AAP Girona 198/2020, 14 de Septiembre de 2020

PonenteJAIME MASFARRE COLL
ECLIES:APGI:2020:856A
Número de Recurso358/2020
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución198/2020
Fecha de Resolución14 de Septiembre de 2020
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

Secció núm. 02 Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.02)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1, pl. 5a - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: upsd.aps2.girona@xij.gencat.cat

NIG 1706642120148104620

Recurs d'apel·lació 358/2020 2

Matèria: Apel·lació civil

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Figueres

Procediment d'origen: Execució hipotecària 296/2014

Part recurrent / Sol·licitant: BBVA

Procurador/a: Anna Romaguera Colom

Advocat/ada: FRANCISCO JAVIER MONZON CAPAPE

Part contra la qual s'interposa el recurs: Gumersindo

Procurador/a: Jessica Garcia Casadevall

Advocat/ada:

INTERLOCUTÒRIA 198/2020

Il·lms. Srs.:

PRESIDENT

Sr. JOSÉ ISIDRO REY HUIDOBRO

MAGISTRATS

Sra. MARIA ISABEL SOLER NAVARRO

Sr. JAUME MASFARRÉ COLL

Girona, 14 de setembre de 2020

FETS

PRIMER

El 24 de juliol de 2020 es van rebre les actuacions de Execució hipotecària 296/2014, procedents del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Figueres, a f‌i de resoldre el recurs d'apel·lació interposat per la procuradora Anna Romaguera Colom, en representació de BBVA, contra la interlocutòria de data 10 de març de 2020, en què consta com a part apel·lada la procuradora Jessica Garcia Casadevall, en representació d' Gumersindo .

SEGON

El contingut de la part dispositiva de la interlocutòria objecte de recurs és el següent:

"PARTE DISPOSITIVA

ACUERDO ESTIMAR ÍNTEGRAMENTE la oposición formulada y declarar la nulidad de la cláusula sexta bis relativa al vencimiento anticipado y el sobreseimiento de la presente ejecución, sin condena en costas".

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va assenyalar la data per dur a terme la deliberació, votació i decisió, que han tingut lloc el 14/09/2020.

Es va designar com a ponent al magistrat Jaume Masfarré Coll.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La interlocutòria d'instància ja fa cita de la recent jurisprudència del Tribunal Suprem pel que fa a la qüestió del venciment anticipat que aquí es planteja. També extracta la Llei de Crèdit Immobiliari que ha de servir de referència per a la resolució d'aquesta qüestió. Ens hi remetem per evitar reiteracions innecessàries.

La resolució impugnada estableix que al moment de donar-se per vençut el préstec no s'havien impagat les dotze quotes que són exigibles pel que fa a la primera part del préstec i, per tant, desestima la demanda.

El recurrent impugna aquesta decisió perquè, sense qüestionar que van ser 11 les quotes impagades, sí es va complir amb el requisit alternatiu f‌ixat a l'article 24 LCI: un impagament de quotes que supera el 3% del principal concedit en préstec quan té lloc en la primera meitat de la duració del préstec.

Certament, la norma esmentada estableix dos supòsits diferents, i cal interpretar que s'han establert de manera alternativa, de manera que el compliment de qualsevol dels dos comporta incorre en l'incompliment a què fa esment la norma. Si sempre calgués exigir l'impagament d'un mínim de 12 quotes no tindria cap sentit f‌ixar també el paràmetre del percentatge impagat. Si es correspongués a més de 12 quotes ja quedaria inclòs en aquest supòsit. Si fos inferior i quedés condicionat al impagament d'aquest nombre de quotes no tindria cap raó de ser.

De la documentació aportada a les actuacions es desprèn com l'impagament supera el 3% esmentat. No hi ha en aquest cas cap clàusula sòl o IRPH que, afectant a la determinació dels interessos remuneratoris, permeti pensar que el deute per quotes impagades pogués ser inferior al que reclama la demandant. L'aplicació de l'Euribor com a índex de referència s'estima correcte, com es raonarà posteriorment.

Per tant, té raó la recurrent quan diu que, d'acord amb la mateixa normativa i jurisprudència invocada a la instància, s'ha d'acordar el despatx de l'execució en marxa.

SEGON

Cal entrar a conèixer d'aquells motius d'oposició que han quedat imprejutjats a la instància.

La part executada també considera abusiva la clàusula de liquidació unilateral del deute que inclou el contracte subscrit entre els ara litigants. Tanmateix, la seva validesa ja ha estat declarada per aquesta Sala en múltiples resolucions. Podem esmentar, a títol d'exemple, el que dèiem en la nostra interlocutòria de data 30/9/2014: " D'entrada hem de precisar que no ens trobem davant de cap clàusula eventualment abusiva del contracte de préstec en què es fonamenta l'execució, sinó d'un requisit d'admissibilitat de la demanda. (...) Si afegim que ha presentat, d'acord amb el que exigeix l' article 573. 1. 1 de la LEC, l'extracte de totes les operacions derivades del darrer contracte de préstec, arribem a la conclusió que les operacions matemàtiques fetes queden clares, f‌ins el punt que han estat corroborades per un fedatari públic i que ni tan sols han estat impugnades per la part executada.

Per tot això, no hi ha cap motiu per entendre que la demanda no s'hauria d'haver admès a tràmit per aquesta raó".

Juntament amb la demanda s'ha adjunta l'acta notarial de liquidació i f‌ixació del saldo deutor que recull de manera desglossada quines quantitats es reclamen i en quin concepte. La part executada, per la seva banda, no ha concretat quin hauria estat, si s'escaigués, l'error de càlcul que pogués sorgir de la liquidació presentada.

Per les raons esmentades hem de rebutjar també aquest motiu d'apel·lació".

TERCER

Quant a la clàusula de responsabilitat universal inclosa en el contracte subscrit per les parts cal dir que no fonamenta l'acció que s'exercita i, per tant, el seu coneixement queda exclòs del present procediment d'execució hipotecària.

QUART

Pel que fa a la possible nul·litat derivada d'indexar els interessos variables a l'Euribor cal dir que diferents Audiències ja s'han pronunciat en un sentit contrari al que sosté la recurrent. Podem extractar, en aquest sentit, el que estableix la SAP Granada 19/3/2019, que fa cita d'altres resolucions d'Audiències:

"Y en relación al Euribor, nos dice el auto de la Audiencia Provincial de Cáceres (sección primera) de 14 de Marzo de 2018 que

"como ya dijimos en nuestra sentencia de fecha 22 de diciembre de 2017 (Rollo 762/17 ) y reproducimos aquí literalmente " la tesis de la parte actora apelante en modo alguno puede ser atendible, en la medida en que no existe causa sustantiva alguna que autorice la declaración de nulidad del índice de referencia Euribor, ni existe causa o motivo que pudiera condicionar las consecuencias que predica, en tal sentido, la parte actora apelante (ni con efectos en este Proceso ni - entendemos- que tampoco en el de Ejecución Hipotecaria que, igualmente, se encuentra en tramitación). Los fundamentos (motivación jurídica) en los que se sustenta la decisión adoptada por el Juzgado de instancia en la Sentencia recurrida son absolutamente correctos, de tal modo que el índice de referencia cuestionado es válido (índice of‌icial) y no es abusivo, ni siquiera por falta de transparencia, dado los términos (claros, precisos y explícitos) en los que se encuentra contemplado en el contrato de préstamo hipotecario, otorgado en Escritura Pública de fecha 24 de Junio de 2.005.".

La tesis de la manipulación del Euribor fue contestada por nuestra sentencia señalando que "Olvida con ello, que como ya se expone en la resolución recurrida con cita al Auto de la Audiencia Provincial de Madrid de 18 de febrero de 2015 Jurisprudencia citadaAAP, Madrid, Sección 14 ª, 18-02-2015 (rec. 668/2014 ), que el EURIBOR es precisamente uno de los tipos de referencia of‌iciales actualmente establecidos en el artículo 27 de la Orden del Ministerio de Economía y Hacienda 2899/2011, de 28 de octubre y def‌inido en el anejo 8 de la Circular del Banco de España 5/2012 y que es necesario diferenciar entre los acontecimientos que motivaron las sanciones impuestas por la Comisión Europea, por la manipulación del Euribor, con la pretendida nulidad de la cláusula que lo toma como referencia para determinar el interés retributivo, pues, se insiste, un índice de referencia no altera el equilibrio de las prestaciones, la investigación desplegada por la Comisión Europea sobre la vulneraciones de las normas comunitarias de defensa de la competencia por las entidades bancarias entonces afectadas, tuvo por objeto esclarecer la comisión de conductas...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR