DECRET 274/2003, de 4 de novembre, pel qual s'aproven les Normes d'organització i funcionament de la Universitat de Vic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Rango de LeyDecret

DECRET 274/2003, de 4 de novembre, pel qual s'aproven les Normes d'organitzaciÛ i funcionament de la Universitat de Vic.

Les universitats privades, en virtut de llur autonomia, elaboren i aproven les seves normes d'organitzaciÛ i funcionament i, previ el control de llur legalitat d'acord amb el que estableix l'article 103.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, les citades normes sÛn aprovades pel Govern de la Generalitat.

La disposiciÛ transitÚria cinquena de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, estableix que les universitats privades han d'adaptar llurs normes d'organitzaciÛ i funcionament al que estableix aquesta llei en el termini fixat a la disposiciÛ transitÚria tercera de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats.

El Patronat de la FundaciÛ Universit‡ria Balmes, titular de la Universitat de Vic, en la sessiÛ celebrada el 26 de juny de 2003, va aprovar les Normes d'organitzaciÛ i funcionament de l'esmentada Universitat.

Per tot aixÚ, un cop analitzada l'adequaciÛ a la legalitat vigent del text, a proposta del conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la InformaciÛ i amb l'acord previ del Govern,

Decreto:

Article ˙nic

S'aproven les Normes d'OrganitzaciÛ i Funcionament de la Universitat de Vic, que figuren com annex del present Decret.

DisposiciÛ final

De conformitat amb l'article 6.2 de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, les Normes d'OrganitzaciÛ i Funcionament entren en vigor el mateix dia de la seva publicaciÛ en el DOGC.

Barcelona, 4 de novembre de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Universitats, Recerca

i Societat de la InformaciÛ

Annex

Normes d'organitzaciÛ i funcionament de la Universitat de Vic

Pre‡mbul

La Universitat de Vic (UVic), reconeguda per Llei del Parlament de Catalunya 5/1997, de 30 de maig, sorgÌ de la culminaciÛ dels Estudis Universitaris de Vic (EUV), conjunt de centres adscrits a les universitats de Barcelona, AutÚnoma de Barcelona i PolitËcnica de Catalunya, iniciat l'any 1977 amb l'adscripciÛ de l'Escola de Mestres Jaume Balmes.

La UVic significa, doncs, elevar a la condiciÛ universit‡ria plena una realitat preexistent, dotant-la de personalitat jurÌdica i acadËmica. …s, de fet, una restauraciÛ o refundaciÛ de la Universitat a Vic, ciutat que compta amb una antiga tradiciÛ i una provada vocaciÛ d'estudis superiors que, arrelats a l'Edat Mitjana, han mantingut una presËncia constant sota formes canviants. Abans de la represa d'aquestes darreres dËcades i de l'actual universitat, tres grans institucions al llarg dels segles han donat a Vic el car‡cter de ciutat d'estudis superiors i cultura, l'Escola CatedralÌcia i l'Estudi General en l'Edat Mitjana, la Universitat Liter‡ria durant l'Edat Moderna i el Seminari TridentÌ dels segles XIX i XX.

La UVic Ès continuaciÛ d'aquesta tradiciÛ educativa i alhora que respon a les necessitats de la societat actual. Aquest doble objectiu ha presidit en tot moment el projecte universitari de Vic, emprËs als inicis del darrer quart del segle XX per un equip de professors, en el qual gradualment es varen anar implicant mÈs persones i institucions fins a formar una comunitat universit‡ria que, amb responsabilitat i il∑lusiÛ, amb estabilitat i renovaciÛ, ha portat i haur‡ de continuar portant la UVic cap a la seva consolidaciÛ.

La FundaciÛ Universit‡ria Balmes (FUB), constituÔda l'any 1985, Ès l'ens titular que, ajustant-se a l'ordenaciÛ juridicoacadËmica de les Universitats de Catalunya i de l'Estat espanyol, assumeix la voluntat de restituir a la ciutat la instituciÛ universit‡ria que en fou suprimida l'any 1717 com a conseq¸Ëncia de repres‡lies de la guerra de SuccessiÛ. El restabliment de la UVic Ès, doncs, d'una banda, una acciÛ de justÌcia histÚrica, perÚ respon, de l'altra, a la voluntat de reequilibrar el territori de Catalunya i a la constataciÛ que la universitat, en les ciutats com Vic, Ès un factor de reconstrucciÛ nacional.

La UVic, que, igual que l'antiga, porta el nom de la ciutat, capital d'Osona, es projecta no sols a la zona de la seva influËncia natural i a tot Catalunya, sinÛ tambÈ a les terres de llengua catalana, a l'Estat espanyol, a Europa i al mÛn. Conseq¸ent amb els principis inherents a la instituciÛ, la UVic es projecta a l'‡mbit internacional des del propi ‡mbit nacional.

A partir de l'Escola Universit‡ria de Mestres Jaume Balmes, creada l'any 1977, els EUV varen crÈixer ordenadament fins a arribar a impartir en els seus centres adscrits diverses titulacions universit‡ries oficials. Paral∑lelament es va crear l'editorial EUMO (Edicions de l'Escola Universit‡ria de Mestres d'Osona), entenent la producciÛ de llibres com inherent a l'activitat universit‡ria. Aquesta continuada expansiÛ compt‡ amb la meritÚria col∑laboraciÛ de la Universitat de Barcelona, la Universitat AutÚnoma de Barcelona i la Universitat PolitËcnica de Catalunya, per mitj‡ dels corresponents convenis d'adscripciÛ. Igualment, des dels seus orÌgens, la UVic ha rebut el suport dels diferents organismes territorials i, especialment, de l'Ajuntament de Vic, el qual, directament o per mitj‡ de la FundaciÛ P˙blica Municipal per a l'Ensenyament Universitari a Vic, ha tingut un paper decisiu en la seva promociÛ i el seu sosteniment. AixÌ, s'ha apropat als ciutadans de l'entorn el servei p˙blic de l'ensenyament superior i s'ha complementat l'oferta d'ensenyaments universitaris a Catalunya.

En traspassar del segle XX al XXI, desprÈs de vint anys d'estreta col∑laboraciÛ entre institucions privades i organismes p˙blics, Vic ha recuperat la condiciÛ de ciutat universit‡ria i els estudis que ofereix han assolit un nivell d'acceptaciÛ social, un grau de desenvolupament i de qualitat acadËmica i una consolidaciÛ territorial que justifiquen la confianÁa en el futur de la UVic.

La UVic com a instituciÛ, aixÌ com les persones que hi treballen, s'inspira en els valors de la pedagogia catalana, en clara sintonia amb la realitat social i territorial, es fonamenta en la unitat de docËncia i recerca, estimula els ideals humans individuals i socials de l'EducaciÛ Superior i vol contribuir, col∑laborant amb les altres universitats, a la formaciÛ del sistema universitari catal‡.

L'Ëmfasi distintiu de la UVic es posa en els seg¸ents punts:

Referents catalans i europeus

Les realitats nacionals catalanes, en el sentit mÈs comprensiu, sÛn objecte privilegiat de docËncia i d'estudi. La UVic s'identifica com a universitat catalana. La llengua catalana n'Ès el signe perceptible, constant i com˙ d'identitat. L'‡mbit universal dels seus interessos cientÌfics i formatius s'hi concreta des de la perspectiva de la societat catalana. Alhora, la UVic considera les realitats d'Europa objecte destacat d'estudi i unitat superior identificadora.

FormaciÛ pluriling¸e

La formaciÛ pluriling¸e Ès per a la UVic un punt d'Ëmfasi no solament perquË ha esdevingut imprescindible a causa de la mobilitat creixent dels universitaris i dels professionals, sinÛ tambÈ perquË l'estudi de lleng¸es i cultures ha esdevingut en el nostre temps un vehicle privilegiat per a la formaciÛ humanÌstica.

Projecte personal d'aprenentatge

La formaciÛ universit‡ria es concreta en el projecte personal de cada estudiant, tant en la seva formaciÛ inicial com en la continuada. El coneixement de les prÚpies capacitats, la configuraciÛ adequada del currÌculum, l'˙s de noves tecnologies i la metodologia en l'estudi formen part de la pr‡ctica docent de la UVic.

InserciÛ socioprofessional dels titulats

La funciÛ de la Universitat Ès tambÈ la de formar professionals capaÁos d'assumir les exigËncies professionals i laborals de les empreses i organitzacions. Per aixÚ, la UVic dÛna als seus ensenyaments un enfocament aplicat en el qual teoria i pr‡ctica es desenvolupen de manera conjunta, es mantÈ oberta i permeable a les necessitats canviants del mÛn laboral i adopta una posiciÛ activa de cara a garantir als seus titulats una plena i satisfactÚria inserciÛ professional.

Activitat editorial

La UVic es distingeix per l'activitat editorial canalitzada a travÈs de les empreses Eumo Editorial i Eumogr‡fic. No es tracta nomÈs de serveis convencionals de publicacions i de disseny, sinÛ d'activitats d'abast empresarial, inherents a la din‡mica universit‡ria, i destinades a produir i distribuir llibres universitaris i llibres per a l'ensenyament de tots els nivells i produir tota mena de dissenys de marca prÚpia. Les col∑leccions de llibres d'Eumo, tan diverses com els ensenyaments de la UVic, sÛn dirigides pels professors de la prÚpia Universitat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR