SAP Tarragona 183/2014, 13 de Mayo de 2014

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2014:1230
Número de Recurso96/2013
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución183/2014
Fecha de Resolución13 de Mayo de 2014
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROTLLO DE APEL·LACIÓ Nº 96/2013

JUDICI ORDINARI Nº 139/2011

JUTJAT DE PRIMERA INSTANCIA NÚM. 1 - VALLS

SENTÈNCIA

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 13 de maig de 2.014.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL·LACIÓ interposat per la mercantil DICAS 95, S.L representada per la Procuradora dels Tribunals Sra. Amposta Matheu i assistida pel Lletrat Sr. Pons Pubul, així com la IMPUGNACIO formulada per D. Pascual representat per la Procuradora dels Tribunals Sra. Amela Rafales i defensat pel Lletrat Sr. Arjona García, contra la sentència de 7 de maig de 2.012 dictada pel Jutjat de Primera Instància nº 1 de Valls, procediment de judici ordinari nº 139/2011, al qual figura com a part demandant la societat apel·lant, i com a parts demandades, a més de l'impugnant, DÑA. Clemencia representada pel Procurador dels Tribunals Sr. Farré Lerín i assistida pel Lletrat Sr. de Santiago Gallardo, així com CONSTRUCCIONS RAMON IBORRA, S.L..

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

"ESTIMO PARCIALMENTE la demanda planteada por DICAS 95, S.L. contra CONSTRUCCIONES RAMON IBORRA S.L., contra Dña. Clemencia y contra D. Pascual, condenado a CONSTRUCCIONES RAMON IBORRA S.L. a abonar a la actora la cantidad de 143.000 euros. No se realiza expresa imposición de costas."

SEGON

Contra la citada resolució es va interposar recurs d'apel·lació per la representació processal de la mercantil DICAS 95, S.L., al temps que va ser impugnada per D. Pascual .

TERCER

Per diligència d'ordenació de 28-02-2013 dictada per la Sra. Secretària Judicial d'aquesta Secció Tercera, es va acordar retornar l'expedient a l'òrgan d'instància per tal de que esmenés l'omissió de la manca de notificació de la sentència d'instància al codemandat CONSTRUCCIONS RAMON IBORRA, S.L..

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

RECURS D'APEL·LACIO INTERPOSAT PER LA MERCANTIL DICAS 95, S.L.. I. PRONUNCIAMENTS IMPUGNATS I MOTIUS D'IMPUGNACIO .

Tal i com la part recurrent afirma al seu escrit d'interposició del present recurs d'apel·lació, el pronunciament que impugna és el referent a la desestimació de l'acció exercitada contra D. Pascual, Notari que va intervenir en l'atorgament de l'escriptura pública de compravenda entre CONSTRUCCIONS RAMON IBORRA, S.L. (com a venedora) i DICAS, 95, S.L. (com a compradora) d'una vivenda i una plaça de pàrking.

Addueix com a motius, d'una banda, infracció de normes que regulen el procediment i que li han ocasionat indefensió; i d'altra banda, error en la valoració de la prova així com en la interpretació de les normes aplicables i de la jurisprudència desenvolupadora.

  1. INFRACCIÓ DE NORMES QUE REGULEN EL PROCEDIMENT CAUSANT INDEFENSIO .

    Manté la part recurrent que el fet de que la sentència d'instància consideri que DICAS 95, S.L. és una empresa dedicada a la realització d'operacions immobiliàries sobre finques rústiques i urbanes, "es un hecho que debía haber sido alegado en tiempo y forma en este procedimiento a fin de poder ser sometido a contradicción y prueba, en su caso" (foli 356).

    Aquest Tribunal no comparteix aquesta tesi atès que aquest caràcter de la societat recurrent com a professional del sector immobiliari, deriva o surt precisament de dos documents aportats per la pròpia part que ara es contradiu: 1) del poder per a plets de 21-gener-2011 (foli 121 revers: "La sociedad tiene por objeto: a) La realización de todo tipo y clase de operaciones inmobiliarias sobre fincas rústicas o urbanas, tanto por cuenta propia como ajena, tales como la adquisición, tenencia, arrendamiento, venta, enajenación y administración de todo tipo" ), i 2) de l'escriptura pública de compravenda de 20-febrer-2008 (foli 20 revers: "Su objeto social es la realización de todo tipo y clase de operaciones inmobiliarias sobre fincas rústicas y urbanas" ); aquests documents van ser proposats com a prova documental a l'acte de l'audiència prèvia per la seva direcció lletrada

    (v. DVD audiència prèviam 09:25" i ss. i foli 266 de les actuacions).

    Per tant, resulta totalment contrari a la lògica més elemental que qui es presenta documentalment com a professional d'un determinat sector econòmic, manifesti ara que ha resultat indefens perquè s'ha tingut en compte aquesta qualificació que ell mateix ha propugnat de sí mateix. I més il·lògic és que digui que "Lo que debía haber alegado y acreditado el demandado Sr. Pascual, desde la fase de alegaciones, es que mi representada se dedicaba a esta actividad" (foli 356), ja que ella mateixa és la que havia dit i acreditat que dintre del seu objecte social estava aquesta activitat. Per tant, el motiu ha de ser rebutjat.

  2. ERROR EN LA VALORACIÓ DE LA PROVA .

    Manifesta la part apel·lant que la Jutgessa d'instància s'equivoca quan considera que "no le es exigible a

    D. Pascual responsabilidad civil derivada de falta de diligencia profesional" (foli 323) com a Notari atorgant de l'escriptura pública de compravenda de 20- febrer-2008 (folis 19 i ss.), mitjançant la qual CONSTRUCCIONS RAMON IBORRA, S.L. transmetia a DICAS 95, S.L. una plaça de pàrking i una vivenda, assenyalant-se al document públic respecte d'aquesta última que es trobava lliure de càrrega o gravamen (foli 23 revers), quan realment no era així, a l'haver-se incorporat a l'escriptura de compravenda una nota registral incompleta, només les pàgines 1 de 6, 2 de 6 i 6 de 6, mancant les pàgines 3 de 6, 4 de 6 i 5 de 6 (folis 37 revers i 38 anvers i revers), on precisament es feia constar l'existència d'una hipoteca a favor de Caixa d'Estalvis del Penedès (folis 47 i 62), de tal forma que DICAS 95, S.L., per tal d'extingir el deute davant l'avís de reclamació per part de l'entitat bancària (foli 64), va amortitzar i cancel·lar les càrregues (folis 67 i ss.) sol·licitant un nou préstec hipotecari a la pròpia entitat (folis 77 i ss.). Entén la part recurrent que ha existit una negligència professional del Sr. Notari en la seva actuació que li ha ocasionat un perjudici indemnitzable, al temps que posa de relleu la total absència de negligència per la seva part (foli 365).

  3. DOCTRINA REFERENT A LA NEGLIGENCIA PROFESSIONAL DEL NOTARI .

    Assenyala la SAP de Tenerife, secció 4, de 02-abril-2012 (ROJ: SAP TF 1572/2012) que "Los notarios son profesionales a quienes compete el ejercicio de funciones públicas (art. 1 L.N.) Su actuación presenta una doble vertiente, funcionarial y profesional (art. 1.II R.N.: "son, a la vez funcionarios públicos y profesionales del derecho". A los afectos mencionados en el párrafo anterior, y tal y como se ha venido reiteradamente poniendo de manifiesto (Resoluciones de la D.G.R.N. de 16-1-96 y 11-3-96) "(...) para dilucidar la referida naturaleza se hace necesario distinguir dentro de la actividad que el notario presta al que solicita sus servicios entre: 1) Las actividades de asesoramiento previo (...) 2) Las actividades de redacción y dación de fe de la escritura pública y 3) La posible gestión o tramitación del documento para que, mediante el desenvolvimiento de los trámites posteriores al otorgamiento del documento notarial pueda este, por si solo o acompanado de otros que sean necesarios, cumplir las obligaciones fiscales y surtir plenos efectos en todas las esferas registrales y administrativas quedando inscrito en los registros jurídicos o administrativos correspondientes" .

    Per la seva banda, afegeix la SAP de Balears, secció 14, de 15-març-2012 (ROJ: SAP B 2600/2012): "4. EL DEBER DE INFORMACIÓN. La diligencia debida de los notarios no es la normal u ordinaria, comprensiva de las prevenciones que imponga la mediana prudencia de un buen padre de familia para evitar la producción de un daño ( artículo 1104 C.c .), sino la más exquisita que le exige la reglamentación de su profesión pública por su alta preparación, especial cualificación y credibilidad social ( STS, Civil sección 1 del 06 de Mayo del 1994 (ROJ: STS 22284/1994 ). Ha dicho el Tribunal Supremo que "el grado de diligencia en el cumplimiento de las obligaciones contractuales exigible de acuerdo con las circunstancias es elevado también cuando se trata de aspectos de la actividad notarial que pueden encuadrarse en su actividad profesional al margen de su función instrumental, pues se atribuyen por el particular interesado como cliente a un profesional cualificado en el ámbito jurídico y habilitado por el Estado para la realización privada de funciones públicas de garantía, investido de las notas de independencia e imparcialidad en su actuación de fedatario, de quien es razonable esperar una actividad eficiente acorde con las funciones de seguridad jurídica preventiva que le competen" ( STS, Civil sección 1 del 28 de Noviembre del 2007 (ROJ: STS 7948/2007 ) y STS, Civil sección 1 del 14 de Mayo del 2008 (ROJ: STS 2750/2008 ). Ciertamente, el art. 172 RN recoge que "[l]a falsedad o inexactitud de las manifestaciones verbales de los interesados serán de la responsabilidad de los que las formulasen, y nunca del notario autorizante", pero el art. 175 obliga al notario a "comprobar la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR