STSJ Cataluña 30/2018, 11 de Octubre de 2018

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2018:8076
Número de Recurso12/2018
ProcedimientoSocial
Número de Resolución30/2018
Fecha de Resolución11 de Octubre de 2018
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

IL LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL LM. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

IL LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

Barcelona, onze d'octubre de dos mil divuit

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, ha dictat aquesta sentència.

SENTÈNCIA NÚM. 30/2018

En les actuacions 12/2018, ha actuat com a ponent l'Il lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 27-03-2018 tingué entrada en aquesta Sala Social la demanda de la part actora, Confederació Obrera Nacional de Catalunya (CCOO) i secció sindical i representació legal de l'empresa, que es va registrar i per decret es va acordar donar 4 dies a la part actora per tal que aclarís el defecte consistent en la acreditació de la condició de delegats sindicals i de membres del Comitè d'Empresa dels demandants. La demanda, va ser aclarida i esmenada, adjuntant els documents que consten. Per decret de 9 de maig de 2018 es va admetre a tràmit i es va acordar citar a les parts a judici pel dia 27 de juny següent. En la data assenyalada les parts van demanar de comú acord la suspensió de l'acte de conciliació, per estar en vies de negociació. Es van citar novament a les parts pel dia 17-09-2018.

SEGON

El dia assenyalat van comparèixer les parts i les seves defenses lletrades, així com la representació legal del sindicat UGT que va instar la seva participació en qualitat de coadjuvant de la part actora, qualitat que va ser admesa. El judici oral es va desenvolupar tal con consta en la gravació, en resum: obert l'acte de judici, la part actora es va ratificar en la seva demanda, a la que es va adherir també la part coadjuvant. La part demandada s'hi va oposar, formulant les excepcions de cosa jutjada i caducitat de l'acció, i respecte al fons, sostenint que no existeix una modificació substancial de les condicions de treball, sinó una aplicació d'un nou conveni; la nova regulació fa que la garantia "ad personam" només es mantingui pel personal del Grup 1 que ja prestava serveis a l'empresa abans del dia 1-05-2015. Esgotada la fase d'al legacions, es va practicar la prova proposada i admesa, consistent en interrogatori de la part demandada i documental de les dues parts, que es va unir a les actuacions, previ trasllat a la contrapart pel seu examen. En conclusions, les parts van reiterar les pretensions.

TERCER

En la tramitació del procediment s'han aplicat totes les normes processals aplicables al cas.

FETS PROVATS

PRIMER

La present demanda de Conflicte Col lectiu afecta als treballadors i treballadores del GRUP 1, que presten serveis per compte de l'Institut Pere Mata, ja sigui en el centre de salut mental de Reus, o a les localitats de Tarragona, Valls o Vendrell. Concretament, afecta a aquelles persones que es van incorporar amb contracte laboral a l'empresa a partir del dia 01-05-2015, incloses persones que anteriorment hi treballaven en condició de residents.

SEGON

En les eleccions de l'any 2016, van resultar escollits al Comitè d'Empresa la següent representació: 9 de CCOO, 5 de CATAC-CST/IAC i 3 de UGT. La secció sindical de CCOO, es va renovar el dia 10-04-2012. Les persones demandants integren el Comitè d'empresa, excepte el Sr. Landelino, que és Delegat Sindical de CCOO a l'empresa

TERCER

Les parts regulaven les relacions laborals aplicant la normativa següent:

I . El Conveni Col lectiu de treball del personal de l'Institut Pere Mata, anys 2004 a 2006 (DOGC 5-09-2005). Finalitzat el període de vigència, a partir del dia 01/07/2008, es va produir l'adhesió al VII Conveni Col lectiu dels hospitals de la Xarxa d'Utilització Pública (XHUP) i dels Centres d'Atenció Primària de Catalunya, per acord entre les parts negociadores, segons consta a l'acta del TLC de 28 de juny de 2007 (foli 179-180).

  1. No obstant això, amb anterioritat a l'adhesió a conveni de la XHUP, la representació de l'empresa i la dels treballadors, van arribar a un Acord signat el dia 22/05/2007, pel qual es pactava l'aplicació del conveni de la xarxa pública en determinades matèries, tals com carrera professional, adequació de la jornada, alguns complements salarials, etc. Concretament, en el apartat segon del pacte, es deia (foli 110):

" Acords per al 2008 . Segon . Adequació de la jornada a la que marca la XHUP per al 2008. Pel que fa al personal que treballa a torns, es reduirà en mitja hora la jornada diària en jornada diürna (de 6,30 a 14 i de 14 a 21,30) i es passarà de tenir 3 dies d'assumptes propis a 5 dies d'assumptes propis. La jornada nocturna passa a ser de 9 hores diàries ".

III . Pels anys 2013-2014, es va regir l'activitat laboral pel Conveni de Sociosanitaris de Catalunya amb activitat concertada amb el Servei Català de la Salut.

IV . En la reunió entre empresa i comitè de 15 de maig de 2014, que tenia per tema: "Situació finalització pacte d'empresa", es va arribar a un acord de condicions laborals, la vigència del qual es deia que era del 1-01-2014 a 31-12-2015, que en el punt 5 indicava (foli 115):

5. Al llarg de la vigència del present acord es mantindran les condicions social assolides, no havent-hi canvis en la jornada de treball, el calendari, els permisos, els dies d'assumptes propis ni les altres condicions laborals pactades.

V . La redacció anterior es va mantenir idèntica en l'acta de la reunió entre empresa i comitè de 18 de setembre de 2014, en la proposta d'acord de condicions laborals, punt 5 (foli 117).

QUART

Des del dia 1 de maig de 2015, es van passar a regir les relacions laborals pel I Conveni Col lectiu de Hospitals d'Aguts, Centres d'Atenció Primària, Centres Sociosanitaris i Centres de Salut mental, concertats amb el Servei Català de la Salut (DOGC núm. 6923 de 29/07/2015), amb vigència del 1-05-2015 a 31-12-2016 (En endavant, el designarem com Conveni dels SISCAT).

CINQUÈ

En la reunió de la mesa de negociació de 19-12-2017, del segon conveni de SISCAT, es va arribar a l'acord 4t, en el sentit de modificar l'art. 42.2 del referit conveni, per establir que el personal afectat tindrà dret a tres dies feiners l'any de lliure disposició, que tindran la consideració de treball efectiu a tots els efectes i no precisaran de justificació per al seu gaudiment (foli 244).

SISÈ

Consta formalment que l'empresa ha mantingut la condició més beneficiosa de gaudir dels 5 dies anuals de permís retribuït, de lliure disposició, per a tota la plantilla dels centres, excepte al col lectiu del Grup 1, format bàsicament per psiquiatres, metges i psicòlegs, que han entrat a formar part de la plantilla amb contracte laboral a partir del dia 1-05- 2015 (contestació a la demanda). Si que es manté al personal amb antiguitat anterior a tal data.

SETÈ

No obstant, la pràctica empresarial ha estat flexible respecte a la concessió dels 5 dies de permís anual, per assumptes propis, deixant la seva concessió en mans dels coordinadors mèdics. De manera que consten concedits a persones del Grup 1, amb antiguitat a l'empresa del dia 12-05-2015 (Sr. Maximino ) i a altres (Sra. Ramona, antiguitat de 26-04-2017), sense que consti que la direcció de recursos humans hagi realitzat cap

denegació de permís per aquest motiu a personal del Grup 1, encara que sigui posterior el seu contracte a l'empresa al dia 1-05-2015 (interrogatori i folis 123 a 134; 135 a 140, reconeguts), ni cap indicació o circular dirigida als coordinadors mèdics, en sentit de fer distinció dels permisos de 5 dies al nou personal facultatiu, a diferència del anterior a 1-05-2015.

VUITÈ

En data 01-03-2018, en el curs d'una reunió de contractació mantinguda entre la direcció de l'empresa i el Comitè, a petició dels representants de personal, la demandada va comunicar verbalment que aclaria la seva posició respecte als dies d'assumptes propis. Aquesta intervenció va quedar plasmada en l'acta amb els següent tenor literal (folis 107 i 252):

" Clarificació dies assumptes propis

Arran dels dubtes que s'han manifestat en relació al número de dies d'assumptes propis dels professionals del grup 1, l'empresa clarifica que el conveni col lectiu del SISCAT estableix que són 3. Per tant, tots els professionals del grup 1 que han iniciat la seva relació laboral amb l'IPM a partir del dia 1 de maig de 2015, disposen de 3 dies/any d'assumptes propis".

NOVÈ

En data de 27 de març de 2018, es va presentar sol licitud de conciliació davant del Tribunal Laboral de Catalunya, que es va realitzar el dia 5 d'abril de 2018, sense acord.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

S'admet la competència funcional d'aquesta Sala per a resoldre el litigi atès que la part demandada té centres de treball a diferents territoris dins del Camp de Tarragona, concretament a Reus, Tarragona, Valls i Vendrell, de manera que supera el conflicte plantejat els àmbits de diferents jutjats socials (Reus i Tarragona), d'acord amb l' article 7 a) de la Llei reguladora de la jurisdicció social.

SEGON

L'objecte del litigi és el manteniment del benefici de gaudir de 5 dies d'assumptes propis, per part dels treballadors del Grup 1 de l'empresa demandada Pere Mata, S.A., que l'empresa segueix reconeixent només als professionals que han prestat serveis a l'empresa des d'abans del dia 1-05-2015, data en què des de la comunicació feta formalment el dia 01-03-2018, interpreta l'empresa que s'ha realitzat el tall d'aquesta condició més beneficiosa, estimant que el dies d'assumptes propis es redueixen a 3 a l'any, per efecte de l'entrada en vigor del conveni col lectiu del SISCAT.

TERCER

Conforme prescriu l' article 97-2 de la Llei reguladora de la jurisdicció social, es declara que els fets provats s'han deduït de les al legacions de les parts, de l'interrogatori de l'empresa demandada i de la documentació aportada, fent-se constar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR