STSJ Cataluña 2680/2016, 2 de Mayo de 2016

PonenteFELIX VICENTE AZON VILAS
ECLIES:TSJCAT:2016:3961
Número de Recurso843/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIÓN
Número de Resolución2680/2016
Fecha de Resolución 2 de Mayo de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08096 - 44 - 4 - 2013 - 8019468

mm

Recurso de Suplicación: 843/2016

ILMO. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

ILMO. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 2 de mayo de 2016

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2680/2016

En el recurso de suplicación interpuesto por Teofilo frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Granollers de fecha 28 de mayo de 2015 dictada en el procedimiento nº 345/2013 y siendo recurridos Consorci Teledigital Mollet, Fondo de Garantía Salarial y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FÉLIX

V. AZÓN VILAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 28 de mayo de 2015 que contenía el siguiente Fallo:

SE DESESTIMA la demanda interpuesta por D. Teofilo contra el Consorci Teledigital Mollet y el Fondo de Garantía Salarial y SE DECLARA la procedencia de la extinción impugnada, absolviendo a los demandados de todos pedimentos de la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMERO.- D. Teofilo prestó servicios por cuenta y bajo la dependencia del ente demandado a tiempo completo (treinta y cinco horas semanales) desde el 1 de febrero de 2010, con la categoría profesional de director y salario diario de 118,40 euros brutos, con inclusión de la prorrata de las pagas extras que se abonaba mediante transferencia bancaria. El 1 de febrero de 2010 las partes suscribieron contrato de trabajo de duración determinada (de interinidad) para cubrir temporalmente la plaza de director hasta su cobertura definitiva.

La cláusula adicional del mismo tiene el siguiente contenido:

"El present contracte de treball es celebra per cobrir temporalment una plaça de director fins a la seva cobertura definitiva. Aquest lloc de treball figura en la plantilla i relació de llocs de treball del Consorci per el 2010 creada pel Ple, en sessió de 5 de octubre de 2009 del Consorci i la contractació ha estat autoritzada per resolució de presidència de data 12 de gener de 2010." (Folio 507)

El 7 de febrero de 2013 el demandado reconoció al actor la condición de personal laboral fijo.

El actor prestaba servicios en la calle Compte Urgell número 26 de la localidad de Mollet del Vallès.

El demandante no ostenta ni ha ostentado durante el último año cargo de representación legal de los trabajadores.

SEGUNDO

El 18 de marzo de 2013 el ente demandado comunicó al actor la extinción de su contrato de trabajo por motivos económicos y organizativos y con efectos del día 19 de marzo de 2013. Se puso a disposición del trabajador una indemnización de 7.982,30 euros.

La comunicación del ente demandado fundamenta la decisión extintiva en la concurrencia de los siguientes motivos económicos y organizativos:

"Els Estatuts del Consorci Teledigital Mollet al seu article 19 preveuen que per a la realització dels objectius del Consorci es disposarà dels recursos següents: rendiments dels serveis que presti; aportacions de les entitats consorciades; subvencions, ajudes i donatius; productes del seu patrimoni; i qualssevol altres que puguin correspondre d'acord amb les lleis. De tots aquest recursos, els que són de major quantia són les aportacions que realitzen els ajuntaments consorciats.

En el context actual de crisi econòmica i financera, les administracions públiques estan patint els efectes de la seva cruesa: la disminució d'ingressos, la disminució de l'activitat financera i econòmica i la manca de mesures econòmiques adients per pal·liar-ho; generant tot aixó un deteriorament de la conjuntura pressupostària de les entitats públiques. Les conseqüéncies d'aquest deteriorament econòmic també les pateixen els ajuntaments que conformen el Consorci Teledigital Mollet.

Al·legant aquests motius econòmics i amb efectes del 31 de desembre de 2011 va causar baixa del CTM l'Ajuntament de Vilanova del Vallès. La separació es va produir amb sis mesos d'antelació al que preveuen els Estatuts i que es compten des de que el membre consorciat aporta l'acord que reculi la voluntat de separarse del Consorci. La via escollida per acordar la separació per part del Consorci va ser la prevista a l'article

21.6 dels Estatus del CTM, que preveu la baixa en cas d'incompliment reiterat de les obligacions econòmiques envers el Consorci i sense que garantís el compliment del deute pendent i de les obligacions contretes mentre era membre, tal com preveu l'article 323 del Reglament d'obre, activitats i serveis de les entitats locals, aprovat per Decret 179/1995, de 13 de juny.

Posteriorment, i pels mateixos motius amb efectes de 28 de febrer d'enguany, han causat baixa els ajuntaments de La Llagosta i Sant Fost de Campcentelles, ambdós sense acomplir amb la formalitat legal dels sis mesos de permanència abans esmentat i trobant-se encara a data d'avui pendents de complir amb el deute contret amb el Consorci, causant greus perjudicis a la seva tresoreria.

Aquests fets han tingut consequències econòmiques per al Consorci i per a la resta de membres que hi continuen. Per una banda, han augmentat les aportacions que fan els ajuntaments restants per cobrir les despeses pressupostades i per l'altra, havent de reduir la programació televisiva del canal que gestiona el CTM, Vallès Visió, cosa que ha comportat una modificació del contracte de serveis per a la producció dels informatius i altres serveis audiovisuals del canal públic del CTM, amb el resultat d'una rebaixa del preu del contracte, la modificació de les condicions de treball del personal de la contractista, així com l'acomiadament de persones d'aquella empresa que cobrien aquest servei.

Malaudarament aquests efectes negatius de la crisis econòmica en les administracions públiques també es plasmen en la política tributària duta a terme per l'Agència Tributària, que en aquests últims mesos està requerint determinada documentació al CTM perquè amb efectes de l'1 de gener de 2011 ha variat la interpretació que feien respecte de la repercussió de l'impost sobre el valor afegit (IVA) a les autoliquidacions per aquest impost corresponents als exercicis de 2011 i 2012, cosa que ha suposat que el Consorci hagi d'assumir l'import resultant amb els conseqüents efectes en el pressupost vigent del CTM. Davant d'aquesta situació econòmica i de la reestructuració del servei per a la producció dels informatius i altres serveis audiovisuals del canal públic del CTM que dur a terme del Consorci Teledigital Mollet, es fa necessari fer un replantejament de l'organització pròpia del CTM amb l'objectiu de racionalitzar-la i de reestructurar-la com a mesura d'austeritat o de contenció de la despesa i pal·liar així les circumstàncies exposades en els apartats anteriors." (Folio 820 a 822)

TERCERO

El ente demandado fue constituido el 13 de septiembre de 2006. Según el artículo 5 de sus estatutos, es una entidad pública de carácter asociativo, voluntaria y constituida por tiempo indefinido.

En el momento de su constitución, estaba integrado por los Ayuntamientos de Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Montornés del Vallès, La Llagosta, Montmeló, Sant Fost de Campcentelles, Martorelles, Vallromanes y Vilanova del Vallès.

La separación del Ayuntamiento de Vilanova del Vallès tuvo efectos el 31 de diciembre de 2011. (Folio 1076)

El 24 de enero de 2013 se acordó la separación del Ayuntamiento de la Llagosta (con efectos del 7 de julio de 2013) y el 26 de febrero de 2013 la del Ayuntamiento de Sant Fost de Campcentelles, con efectos del 28 de febrero de 2013. (Folios 1100 a 1124)

CUARTO

El 21 de junio de 2012 el presidente del ente demandado dictó resolución adjudicando al Sr. Fidel "el contracte de serveis per a la gestió, control, execució i supervisió de les activitats referides al Consorci Teledigital Mollet i al canal que gestiona aquest organisme, Vallès Visió, per un període de sis mesos entre l'1 de juliol de 2012 i el 31 de desembre de 2012" por un precio total de 13.806 euros.

El 15 de enero de 2013 el presidente del Consorci Teledigital Mollet dictó resolución adjudicando Don. Fidel "el contracte de serveis per a la gestió, control, execució i supervisió de les activitats referides al Consorci Teledigital Mollet i al canal que gestiona aquest organisme, Vallès Visió, per un període de sis mesos entre l'1 de gener de 2013 i el 30 de juny de 2013" por un importe total de 11.325,60 euros.

El 28 de junio de 2013 el presidente del Consorci Teledigital Mollet dictó resolución adjudicando Don. Fidel "el contracte de serveis d'assesoria i gestió econòmica i administrativa ordinària del Consorci Teledigital Mollet, per un període de sis mesos entre l'1 de juliol de 2013 i el 31 de desembre de 2013" por un importe total de 11.325,60 euros.

El 2 de enero de 2014 el presidente del Consorci Teledigital Mollet dictó resolución adjudicando definitivamente Don. Fidel "el contracte de servei d'assesoria i gestió econòmica i administrativa del Consorci Teledigital Mollet" desde el 1 de enero hasta el 31 de diciembre de 2014, prorrogable hasta el 31 de diciembre de 2015, por un importe de 18.720 euros.

En el contrato de fecha 2 de enero de 2014 se relacionan los siguientes servicios a prestar por parte de la persona adjudicataria, en este caso,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR