STSJ Cataluña 974/2021, 17 de Febrero de 2021

JurisdicciónEspaña
Fecha17 Febrero 2021
Número de resolución974/2021

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2020 - 0004405

EMA

Recurso de Suplicación: 4187/2020

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 17 de febrero de 2021

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 974/2021

En el recurso de suplicación interpuesto por RONDA 15 S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 18 Barcelona de fecha 15 de junio de 2020, dictada en el procedimiento nº 655/2019 y siendo recurrido FONDO GARANTIA SALARIAL, Alberto y MINISTERIO FISCAL, ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. Felipe Soler Ferrer.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 29 de julio de 2019, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 15 de junio de 2020, que contenía el siguiente Fallo:

1.- Estimar íntegrament la demanda interposada per Alberto contra l'empresa RONDA 15, S.L. i declarar la nul·litat de l'acomiadament produït en data 12/07/2019, condemnant a la mercantil demandada a la readmissió immediata de l'actor en les seves anteriors condicions laborals, així com a l'abonament dels salaris de tramitació meritats des del seu acomiadament i f‌ins la notif‌icació de la present resolució.

2.- Tanmateix, condemno a l'empresa RONDA 15, S.L. a abonar al treballador la quantitat de 6.251.-€ en concepte d'indemnització pels danys i perjudicis causats.

3.- Absolc al FONDO de GARANTIA SALARIAL (F.G.S.), de les responsabilitats sol·licitades contra aquest organisme en aquest procediment, sens perjudici de la seva responsabilitat en cas insolvència empresarial.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- El treballador demandant, Alberto, titular del DNI NUM000, presta els seus serveis laborals per a l'empresa demandada, mitjançant contracte indef‌init, amb la categoria professional d'of‌icial de 2a. una antiguitat de 29/11/2016 i un salari brut, amb prorrateig de pagues extres, de 2.083,03.-€ mensuals. Fets no controvertits.

  1. - El 12/07/2029, l'empresa li va comunicar el seu acomiadament disciplinari, amb efectes d'aquell mateix dia, especif‌icant a la carta que s'adjunta amb la demanda i que aquí es dóna per reproduïda, que motivava aquesta decisió en el fet d'haver constatat que el dia 2/07/2019, l'actor va f‌itxar per ell i fraudulentament per dos companys més a la màquina de control de l'horari del personal laboral adscrit a la mercantil demandada. Que posteriorment, el 4/07/209, va inutilitzar la càmera que grava aquests f‌ixatges col·locant-li un adhesiu. Aquests fets van ser enregistrats amb la càmera de seguretat que es troba en el passadís, considerant la demandada que aquestes actuacions, segons determina el Conveni Col·lectiu de la Industria del Metall, son infraccions molt greus, comportant un frau de llei i una conducte deslleial cap a l'empresa que determina aquesta màxima sanció laboral.

  2. - No consta acreditat que amb anterioritat als fets que motiven el present acomiadament haguessin sospites d'incompliment contractual greu, perjudicis notables, signif‌icatives irregularitats en l'actuació del personal de l'empresa, comissió f‌lagrant d'actes il·lícits o algun motiu especial que comprometés la seguretat d'aquesta mercantil i que comportés la instal·lació de la càmera en aquell determinat passadís, ubicada a l'interior de l'empresa, just al costat de la màquina on f‌itxen l'horari laboral els treballadors.

  3. - Aquesta càmera està dissimulada a l'interior d'una caixa de llums i les f‌ilmacions es realitzen a través d'un petit orif‌ici que hi ha en un costat. No consta l'existència de cap tipus d'indicador de la seva presència o que s'hagi informat al personal o als representants de l'empresa sobre el seu ús. Tampoc queda constància respecte qui (o quins) poden accedir a les imatges gravades per aquesta càmera.

  4. - A l'empresa hi un total de 16 càmeres de videovigilància, quasi totes localitzades a la part l'exterior de l'edif‌ici i que compten amb els preceptius cartells indicadors, havent estat instal·lades per preservar la seguretat de l'empresa. També hi han altres que no graven al tenir com a únic objectiu ser un element estrictament dissuasiu.

  5. - L'acte de conciliació davant el Departament de Treball, es va celebrar el 10/10/2019 amb el resultat d'intentada sense avinença."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado, impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia del Juzgado de lo Social declaró la nulidad del despido disciplinario objeto de autos, condenando a la empresa demandada a la readmisión inmediata del actor así como al abono de los salarios de tramitación, condenándola también a abonar al trabajador la cantidad de 6.251 € en concepto de indemnización por los daños y perjuicios causados. La sentencia considera que existió una intromisión ilegítima en los derechos de imagen y protección de datos del trabajador en la elaboración de la prueba videográf‌ica que determinó su despido y en consecuencia una vulneración del derecho constitucional del demandante regulado en el artículo 18.1 y 4, en relación a lo dispuesto en el artículo 89 de la Ley Orgánica 3/2018 de protección de datos personales y garantía de los derechos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 696/2022, 26 de Julio de 2022
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 26 Julio 2022
    ...de doctrina interpuesto por la empresa Ronda 15, S.L., representada y defendida por la Letrada Sra. Plana Paluzie, contra la sentencia nº 974/2021 dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 17 de febrero de 2021, en el recurso de suplicación nº 4187/2......
1 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR