SAP Lleida 115/2015, 12 de Marzo de 2015

PonenteALBERTO GUILAÑA FOIX
ECLIES:APL:2015:247
Número de Recurso215/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución115/2015
Fecha de Resolución12 de Marzo de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 215/2014

Procediment ordinari núm. 737/2013

Jutjat Primera Instància 5 Lleida (ant.CI-5)

SENTÈNCIA núm. 115/2015

PRESIDENT:

IL·LM. SR. ALBERT GUILANYÀ I FOIX

MAGISTRADES:

IL·LMA. SRA. ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

IL·LMA. SRA.CARME BERNAT ALVAREZ

Lleida, dotze de març de dos mil quinze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de Procediment ordinari número 737/2013, del Jutjat de Primera Instància 5 de Lleida (ant.CI-5), en virtut del recurs interposat per la part actora INVICSA INTAL·LACIONS I MANTENIMENTS S.L. (ABANS INVEX OBRES I INSTAL·LACIONS S.A.), representada per la procuradora ROSA SIMO ARBOS i assistida per la lletrada NEUS MONELL PUIG contra Sentència de data vint de febrer de dos mil catorze dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 215/2014. La part demandada EQUIPOS Y COMPLEMENTOS S.A., representada per la procuradora MªCARMEN RULL CASTELLO i assistida pel lletrat JOSEP M. DOMINGO NADAL s'oposa a l'apel·lació. És ponent d'aquesta resolució el magistrat president ALBERT GUILANYÀ I FOIX.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data vint de febrer de dos mil catorze, és la següent:

"

FALLO

Que, desestimando íntegramente la demanda interpuesta por la representación procesal de INVEX OBRES I INSTAL.LACIONS, S.A., contra EQUIPOS Y COMPLEMENTOS S.A., debo absolver y absuelvo a la parte demandada respecto de las pretensiones deducidas en su contra en el presente procedimiento. Todo ello con imposición de las costas causadas en este procedimiento a la parte actora. [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, INVICSA INTAL·LACIONS I MANTENIMENTS S.L. (abans INVEX OBRES I INSTAL·LACIONS S.A.) va interposar un recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 12 de març de 2015 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part actora recorre contra la sentència de primera instància i ho fa al·legant error en la valoració de la prova i en especial en la interpretació que del contingut del contracte es fa, tot entenen que no estem enfront d'un contracte a preu alçat sinó ajustat per unitats de manera que, la part apel·lant, solament sèrie responsable de les obres contractades però no dels vicis o defectes anteriors que tingues la obra i que fossin imputables a l'empresa que va fer la primera fase de la mateixa i fins que va ser declarada en concurs de creditors. Demana la revocació de la sentència i la plena estimació de la demanda.

La part demandada apel·lada s'oposa al recurs i entén que no hi ha cap error de valoració i sí l'interès de la part apel·lant en fer una valoració subjectiva i interessada que no té recolzament probatori, raó per la que demana la íntegra confirmació de la sentència i la imposició de les costes de l'alçada a la part apel·lant.

SEGON

Doncs bé, així plantejats els termes del debat en aquesta segona instància i atès que resulta essencial per a la resolució del plet la interpretació del contingut del contracte que és el centre de la discussió entre parts, escau recordar que, com apunta la STS de 27 de febrer de 2008, les normes d'interpretació dels contractes contingudes en els arts. 1.281 a 1.289 C.C . formen un conjunt subordinat, de manera que la clàusula de l'art. 1281.1 té caràcter preferencial i prioritari, malgrat sigui possible recorre a l'article 1281.2 si " ... las cláusulas interpretadas parecen contrarias a la voluntad de las partes" ( SSTS de 2 de març de 1998 i 30 de maig de 2000 ), tot afegint la STS de 20 de novembre de 2008 que: " En el derecho español se parte del principio contractual contenido en el art. 1281.1 CC, de acuerdo con el que si la literalidad del contrato no deja dudas sobre la voluntad de las partes, se estará al sentido literal de sus cláusulas ( STS de 30-9-03 ). El recurso al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR