STSJ Cataluña 3/2015, 12 de Febrero de 2015

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha12 Febrero 2015
Número de resolución3/2015

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

IL·LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

IL·LM. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, dotze de febrer de dos mil quinze

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, ha dictat aquesta sentència.

SENTÈNCIA NÚM. 3/2015

En les actuacions 40/2014, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

IANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 27 de juny de 2014 tingué entrada davant la Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la demanda d'impugnació del conveni col lectiu o, subsidiàriament, conflicte col lectiu, formulada per Alejo com President del SINDICAT INDEPENDENT DE TREBALLADORS I AMBULÀNCIES DE CATALUNYA (SITAC) i per Basilio com a President de l'AGRUPACIÓ SINDICAL D'AMBULÀNCIES DE CATALUNYA contra l'ASSOCIACIÓ CATALANA D'EMPRESARIS D'AMBULÀNCIES (ACEA), la UNIÓ GENERAL DE TREBALLADORS (UGT), COMISSIONS OBRERES (CC.OO.), la UNIÓ SINDICAL OBRERA DE CATALUNYA (USOC) i el MINISTERI FISCAL. En la dita demanda es contenia la següent súplica: "Que admitiendo esta demanda, se sirva citar a las partes para la celebración del acto del juicio y seguir con los demás trámites hasta dictar Sentencia por la que estimando la presente demanda se declare la nulidad parcial del acuerdo colectivo suscrito el 21 de noviembre de 2013 entre ACEA (por la parte empresarial ) y UGT, CCOO y USOC (por la parte social), declarándose la nulidad con efectos ex tunc de la cláusula 4a párrafo 1º del referido acuerdo. Asimismo, se interesa la inscripción de la Sentencia en el registro de convenios y acuerdos colectivos del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, de conformidad con lo dispuesto en los artículos 2.3 b) y 6.1 f) del Real Decreto 71312010, sobre registro y depósito de convenios colectivos y acuerdos colectivos de trabajo".

SEGON

Per diligència d'ordenació de la Secretària Judicial de la Sala de data 2 de juliol següent es notificà a les parts la designa com a ponent del Ilme. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

TERCER

Per Decret de la Secretària Judicial de la Sala de data 31 de juliol s'acordà admetre a tràmit la demanda, senyalant com a data pel judici el dia 22 d'octubre de 2014.

QUART

El dia 05.09.2014 ACEA presentà un escrit davant la Sala en el que manifestava que el seu lletrat havia d'intervenir en un altre judici en la mateixa data, sol licitant el canvi de la data de la vista oral. Per Diligència d'Ordenació de vuit d'octubre es modificà la data de l'assenyalament, fixant com a nova la del 4 de novembre de 2014.

CINQUÈ

En la referida data tingué lloc el judici al que comparegueren les parts, així com el Ministeri Fiscal.

La part actora s'afirmà i ratificà en la seva demanda. Per la seva banda, els demandants s'hi oposaren, al legant en primer lloc l'excepció processal d'inadequació de procediment respecte l'acció d'impugnació de conveni i, subsidiàriament pel cas que la modalitat processal fos la postula en segon lloc a la demanda -conflicte col lectiu- per falta de conciliació prèvia respecte al sotmetiment a la comissió paritària. Amb caràcter subsidiari als anteriors arguments es manifestà que l'acord de desconvocatòria de vaga no establí mai que la jornada de formació no tingués caràcter efectiu, sinó que es procedí a integrar les vint hores de formació legalment previstes en un increment de jornada, en relació a la retribució específicament establerta en el propi conveni amb la dita finalitat.

Es practicaren les proves documentals corresponents, essent valorades per les parts en tràmit de conclusions.

Per diligència final per decidir millor la Sala requerí a la part actora per tal que acredités que les empreses del sector havien procedit a l'increment de la jornada i a la integració del permís de formació en el dit increment.

SISÈ

En data 19 de novembre de 2014 la part actora presentà l'escrit que consta en els folis 187 a 197, acompanyat de la documentació dels folis 198 a 312

Per provisió de la Sala de 12.12.2014 es comunicà a les parts que la dita documentació es trobava a la seva disposició a la Sala, conferint-los un termini de tres dies per formular al legacions.

SETÈ

Per diligència d'ordenació de la Secretària judicial de data 28 de gener passat es declarà l'existència de les comunicacions oportunes de l'anterior diligència, sense que només la part actora formulés al legacions, pel que les actuacions restaren llestes per sentència.

II FET PROVATS

Primer

Les persones físiques demandants ostenten el càrrec de representació de les seves respectives organitzacions sindicals, tenint les dites organitzacions legitimació suficient (fet conforme)

Segon

L'àmbit material de les presents actuacions afecta a tots els treballadors i empreses inclosos en el del Conveni col lectiu de treball per a empreses i treballadors/es de malalts i accidentats en ambulància (transport sanitari) (codi de conveni núm. 79001955012002), publicat al DOGC de 18 de febrer de 2014 i corresponent a l'àmbit temporal 01.02.2012 a 31.12.2015 subscrit -conforme la resolució de publicació del dit conveni- en dates 27 de febrer i 4 de juny de 2012 i 25 de juny de 2013.

Prèviament en el DOGC de 17.12.2010 s'havia publicat el Tercer Conveni del sector, amb un àmbit temporal comprés entre l'01.01.2010 i el 31.12.2013.

Tercer

En data 25.06.2013 es constituí la comissió negociadora del conveni per causa del descens de les tarifes públiques del servei i els seus efectes sobre les retribucions dels treballadors del sector (folis 102 a 114) Ateses les discrepàncies entre les parts s'instà conflicte col lectiu davant el Tribunal Laboral de Catalunya, que finalitzà sense acord (folis 107 a 114)

Quart

En data 7 de novembre de 2013 els sindicats demandats varen convocar una vaga en el sector del transport de malalts per ambulàncies, amb efectes del 18 al 25 del mes següent (folis 91 i 92 i 139 a 144) La dita convocatòria tenia com causa, entre d'altres, l'incompliment empresarial del contingut del conveni sectorial aplicable. Ja prèviament havia estat convocada una altra vaga pels dies 9 a 12 de setembre, sense que s'assolís cap acord en la mediació practicada davant el Tribunal Laboral de Catalunya (folis 115 a 122 ) Així mateix, els sindicats CONC, UGT i USOC formalitzaren davant el TLC un conflicte col lectiu en relació a la minoració salarial practicada per les empreses, sense que tampoc per aquesta via s'arribés a cap acord (folis 123 a 135)

En reunió de la comissió de coordinació del conveni de 31 d'octubre de 2013 els representants de la patronal i sindicats acordaren un calendari de reunions, amb la possibilitat de reunir la comissió negociadora a fi i efecte de modificar el conveni en vigor (folis 136 a 138)

Cinquè

En el dit context de la vaga de la segona vaga del mes de novembre els sindicats convocants i la patronal ACEA assoliren en data 16 de novembre següent un preacord, condicionat a l'aprovació per assemblees, que consta en els folis 8, 93 i 145 de les actuacions i que donem per íntegrament reproduït. Entre d'altres aspectes en l'esmentat preacord s'establien la següent clàusula: "Las 20 de formación serán obligatorias, no siendo remuneradas y, por tanto, no incrementaría ni computaría como tiempo efectivo ni presencial, para el cumplimiento de la jornada anual, que seguirá siendo de 1800 h/año". Es feia esment, a més a que a la finalització de l'actual concurs de transport sanitari es reuniria la Comissió Paritària del conveni per tal d'arribar a un acord sobre el conveni i que, en cas de no assolir-se cap pacte es prorrogaria el conveni en vigor dos anys més

En atenció al contingut del referit document es suspengué la vaga. Posteriorment, atès que les persones presents en les diferents assemblees votaren a favor del preacord, els sindicats demandats acordaren ratificarlo (folis 9 a 10, 94 a 98i 146 a 148)

Sisè

E n data 29 de novembre de 2013 es reuní la Comissió Paritària del Conveni, en el que s'acordà afegir a l'article 12 del conveni aleshores en vigor el següent: "Les 20 hores de formació seran obligatòries, no sent remunerades addicionalment i no incrementaria ni computaria com temps efectiu ni presencial, per al compliment de la jornada anual, que seguirà sent de 1800 h/any" (foli 152)

Setè

En el cas dels treballadors que consten en els folis 198 a 312 la pràctica de les diferents empreses ha passat per no descomptar de la jornada el temps dedicat a la formació, sense que consti tampoc la seva compensació posterior o prèvia.

Vuitè

La present demanda no anat precedida de cap intent de conciliació administrativa o autocompositiva prèvia.

III FONAMENTS JURÏDICS

Primer

De conformitat amb allò previst a l' article 97.2 LRJS cal fer esment en aquest moment als raonaments que ens han portat a la conclusió fàctica abans expressada. Doncs bé, escau indicar que els previs fets provats deriven de la documentació que es cita allà. Al què caldrà afegir que quasi bé tots els elements fàctics concorrents són pacífics entre les parts.

Només el fet setè pot resultar conflictiu. No obstant, hem d'indicar que la part actora ha acreditat documentalment els extrems fàctics que allà consten -en un nombre significatiu d'empreses- sense que la resta de parts hagin formulat cap tipus d'al legació.

Segon

1 . Formula la part demandada una excepció principal i una altra de subsidiària. S'afirma, en aquest sentit, que concorre una inadequació de procediment, atès que allò que s'està impugnant no és el contingut del conveni, sinó el d'un acord assolit per posar fi a una vaga, sense que actualment s'hagi aconseguit encara cap acord final al respecte. I, subsidiàriament, s'assenyala que si així fos no seria possible acudir a la via alternativa de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR