STSJ Cataluña 4807/2015, 16 de Julio de 2015

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2015:7418
Número de Recurso2072/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4807/2015
Fecha de Resolución16 de Julio de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

Recurs de Suplicació: 2072/2015

IL·LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 16 de juliol de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4807/2015

En el recurs de suplicació interposat per Ferrocarril Metropolita de Barcelona, S.A. a la sentència del Jutjat Social 21 Barcelona de data 3 de setembre de 2014, dictada en el procediment núm. 65/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part José, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 25 de gener de 2012, va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre reclamacio drets contracte treball, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 3 de setembre de 2014,, que contenia la decisió següent:

Acceptar la demanda interposada per José, contra Ferrocarril Metropolità de Barcelona, S.A., per tant :

1- Declaro el dret del demandant a ser ocupat en un lloc de treball alternatiu de l'empresa, adequat a la capacitat laboral resultant, i amb dret a una retribució mínima que, sumada a la prestació de seguretat social no sigui inferior a la retribució del lloc de treball previ a la declaració d'incapacitat.

2- Condemno a l'empresa demandada a atenir-se a l'anterior declaració i a proveir amb efectes immediats a la notificació d'aquesta sentencia, un lloc de treball adient al demandant .

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" Primer.- El demandant José, acredita les següents circumstancies laborals en la prestació de serveis per la l'empresa Ferrocarril Metropolità de Barcelona, S.A.:

- Antiguitat des de 17/06/1998. - Categoria professional de Agent d'atenció al client.

- Salari mensual de 2.502,00#.

Segon

El demandant, en situació d'incapacitat temporal des del 9/8/2010, per resolució de 19/9/2011 de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, notificada el 10/10/2011, li va esser reconeguda la situació d'incapacitat permanent en greu de Total per a la professió habitual de conductor de transport urbà, amb efectes econòmics des de la mateixa data, i amb el següent quadre residual: " IAM anterior Killip 1 con pericarditis post-IAM. Necrosis extensa y apex aneurismatico con disfunción ventricular severa (FE 33%) y pendiente de implantación DAI ".

Tercer

El 11/10/2011 el demandant va presentar escrit a l'empresa, en el que comunicava li havia estar reconeguda la situació de Incapacitat permanent total, i d'acord amb l'art. 20 del Conveni sol·licitava l'assignació d'un lloc de treball alternatiu compatible amb l'estat de salut i que garanteixi el nivell retributiu.

Quart

Per escrit de 11/11/2011 notificat al demandat el 1/12/2011 l'empresa li comunicava que no podia atendre la petició en tant que es una possibilitat que es redueix única i exclusivament al personal actiu, i per contra, el demandant havia causat baixa el 26/7/2011 .

Cinquè

La part actora ha intentat, sense èxit, la preceptiva conciliació administrativa prèvia, que finalitzà el dia 01/03/2012 amb el resultat de sense avinença."

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Per la via de la lletra b) de l'article 193 LRJS, postula l'empresa demandada la modificació del relat fàctic de la sentència del primer grau jurisdiccional. En concret, se'ns demana l'addició d'un nou fet provat, en relació als documents dels folis 114 i 102 a 106, amb la següent proposta de redacció: "La representación legal de los trabajadores, en las negociaciones correspondientes al Convenio Colectivo del año 2004, propuso que el artículo 20 extendiera su aplicación a los trabajadores con incapacidad permanente. En documento anexado al acta de 15 de junio de 2004 consta que el artículo 20 es una "política social vigente en la Empresa para ayudar a los trabajadores con problemas de salud no susceptibles de incapacidad permanente".

El motiu ha de ser desestimar atès la seva irrellevància. En efecte, a banda dels motius de fons que després direm, el fet cert és que les propostes que es puguin haver fet a la mesa de negociació per part de la representació dels treballadors cap incidència pot tenir en la interpretació judicial, màxim si es té present que, com veurem posteriorment, la dita clàusula convencional ha estat abordada per previs pronunciaments de la Sala.

SEGON

Per la via de la lletra c) de l'article 193 LRJS denuncia la demandada la infracció d'allò previst a l'article 20 del conveni d'empresa, en considerar que el dret al lloc de treball derivat de segona activitat per incapacitat permanent total no és universal pels beneficiaris de la referida prestació, sinó que està limitat al personal que els serveis mèdics d'empresa considerin com "disminuïts físics" i que, per això no puguin assolir un rendiment normal a la feina.

Caldrà observar, d'entrada, que com és...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 432/2018, 24 de Abril de 2018
    • España
    • 24 Abril 2018
    ...dictada el 16 de julio de 2015 por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en recurso de suplicación nº 2072/2015 , interpuesto contra la sentencia de fecha 3 de septiembre de 2014, dictada por el Juzgado de lo Social nº 21 de Barcelona , en autos nº 65/2012, seg......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR