcionament de la Comissió de Codificació de Catalunya i de l'Observatori de Dret Privat de Catalunya, i s'estructura de la manera següent:

El capítol 1 regula la composició, les funcions i el funcionament de la Comissió de Codificació de Catalunya, que és l'òrgan col·legiat encarregat de la preparació de les tasques prelegislatives en matèria de dret privat i que actua en Ple, en Comissió Permanent i en seccions.

El capítol 2 regula la composició, les funcions i el funcionament de l'Observatori de Dret Privat de Catalunya, que és l'òrgan col·legiat representatiu i de consulta de la Comissió de Codificació de Catalunya.

El capítol 3 estableix les funcions de la persona titular de la direcció de la Comissió de Codificació de Catalunya i de la secretaria tècnica de la Comissió de Codificació de Catalunya i de l'Observatori de Dret Privat de Catalunya.

Per tot això, de conformitat amb el que estableix la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta de la consellera de Justícia i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

La Comissió de Codificació de Catalunya

Article 1

Naturalesa

La Comissió de Codificació de Catalunya és l'òrgan col·legiat adscrit al departament competent en matèria de dret civil que té per objecte l'elaboració de propostes de revisió, actualització i desenvolupament del dret privat de Catalunya, en especial del dret civil.

Article 2

Nomenaments i cessaments

Els membres de la Comissió de Codificació de Catalunya que no ho són per raó del càrrec són nomenats i destituïts per la persona titular del departament competent en matèria de dret civil. En tot cas cessen automàticament a l'acabament de la legislatura.

Article 3

Organització

La Comissió de Codificació de Catalunya s'organitza per al funcionament en el Ple, la Comissió Permanent i les seccions, sota la coordinació de la persona titular de la direcció.

Article 4

Funcions del Ple

Corresponen al Ple de la Comissió de Codificació de Catalunya les funcions següents:

a) Informar sobre la necessitat de reformes legislatives per tal d'adequar la legislació catalana a la realitat de cada moment i establir les bases a les quals s'ha d'ajustar aquesta nova regulació.

b) Informar sobre la conveniència de regular noves institucions.

c) Aprovar el pla d'actuacions i activitats anual i la memòria anual de resultats, a proposta de la Comissió Permanent.

d) Examinar, debatre i aprovar els treballs preparatoris sobre textos legislatius preparats per les seccions.

e) Assessorar la persona titular del departament competent en matèria de dret civil quan ho requereixi.

f) Proposar a la persona titular del departament competent en matèria de dret civil les actuacions que consideri més adients per a l'assoliment dels objectius de la Comissió de Codificació de Catalunya.

g) Totes les altres funcions que li siguin encarregades.

Article 5

Composició del Ple

5.1 El Ple de la Comissió de Codificació de Catalunya té la composició següent:

a) Presidència: la persona titular del departament competent en matèria de dret civil.

b) Vicepresidència: la persona titular de la direcció general competent en matèria de dret civil, que substitueix la persona que exerceix la presidència en cas d'absència, vacant o malaltia.

c) Vocalies:

La persona titular de la direcció de la Comissió de Codificació de Catalunya.

La persona titular de la direcció del Gabinet Jurídic de la Generalitat o persona en la qual delegui.

Les persones titulars de la presidència i vicepresidència de les seccions actives.

Un màxim de vint persones de l'àmbit acadèmic o professional de reconegut prestigi per la seva activitat en el camp de les ciències jurídiques.

5.2 Actua com a secretari o secretària del Ple el secretari o secretària tècnica.

Article 6

Funcionament del Ple

6.1 El Ple de la Comissió de Codificació de Catalunya es reuneix de manera ordinària com a mínim una vegada al semestre, i de manera extraordinària, cada vegada que el convoca la persona que exerceix la presidència del Ple, a iniciativa pròpia o a petició d'un terç dels membres del Ple.

6.2 La convocatòria de les sessions tant ordinàries com extraordinàries s'ha de notificar amb deu dies d'antelació. En cas d'urgència, les sessions extraordinàries es poden convocar amb una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR