STSJ Cataluña 21/2017, 15 de Mayo de 2017

PonenteFELIX VICENTE AZON VILAS
ECLIES:TSJCAT:2017:3945
Número de Recurso56/2016
ProcedimientoDemandas
Número de Resolución21/2017
Fecha de Resolución15 de Mayo de 2017
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

mm

IL LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

IL LM. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

IL LM. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

Barcelona, quinze de maig de dos mil disset

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, ha dictat aquesta sentència.

SENTÈNCIA NÚM. 21/2017

A la demanda de Conflicte Col.lectiu nº 56/2016, ha actuat com a Ponent l'Iltm. Sr. FÉLIX V. AZÓN VILAS.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Amb data 29 de desembre de 2016 va tenir entrada a la Secretaria d'aquesta Sala una demanda de conflicte col.lectiu a la que intervenen com a part demanant SINDICATO DE ENFERMERIA SATSE, CONFEDERACIÓ SINDICAL COMISSIÓ OBRERA NACIONAL DE CATALUNYA ( SIND. CCOO), UNIÓN GENERAL DE TRABAJADORES DE CATALUNYA ( SINDICATO UGT) y METGES DE CATALUNYA y como parte demandadaUNIO CATALANA D' HOSPITALS ( UCH), ASSOCIACIO CATALANA D'ENTITATS DE SALUT (ACES) y CONSORCI ASSOCIACIÓ PATRONAL SANITÀRIA I SOCIAL, i es sol.licita es dicti senténcia. Admesa la demanda s'ha celebrat la vista el dia 3 de maig propassat. En acabat l'acta s'alcen les conclusions a definitives i queden les actuacions per dictar sentència.

SEGON

En aquesta sentència, es declaren els següents:

FETS PROVATS

Primer

Aquest conflicte col lectiu afecta a tots els treballadors i treballadores que es troben dins de l'àmbit d'aplicació del conveni col lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut (endavant, SISCAT) així com a les empreses públiques, entitats de dret públic, consorcis, corporacions, instituts, i ens o fundacions del sector públic autonòmic o local afectats pel mateix conveni on aquelles persones presten serveis (fet conforme).

Segon

La Disposició addicional primera del SISCAT estableix que:

  1. En aquest Conveni es recuperen les taules salarials que estaven vigents al VIIè Conveni col lectiu dels Hospitals de la XHUP i dels Centres d'atenció primària a data 31/12/2008.

  2. En els Centres que estiguin afectats pel Real Decret Llei 8/2010 i/o pel Decret Llei 3/2010, cap treballador podrà cobrar una retribució, en còmput global i anual, superior a la que tenia dret a cobrar en aplicació del VIIè Conveni col lectiu de la XHUP i/o Iè Conveni sociosanitari i salut mental, un cop deduït el 5%, amb l'objectiu de donar compliment al mandat de la norma bàsica.

    A aquests efectes, i en aplicació de la facultat establerta a l' article 26 bis.4 de la Llei 25/2009, de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2010, en la redacció donada per l' article 1 del Decret-Llei 3/2010, i article

  3. dos.b.4, paràgraf 3er del RDL 8/2010, que estableixen que la distribució de la reducció prevista del 5% entre els diferents conceptes retributius podrà ser alterada per la negociació col lectiva, la deducció del 5% només es podrà aplicar contra la retribució variable per objectius, fins al límit equivalent al 5% de la retribució anual global del treballador/a afectat/ada, excepte aquells treballadors/es que no meriten retribució variables per objectius. En aquest darrer cas es negociarà entre empresa i representants dels treballadors a nivell de cada Institució quines condicions laborals hauran de quedar afectades, sense que en cap cas es pugui afectar a les taules salarials. La negociació dels criteris a aplicar haurà d'estar enllestida en un termini no superior als 2 mesos a partir de la signatura del Conveni.

    Aquesta limitació només serà vigent mentre estigui en vigor la normativa bàsica a què s'ha fet esment en l'apartat anterior.

    Per l'exercici 2015, la previsió d'aquesta disposició tindrà efectes a partir del dia 01/05/2015, i per tant l'anàlisi comparativa caldrà efectuar-la de forma proporcional al temps transcorregut des d'aquesta data.

    Per la seva banda, la Disposició addicional tercera del Conveni col lectiu estableix que:

  4. Respectant en tot cas el principi de disponibilitat pressupostaria, econòmica i financera, així com l'objectiu de garantir l'estabilitat i sostenibilitat de les empreses afectades per aquest conveni, la part empresarial es compromet a negociar la millora de les condicions retributives segons cóm evolucioni aquesta qüestió en el sector públic de la Generalitat de Catalunya.

  5. Si a partir de l'exercici 2016, i mentre estigui vigent el present Conveni varien globalment les contraprestacions econòmiques de l'atenció mèdica hospitalària i especialitzada (preus unitaris), de l'assistència sociosanitària (mòdul sanitari i mòdul de suport social), de l'assistència psiquiàtrica i en salut mental, i de l'atenció familiar i comunitària i salut pública pròpia de l'àmbit de l'atenció primària, que satisfà el Servei Català de la Salut per la prestació de serveis a les entitats proveïdores, les parts negociadores del present Conveni negociaran la revisió de les taules salarials del Conveni tenint en compte les referides variacions. La mesa s'haurà de reunir en un termini màxim de quinze dies des de la publicació al DOGC de les noves tarifes i preus públics. No es tindran en compte els increments pressupostaris derivats de possibles noves accions.

    A aquests efectes, les negociacions hauran d'estar enllestides en un termini màxim de dos mesos des de la reunió abans esmentada, i l'aplicació de la revisió salarial tindrà els efectes retroactius que les parts acordin. En cas de manca d'acord, les parts sotmetran les seves diferències a la mediació de la Comissió de Convenis del Consell de Relacions Laborals.

Tercer

Durant els últims anys anteriors a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 180/2019, 6 de Marzo de 2019
    • España
    • 6 Marzo 2019
    ...de 2017, dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña , en el procedimiento de Conflicto Colectivo núm. 56/2016, seguido a instancia de Sindicato de Enfermería Satse, de la Confederación Sindical de la Comisión Obrera Nacional de Cataluña (Sindicato CC.OO.)......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR