ORDRE AAM/251/2011, de 5 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la gestió forestal sostenible, i es convoquen els corresponents a 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/251/2011, de 5 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la gestió forestal sostenible, i es convoquen els corresponents a 2011.

La superfície forestal de Catalunya ocupa el 61% del territori i representa un element cabdal en la configuració del nostre paisatge. Aquesta superfície es considera bàsica en el desenvolupament del nostre país i és la base per moltes activitats, a més de constituir una font de recursos molt importants i de beneficis directes i indirectes per tota la societat.

La ubicació de Catalunya en la zona mediterrània provoca que hi hagi un gran risc d'incendi el qual cal preveure i gestionar per tal d'evitar grans tragèdies com les que es van produir anys enrere. També hi ha altres riscos com són les ventades i les nevades que provoquen danys sobre els quals s'ha d'intervenir.

La gestió forestal, realitzada de forma sostenible, requereix d'esforços econòmics molt importants, ja que els tipus de treballs que s'han de realitzar necessiten d'inversions molt elevades i els marges econòmics dels mercats actuals no permeten que aquesta gestió sigui rendible.

A més de la gestió forestal pròpiament dita sobre els boscos i pastures de Catalunya, també cal potenciar altres mesures i línies energètiques (obtenció d'energia mitjançant biomassa forestal, potenciar el conreu de la tòfona i del pinyó, etc.) per tal de diversificar l'activitat en aquest sector.

Les actuacions que es poden desenvolupar en les superfície forestals permeten comptar amb el suport econòmic del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a més del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i dels fons procedents del Marc Nacional de Desenvolupament Rural d'Espanya per al període 2007-2013, mitjançant el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya per al període 2007-2013.

Fins ara la gestió forestal sostenible es trobava regulada en l'Ordre MAH/262/2010, de 22 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la gestió forestal sostenible, però les darreres convocatòries d'ajuts i els canvis provocats per la normativa europea motiven l'aprovació d'unes bases noves.

D'acord amb el Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, d'ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea, mitjançant la Decisió C(2008) 702, de 15 de febrer de 2008, modificada per la Decisió C (2009) 10340 de 14 de desembre de 2009 i per la Decisió C (2010) 8294 final de 30 de novembre de 2010, preveu dins l'Eix 1, mesura 123 augment del valor afegit dels productes agrícoles i forestals, i dins l'Eix 2, mesures 226 i 227 ajuts destinats a la prevenció d'incendis forestals i a la conservació de la Xarxa Natura 2000, respectivament.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector forestal mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores que es publiquen en l'annex 2 dels ajuts destinats a la planificació i foment de la gestió forestal conjunta, a la gestió forestal sostenible, a la recuperació del potencial forestal i prevenció d'incendis forestals, a la diversificació de l'economia rural i a la transformació i comercialització dels productes forestals, descrits en l'annex 1, amb les especificitats que figuren en l'annex 3 d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar per a l'any 2011, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 precedent, els ajuts que es realitzin en finques de titularitat pública per a les actuacions dels apartats 2.1 (millora d'infraestructures), 2.3 (actuacions silvícoles) i 3.2 (gestió forestal en la prevenció d'incendis), del conceptes 3.1.1 (tallada de vegetació afectada i tractament de les restes generades), 3.1.4 (pela de suro i pelagrí cremat) i de l'apartat 3.3 relatiu a les infraestructures en la prevenció d'incendis, de l'annex 1, per ens locals titulars de terrenys forestals i agrupacions de defensa forestal (ADF).

Per a la present convocatòria, les actuacions subvencionables s'han d'ajustar a les limitacions següents:

  1. A l'apartat 2.1 Millora d'infraestructures, per persona només es podrà sol·licitar un màxim de 10 km en el concepte Arranjament substancial de vials necessaris per la GFS i 5 km en el concepte Construcció de vials necessari per la GFS.

  2. En el concepte Millora de vials aptes per a vehicle d'extinció d'incendis cada persona sol·licitant només podrà sol·licitar un màxim de 15 km per municipi amb un màxim de 45 km.

  3. Pel que fa al concepte Construcció de vials d'incendis amb línia de defensa el màxim que es pot sol·licitar és de 10 km per municipi amb un màxim de 20 km.

  4. Pel que fa al concepte Construcció de punts de reserva d'aigua el nombre màxim de punts que es poden sol·licitar és de tres, en el cas de les ADF, i d'un en el cas d'ens locals. Les condicions tècniques de realització dels punts d'aigua són les indicades a la guia facilitada per la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat i ubicada al web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

  5. Pel que fa al concepte Tallada de vegetació afectada i tractament de les restes generades, la zona afectada ha de tenir, com a mínim, un 20% dels arbres tombats o amb un terç de la brancada afectada.

    2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de 15 dies, que computa des de l'endemà de la publicació de l'Ordre en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Les sol·licituds s'han de presentar en model normalitzat que es pot trobar disponible a http://www.gencat.cat/daam/ajuts o es pot obtenir a les dependències del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, acompanyades de la documentació prevista a la base 6 de l'annex 1 d'aquesta Ordre, i es poden presentar en qualsevol de les dependències del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (seu principal, serveis centrals, serveis territorials i oficines comarcals), o pels mitjans que preveu l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú i l'article 25 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i procediment de les administracions públiques de Catalunya.

    2.3 Els ajuts que preveu aquesta convocatòria tenen caràcter de cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins les mesures 226 i 227.01 del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013. La dotació màxima d'aquesta convocatòria és de 6.200.000,00 euros. L'aportació del DAAM, per un import de 4.278.000,00 euros, que representa el 69% del total del finançament dels ajuts, serà a càrrec de les partides pressupostàries D/760000100/5510 i D/482000100/5510 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per als anys 2011 i 2012 amb naturalesa de crèdit plurianual. La resta de finançament, d'1.922.000,00 euros, serà a càrrec del fons FEADER, que representa el 31% del finançament d'aquests ajuts.

    La resolució de concessió dels ajuts resta condicionada a l'aportació efectiva dels fons procedents del FEADER.

    2.4 La dotació màxima indicada es distribueix de la manera següent:

  6. Gestió forestal sostenible: 2.500.000,00 euros.

  7. Recuperació del potencial forestal i prevenció d'incendis forestals: 3.700.000,00 euros.

    Els imports atribuïts a cadascun dels apartats anteriors es podran redistribuir en funció de les sol·licituds admeses.

    2.5 La dotació màxima indicada al paràgraf anterior pot ser modificada d'acord amb la normativa vigent. En cas que es pugui disposar de crèdits addicionals abans de la resolució de concessió, aquests es podran destinar a l'increment de la dotació inicial de la convocatòria.

    2.6 Els imports màxims subvencionables són els que figuren en l'annex 3 per a cada tipus d'actuació subvencionable, amb els límits següents per persona beneficiària i per apartat.

  8. Gestió forestal sostenible: 70.000,00 euros.

  9. Recuperació del potencial forestal i prevenció d'incendis forestals: 70.000,00 euros i 90.000,00 euros per ADF amb més d'un municipi.

  10. En el conjunt dels apartats 2 i 3, l'import màxim total que es pot concedir a una mateixa persona beneficiària en aquesta convocatòria pels diferents capítols és de 95.000,00 euros. En els casos en què el sol·licitant sigui una persona física i participi en una societat que concorri a la convocatòria, s'entendrà per al càlcul del límit anterior que la persona física participa en aquesta sol·licitud en el mateix percentatge en què figura en els estatuts de la societat com a titular.

    2.7 Import mínim subvencionable.

    Quan l'import proposat per atorgar en una sol·licitud/expedient sigui inferior a 500,00 euros, aquesta no es tramitarà per qüestió d'eficàcia i eficiència administrativa i s'arxivarà l'expedient amb la comunicació prèvia a la persona sol·licitant.

    2.8 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Gestió Forestal.

    2.9 L'òrgan competent per a emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat.

    A aquests efectes, es nomena una Comissió de Valoració que serà l'encarregada de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Boscos, el/la cap del Servei de Gestió Forestal i el/la cap de Secció d'Ordenació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR