ORDRE de 8 d'octubre de 2001, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir les subvencions relatives a les accions de desenvolupament local que promou la Direcció General d'Ocupació mitjançant pactes territorials per a l'Ocupació en el període 2001-2006, i es convoquen les corresponents a l'any 2001 amb la presentació de projectes per al període 2001-2003.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 8 d’octubre de 2001, per la qual s’aproven les bases reguladores que han de regir les subvencions relatives a les accions de desenvolupament local que promou la Direcció General d’Ocupació mitjançant pactes territorials per a l’Ocupació en el període 2001-2006, i es convoquen les corresponents a l’any 2001 amb la presentació de projectes per al període 2001-2003.

En el marc de la construcció europea, les cimeres europees de Florència i de Dublín de l’any 1996 van decidir impulsar l’acció pilot dels pactes territorials per a l’Ocupació. En el període 1997-1999, la Comissió Europea va donar suport a 89 pactes arreu d’Europa. L’experiència, que ha estat valorada molt positivament, s’ha basat en una metodologia en la qual el consens ha estat l’eix principal per a la planificació territorial. És per això que la Generalitat vol impulsar i fer extensiva la utilització d’aquesta metodologia a la totalitat del territori.

La creació d’ocupació depèn en gran part de processos de desenvolupament econòmic endogen. La implicació de totes les administracions en la detecció de les necessitats específiques sobre l’ocupació i sobre la competitivitat de les empreses en àmbits geogràfics determinats és fonamental per assolir un important impacte en la creació de llocs de treball, amb la col·laboració imprescindible de la resta d’agents. La coordinació de totes les administracions públiques augmenta en gran mesura la capacitat d’identificació de les iniciatives locals que proposin solucions concretes i adaptades a les necessitats sociolaborals d’un territori concret.

El Tractat de la Unió Europea, subscrit a Maastricht el 7 de febrer de 1992, recull en el preàmbul com a un dels principis inspiradors el de la subsidiarietat, pel qual es manifesta la voluntat que les decisions es prenguin tant com sigui possible de la manera més pròxima als ciutadans.

El Tractat d’Amsterdam, ratificat en l’actualitat per tots els estats membres, reconeix que l’ocupació és una prioritat comuna al conjunt de la Unió. Aquest reconeixement va promoure una dinàmica innovadora basada en el desenvolupament d’una Estratègia Europea per a l’Ocupació que estableix objectius i mètodes comuns als 15 estats membres, basant-se en els quatre pilars de l’Estratègia Europea per l’Ocupació.

Les propostes de la Comissió Europea relatives a les orientacions per a l’any 2001 a les directrius per a polítiques d’ocupació en els estats membres adoptades el 19 de gener de 2001, en la mesura número 11 continguda dins el pilar "Desenvolupar l’esperit d’empresa i la creació d’ocupació", estableixen que "tots els agents regionals i locals, inclosos els interlocutors socials, s’han de mobilitzar per portar a la pràctica l’estratègia europea per a l’ocupació, determinant el potencial de creació de llocs de treball a nivell local i reforçant la col·laboració amb aquest objectiu".

Amb aquesta finalitat, els estats membres:

Tindran en compte, si s’escau, en les respectives polítiques generals d’ocupació, la dimensió del desenvolupament regional.

Incentivaran les autoritats locals i regionals per a l’establiment d’estratègies per a l’ocupació, amb la finalitat d’explotar plenament les possibilitats que ofereix la creació d’ocupació en l’àmbit local i afavoriran, a aquest efecte, les associacions amb tots els actors interessats, inclosos els representats de la societat civil.

Promouran mesures per impulsar el desenvolupament competitiu i la capacitat de creació de llocs de treball de l’economia social, especialment el subministrament de béns i serveis relacionats amb necessitats encara no satisfetes pel mercat i les examinaran a fi de reduir els obstacles que puguin sorgir en aquestes mesures.

Reforçaran a tots els nivells el paper dels serveis públics d’ocupació en la detecció de les oportunitats d’ocupació locals i en la millora del funcionament dels mercats de treball locals.

L’Estratègia Europea per a l’Ocupació així com el Pla d’Acció per l’Ocupació del Regne d’Espanya recullen la figura dels pactes territorials com a eina per a la racionalització de la implantació de les polítiques actives d’una manera coordinada en el territori.

El document dels Serveis de la Comissió, de novembre de 1999, anomenat "Guia dels Pactes Territorials 2000-2006", en el punt III, Principis bàsics del plantejament, dins l’apartat "Elements definitoris" i més concretament en els criteris de la Comissió Europea per a l’avaluació dels pactes, estableix com a criteris principals:

Un enfocament de tipus ascendent (bottom-up, la iniciativa ha de partir del nivell local i no estar imposada per cap autoritat de tutela).

Una cooperació àmplia i efectiva.

Una estratègia integrada i innovadora.

La consecució de la plena ocupació i de l’increment de les taxes d’ocupació, i també la qualitat del treball i l’ocupació són objectius recollits en les darreres cimeres orientadores de l’Estratègia Europea per a l’Ocupació, tal com estableix la recentment aprovada Agenda Social Europea.

Amb l’objectiu de fomentar la integració i la coordinació de totes les actuacions ocupacionals d’un àmbit territorial concret, per tal d’assolir així la màxima adequació entre les necessitats ocupacionals detectades i les accions que es desenvolupen, l’Acord per a l’ordenació del sistema ocupacional i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya estableix com un dels instruments estratègics del Servei d’Ocupació de Catalunya els pactes territorials per a l’Ocupació.

El disseny i l’estratègia dels pactes territorials per a l’Ocupació s’emmarquen en un context molt estretament relacionat amb aquests objectius, i amb la finalitat de facilitar-ne la consecució, la Direcció General d’Ocupació del Departament de Treball vol fomentar, impulsar i coordinar els pactes territorials per a l’Ocupació a Catalunya, amb una participació molt activa de les administracions locals i dels agents econòmics i socials. És per això que en el Document Únic de Programació (DOCUP) que es va presentar a la Comissió Europea, dins de l’objectiu 2, eix 5, mesura 10, va programar destinar 30.000.000 de euros per al període 2000-2006 per al desenvolupament local en forma de pactes territorials per a l’Ocupació.

Amb aquesta voluntat, el 10 de novembre de 2000 el Departament de Treball, juntament amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya, van signar un protocol en el qual s’estableix el marc de col·laboració en l’àmbit local entre la Generalitat de Catalunya i les dues entitats locals més representatives a Catalunya.

Vist el que disposa el capítol 9 del Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Atès l’Estatut d’autonomia de Catalunya i el conjunt de lleis d’ordenació territorial d’aplicació al territori català;

Atès que s’ha donat audiència als agents socials representats al Consell de Treball i al Consell de Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, amb els informes previs de l’Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, a proposta de la Direcció General d’Ocupació i en ús de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té com a finalitat aprovar les bases reguladores i convocar les ajudes del Fons Social Europeu, programades en el DOCUP número 2000.ES.16.2.DO.004, destinades a impulsar el desplegament i funcionament dels pactes territorials per a l’Ocupació que es formalitzin a Catalunya amb l’objectiu de portar a terme una estratègia integrada de polítiques actives, amb la participació activa i el consens dels principals agents implicats en l’àmbit de l’ocupació i obrir la convocatòria per a l’any 2001 i la presentació de projectes per al 2001-2003.

Article 2

Durada del programa

Les bases d’aquesta Ordre són el marc normatiu de referència per al període 2001-2006 dels pactes territorials per a l’Ocupació que es formalitzin a Catalunya.

Als efectes d’aquesta Ordre, el programa per al desenvolupament dels pactes territorials per a l’Ocupació tindrà una durada màxima de sis anys que es distribuirà en dos de períodes de 2001-2003 i 2004-2006. L’atorgament de subvencions als exercicis posteriors al 2001 restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries, així com a la publicació de la corresponent convocatòria.

Article 3

Pactes territorials

3.1 El Pacte Territorial per a l’Ocupació haurà d’integrar necessàriament les administracions locals que en vulguin formar part, així com els agents econòmics i socials representatius del territori. També podran formar-ne part...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR