ORDRE AAM/195/2012, de 21 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a l'execució de programes de sanitat animal, es modifiquen les bases reguladores dels ajuts per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de subproductes animals no destinats a consum humà (SANDACH), aprovades per l'Ordre AAM/297/2011, de 27 d'octubre, i es convoquen ambdues línies d'ajuts per a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d’orientació agrària, té com a objectiu consolidar l’activitat agrària a Catalunya i millorar les condicions en què s’exerceix per aconseguir, entre altres, un sector agrari competitiu i professional, respectuós amb el medi, amb unes produccions de qualitat al servei del consum i el manteniment de l’activitat agrària.

En relació amb l’àmbit de la producció i la sanitat ramadera, la Llei esmentada estableix una línia d’actuació per fomentar les agrupacions de persones ramaderes, així com acords amb l’Administració per contribuir a la gestió integrada de la producció ramadera, la millora de la sanitat i la prestació de serveis de gestió, assistència i la transferència tecnològica.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) considera necessari que es continuï fomentant que les agrupacions de defensa sanitària ramadera duguin a terme programes sanitaris destinats a prevenir determinades malalties que afecten els conills, les abelles, el bestiar vaquí, el bestiar porcí, el bestiar oví i cabrum i el sector avícola.

El Reglament (CE) 1069/2009 del Parlament Europeu i del Consell de 21 de octubre, pel qual s’estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals i als productes derivats no destinats al consum humà, i pel qual es deroga el Reglament (CE) 1774/2002, determina que els principals objectius de les normes sobre subproductes animals són el control dels riscos per a la salut pública i animal i la protecció de la seguretat de la cadena alimentària humana i animal. Així mateix, el Reglament (CE) 142/2011, de 25 de febrer, estableix les disposicions d’aplicació del Reglament (CE) 1069/2009, de 21 d’octubre.

Per tal de millorar la capacitat estructural i la sostenibilitat econòmica del sistema general de gestió d’aquests materials, el Reial decret 1178/2008, d’11 de juliol, ha habilitat quatre línies d’ajut específiques que engloben les baules de la cadena de gestió de subproductes animals no destinats a consum humà (SANDACH), i estableix les bases reguladores dels ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i les plantes intermèdies i de transformació de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de SANDACH.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d’acord amb el marc jurídic actual, se sotmeten els ajuts d’aquesta Ordre al Reglament (CE) 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i que modifica el Reglament (CE) 70/2001 (DOUE L-358, de 16.12.2006).

Per aquest motiu, s’ha comunicat a la Comissió Europea el règim d’ajuts destinats a l’execució de programes de sanitat animal i el règim d’ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i els establiments de gestió de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de SANDACH, d’acord amb el que preveu l’article 20.1 de l’esmentat Reglament de la Comissió, i els ha estat assignat el número d’ajut XA-158/2009 i XA-259/2008, respectivament.

Dins la línia d’ajuts per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de SANDACH, els ajuts a les indústries agroalimentàries, a l’emmagatzematge i processament intermedi de subproductes i a plantes de transformació, destrucció o valorització de subproductes, se sotmeten al que estableix el Reglament (CE) 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat a les ajudes de minimis.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquests sectors mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per a l’execució de programes de sanitat animal que es publiquen a l’annex 1. Els programes i actuacions subvencionables es detallen a l’annex 2 d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar per al 2012 els ajuts que es detallen a continuació:

Ajuts destinats a l’execució de programes de sanitat animal, d’acord amb el que estableix l’article 3.

Ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i els establiments de gestió de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de subproductes animals no destinats al consum humà (SANDACH), d’acord amb el que estableix l’article 4.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d’un mes a comptar de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d’aquesta Ordre aniran a càrrec de les partides pressupostàries que s’indiquen en els articles 3.2 i 4.2.

2.4 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei d’Ordenació Ramadera.

2.5 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts.

Per als ajuts destinats a l’execució de programes de sanitat animal la Comissió de valoració estarà formada pel subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap del Servei d’Ordenació Ramadera i el/la cap del Servei de Prevenció en Salut Animal.

Per als ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i els establiments de gestió de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió SANDACH, la Comissió de valoració estarà formada pel/per la subdirector/a general de Ramaderia, per una persona representant de l’Agència de Residus, pel/per la cap del Servei d’Ordenació Ramadera i pel/per la cap del Servei d’Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és el 31 de desembre de 2012. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per a resoldre i notificar tal com estableix l’apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Ajuts destinats a l’execució de programes de sanitat animal

3.1 Les bases reguladores dels ajuts destinats a l’execució de programes de sanitat animal són les aprovades a l’article 1.

3.2 Els ajuts d’aquesta Ordre tenen caràcter de cofinançats amb els fons del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03D/482000102/6111/0000 dels pressupostos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a l’any 2012 per un import de 300.000,00 euros. S’estableix un import addicional estimat d’1.900.000,00 euros. L’aplicació d’aquesta quantia addicional estimada resta condicionada a la disponibilitat efectiva del crèdit en el moment anterior a la resolució de concessió.

La resolució de concessió resta condicionada a l’aportació efectiva dels fons procedents del MAGRAMA.

3.3 El pressupost establert es distribuirà per espècies conforme als següents percentatges:

41,30% per al sector porcí.

28,80% per al sector boví reproductor.

0,50% per al sector del vedell de carn.

5,40% per al sector oví/cabrum.

9,00% per al sector avícola.

11,00% per al sector cunícola.

4% per al sector apícola.

3.4 Els sol·licitants han de realitzar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de setembre de 2011 i l’1 de setembre de 2012, i justificar-les com a molt tard el 15 de setembre de 2012 per tal que, com a màxim el dia 31 de desembre de 2012, es pugui procedir a la certificació i comprovació de l’execució de les activitats previstes.

3.5 Aquests ajuts estan sotmesos al Reglament (CE) 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, i tenen naturalesa d’ajut d’Estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es podran veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Article 4

Ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i els establiments de gestió de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de subproductes animals no destinats al consum humà

4.1 Les bases reguladores d’aquests ajuts són les establertes a l’annex 1 de l’Ordre AAM/297/2011, de 27 d’octubre, amb les següents modificacions:

4.1.1 Es modifica l’apartat 4 de l’annex 1, que passa a tenir la següent redacció:

"—4 Criteris d’atribució i prioritats

"4.1 Les subvencions s’atorgaran d’acord amb l’import que preveu l’apartat 3 d’aquest annex.

"4.2 Les sol·licituds d’ajuts s’ordenaran d’acord amb els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR