STSJ Cataluña 3600/2021, 6 de Julio de 2021

JurisdicciónEspaña
Número de resolución3600/2021
Fecha06 Julio 2021

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2021 - 0001529

RM

Recurso de Suplicación: 1376/2021

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

ILMO. SR. SALVADOR SALAS ALMIRALL

En Barcelona a 6 de julio de 2021

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3600/2021

En el recurso de suplicación interpuesto por FERROCARRILS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (FGC) frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 30 de octubre de 2020 dictada en el procedimiento Demandas nº 8/2020 y siendo recurrida Candelaria, ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. Salvador Salas Almirall.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de octubre de 2020 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda presentada per Candelaria, contra Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, sobre acomiadament, i declaro la improcedència de l'acomiadament de la demandant realitzat amb efectes del dia

07.12.19, i en conseqüència

1r. Condemno l'empresa demandada que opti entre readmetre a l'actora en el seu lloc de treball o, en cas contrari, li aboni la indemnització de 127.234,80 euros. S'adverteix a la part demandada que l'opció l'ha de realitzar en el termini de cinc dies, i si així no ho fa s'entén que opta per la readmissió.

2n. Cas que opti per la readmissió ha d'abonar a la treballadora una quantitat igual a la suma dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament f‌ins la data de la reincorporació al seu lloc de treball a raó del salari de 100,58 euros diaris.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer . La part demandant Sra. Candelaria, DNI NUM000, ha estat prestant els seus serveis a l'empresa demandada des del dia 14.03.72, amb la classif‌icació de subgrup professional 3A, administrativa, i un salari de 100,98 euros diaris bruts amb prorrata de pagues extres (3.071,37*12/365).

Fet expressament reconegut per la demandada

Segon . L'empresa es regeix pel Conveni col·lectiu de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya pels anys 2005-2010 (DOGC 25.10.06), és a dir, de l'01.01.05 al 31.12.10 -article 1 del conveni. En data 07.08.13 la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu va subscriure un acord en data 07.08.13, publicat en el BOPB de

03.02.14, amb el següent redactat:

Únic. A efectes del que estableix el darrer paràgraf de l'article 86.3 de l'Estatut dels treballadors, les parts acorden que arribat el termini d'un any a comptar de la denúncia sense que s'hagi acordat un nou conveni, el Conveni col·lectiu d'aplicació a l'empresa, no perdrà la seva vigència i mantindrà tots els seus efectes f‌ins que s'aprovi un Conveni col·lectiu que el substitueixi.

Aquesta mesura afecta a Conveni col·lectiu Línies Metropolitanes 2005-2010, pròrrogues anys 2011 i 2012.

Tercer . La demandant prestava serveis en l'àrea de Gestió d'ingressos, com administrativa i amb estudis de batxillerat superior A i llicenciatura 1r curs Medicina.

Foli 394

Quart . En data 04.09.19 l'empresa va enviar a la demandant un carta en què li comunicava que la seva relació laboral s'extingiria el 06.12.19, en base al que disposava l'art. 46 del conveni col·lectiu, en relació amb la disposició addicional 10a de l'Estatut dels treballadors i l'acord de la Comissió de seguiment del conveni de data 25.01.19. Efectivament la demandant va cessar amb efectes del dia 07.12.19.

Folis 70, 128 i 129

Cinquè . L'article 46 del conveni col·lectiu d'aplicació estableix:

Article 46

Jubilació forçosa

La jubilació forçosa a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya tindrà lloc en complir l'agent 65 anys. No obstant això, per a les categories establertes en l'article 3 del Reial decret 2621/1986 o en la disposició que el substitueixi, d'integració dels treballadors ferroviaris en el règim general, aquesta edat es reduirà proporcionalment als anys de bonif‌icació per treballs especials.

Durant la vigència del Reial decret 1194/1985, de 17 de juliol, la jubilació forçosa tindrà lloc, per a tots els grups professionals, en complir els agents 64 anys, en les condicions establertes en la citada disposició.

En tot cas, quedaran excloses de la jubilació forçosa que es regula en aquest capítol les situacions de treballadors que no reuneixin el període mínim de mancança per al reconeixement de la pensió de jubilació.

L'art. 63 del conveni diu:

Article 63

Comissió de Seguiment

S'estableix una Comissió Mixta i Paritària formada per un màxim de 8 membres de la Direcció i 8 de la representació dels treballadors més 2 assessors, en representació dels sindicats, amb l'objectiu de vetllar pel compliment del que preveu aquest Conveni col·lectiu.

Aquesta Comissió es reunirà amb caràcter ordinari bimensualment.

Als efectes de seguiment del Conveni, elaborarà una normativa d'atribucions i procediment que serà aprovada en la primera sessió que se celebri, la qual regularà la convocatòria de reunions extraordinàries.

A aquests efectes rebran, amb l'antelació suf‌icient, les propostes de modif‌icació relatives a condicions de treball i racionalització i millora del servei sobre les quals emetrà un informe previ.

Aquesta Comissió tindrà, a més, com a objectiu, resoldre les situacions conf‌lictives que es presentin en l'àmbit de l'empresa, després d'esgotar els canals ordinaris de reclamació a f‌i d'evitar al màxim la via dels conf‌lictes col·lectius. Això no comportarà mai una renúncia a accions legals.

A partir de 2006, i en cadascun dels anys de vigència del Conveni, es reunirà la Comissió de Seguiment per tal d'avaluar, ja sigui en més o en menys segons s'escaigui, l'increment addicional previst a l'article 17 d'aquest mateix Conveni.

Les resolucions d'aquesta Comissió, en cas d'acord, tindran caràcter executiu.

També serà competència d'aquesta Comissió el seguiment dels diferents contractes dels qui realitzin treballs a l'empresa.

Sisè . L'acord de la Comissió de seguiment de data 25.01.19 diu el següent:

TERCER.- Les parts ratif‌iquen la seva voluntat de considerar vigent, a tots els efectes, l' art. 46 del conveni col·lectiu (jubilació forçosa), a l'empara de l'actual redacció de la Disposició Addicional 10a. de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, per modif‌icació experimentada mitjançant RDL 28/2018.

A tal efecte, les parts volen deixar constància expressa de què aquest tipus de mesura contribueix a benef‌iciar el relleu generacional, especialment en una empresa com FGC que es troba limitada, en matèria de contractació de personal, per les restriccions i limitacions de les lleis de pressupostos tot i disposar en aquests moments de Contracte Programa.

Setè . La demandant va néixer el NUM001 .54. Va sol·licitar la pensió de jubilació que li fou aprovada per resolució de data 11.12.19 (foli 236).

Vuitè . En data 03.10.19 es va convocar un concurs, núm. 35/19, per cobrir una vacant del grup professional 3A, administratiu/va, en l'àrea d'Administració corporativa i control intern, comptabilitat, FGC Direcció econòmicof‌inancera i jurídica. Entre els requeriments del lloc s'exigia formació acadèmica a nivell d'ADE o Economia, diplomat o similar, amb coneixements econòmics, del Pla General Comptable respecte a ingressos i coneixements avançats d'of‌imàtica (foli 165).

Novè . Es va convocar el mes d'octubre de 2019, a través de la web de l'empresa, la cobertura d'un lloc de treball com administratiu/va comptabilitat, amb els mateixos requeriments que la convocatòria interna (folis 167-168).

Desè . En data 27.12.19 va ser contractat el Sr. Everardo en l'àrea de Comptabilitat, en el grup 3A, com administratiu, i amb estudis de grau Econòmiques.

Onzè . L'acte preceptiu de conciliació administrativa es va celebrar amb el resultat d' intentat sense efecte .

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

En la demanda rectora de las presentes actuaciones, interpuesta por Candelaria y dirigida contra FERROCARRILS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (FGC), la indicada demandante impugna la decisión de dicha empresa de extinguir, con efetos a 6.12.2019, la relación laboral que une a ambas partes. La empresa, en la comunicación extintiva, invoca, como causa de extinción del contrato, la jubilación forzosa regulada en el artículo 46 del vigente convenio colectivo, en relación con la disposición adicional 10ª del vigente Estatuto de los Trabajadores (texto refundido aprobado por Real Decreto Legislativo 2/2015, de 23 de octubre) y el acuerdo f‌irmado por la comisión de seguimiento del convenio colectivo el 25.1.2019. Frente a ello, la demandante considera que el acto extintivo es constitutivo de despido improcedente y solicita que así se declare, con las consecuencias legales derivadas de dicha declaración.

La sentencia de instancia, como puede verse, estima la demanda y declara que el acto extintivo es constitutivo de despido improcedente, condenando a la demandada a las consecuencias derivadas de dicha declaración. En síntesis, la sentencia de instancia basa dicho pronunciamiento en que: 1) el artículo 46 del convenio colectivo quedó sin efecto en virtud de la nueva redacción de la disposición adicional 10ª del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 7 de Septiembre de 2022
    • España
    • 7 Septiembre 2022
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 6 de julio de 2021, en el recurso de suplicación número 1376/21, interpuesto por Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 3 de los de Barcelona de......
  • STSJ Cataluña 3604/2022, 17 de Junio de 2022
    • España
    • 17 Junio 2022
    ...ya esta cuestión en varias ocasiones. Por ejemplo en sentencia de esta Sala de fecha 06/07/2021 recurso de suplicación 1376/2021 ECLI:ES:TSJCAT:2021:6667, también en relación a un acuerdo disposición adicional 10ª del vigente Estatuto de los Trabajadores en la redacción dada por el Real Dec......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR