STSJ Cataluña 39/2014, 15 de Octubre de 2014

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2014:9869
Número de Recurso33/2014
ProcedimientoDEMANDAS
Número de Resolución39/2014
Fecha de Resolución15 de Octubre de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

IL·LM. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LM. SR. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ

Barcelona, quinze d'octubre de dos mil catorze

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, ha dictat aquesta sentència.

SENTÈNCIA NÚM. 39/2014

En les actuacions 33/2014, ha actuat com a ponent la Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 24 d'abril de 2014, es va presentar al registre d'aquesta Sala Social, demanda en matèria d' impugnació d'acomiadament col lectiu per causes productives i organitzatives, a instància del COMITÈ D'EMPRESA ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS PRODUCTION SPAIN, S.L.U., dirigida contra l'empresa ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS PRODUCTION SPAIN, S.L.U. En la demanda, després d'exposar els fets i fonaments de dret, suplicava que, previs els tràmits processals, es dictés sentència declarant la nul litat de la decisió extintiva i el dret dels treballadors a la reincorporació al lloc de treball, i de forma subsidiària la declaració de què la decisió no era ajustada a dret, amb les conseqüències de readmissió dels demandants i en tot cas amb abonament dels salaris deixats de percebre.

SEGON

En data 22 de maig de 2014, es va aportar Acta de Conciliació davant del TLC, realitzada el dia 7-05-2014, amb el resultat de sense acord. Per Mitjançant decret de data 26 de juny de 2014, es va admetre a tràmit la demanda interposada i es va requerir a la part demandada per tal de què aportés la documentació i les actes del període de consultes, així com la comunicació a l'autoritat laboral del seu resultat, requerint també l'aportació de l'expedient administratiu i assenyalant data per l'acte de judici que es va fixar el dia 17 de setembre de 2014.

TERCER

En data 28 de juliol de 2014 es va presentar per la part demandant, escrit de substitució processal, per canvi de la representació dels treballadors, tal com consta en el foli 259 de les actuacions, adjuntant l'acta del procés electoral, que es va tenir per efectuada, per diligència de 30 de juliol de 2014.

QUART

Es va aportar la documentació requerida, tal com consta, i arribat el dia de la vista, es va suspendre per estar les parts en tràmit transaccional, quedant citades pel dia 30 de setembre de 2014. Arribat el dia assenyalat, van comparèixer les dues parts, assistides de les seves defenses lletrades respectives. CINQUÈ. En el judici oral, van comparèixer es tres membres del Comitè, per la part actora, assistits de la Lletrada Sra. R.M. Fabián Martínez, i l'empresa demandada va assistir representada per la Lletrada

  1. Guitart Mezquita. Obert l'acte, la part demandant es va ratificar en les pretensions principal (nul litat de la decisió extintiva, per manca de informació i negociació amb bona fe) i subsidiària (no ajustada a dret, per manca de causa) de la demanda. La demandada s'hi va oposar, al legant haver efectuat el període de consultes de bona fe i haver lliurat la documentació preceptiva; i sostenint que acredita la concurrència de les causes organitzatives i productives comunicades, que justifiquen la mesura extintiva. Es van practicar les proves proposades i admeses de documentals d'ambdues parts i testifical, de dos testimonis, tal com consta en la gravació de l'Acta. En conclusions, es ratificaren en les respectives postures. Finalitzat el judici, van quedar les actuacions a la vista per a resoldre.

FETS PROVATS

PRIMER

La present demanda d'acomiadament col lectiu afecta a 15 treballadors de l'empresa ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS PRODUCTION SPAIN, S.L.U., que presten serveis en el centre de treball únic de la demandada, ubicat a Les Franqueses del Vallès, carrer Andorra, núm. 49, 11 A (Polígon industrial Pla de Llerona), del 32 treballadors de la plantilla actual.

SEGON

L'empresa va realitzar un acomiadament col lectiu el mes de febrer de 2012, expedient 327/2014, que va afectar a l'extinció de 43 contractes de treball, de l'anterior centre ubicat a Parets del Vallès. Després de l'ERO abans referit, el centre de Parets es va traslladar a Les Franqueses. El mes de febrer de 2012, l'empresa tenia 152 treballadors distribuïts en 7 centres de treball.

TERCER

La raó social anterior de l'empresa era CARDO ENTRANCE SYSTEMS SPAIN, formava part grup CARDO, grup industrial suec líder en els mercats de portes industrials i logístiques. Aquella empresa va ser adquirida per la nova titular el mes de març de 2011, ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS SPAIN, S.L.U. La nova societat, en comprar la referida societat va procedir a seprarar la unitat comercial de la productiva.

QUART

Amb la separació de la unitat productiva de Les Franqueses, es va canviar la denominació social passant a l'actual, ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS PRODUCTION SPAIN, S.L.U i quedant la plantilla de la unitat de producció reduïda, l'any 2014, a 32 treballadors, dels quals resulten afectats per la decisió que s'impugna un total de 15, dels que no consta les concretes categories professionals (469-471, 212-241).

CINQUÈ

En data 12 de març de 2014, l'empresa va comunicar per escrit al Comitè la seva decisió d'extingir un total de 15 contractes de treball i d'iniciar un període de consultes d'expedient d'acomiadament col lectiu, lliurant a la representació del personal la documentació següent: (folis 149 a 208 - 301 a 332)

- Comunicació del model oficial de instrucció de l'expedient de regulació d'ocupació.

- Còpia de l'escriptura del Poder Notarial.

- Memòria (sense signatura; folis 301 a 332) explicativa de la causa productiva i organitzativa

- Documentació annexa:

Annex 1: C.D., amb la resta d'annexes

Annex 2: Unitats de rampes

Annex 3: comunicació realitzada a la representació legal dels treballadors de

l'aplicació i compensació de l'any 2010.

Annex 4: comunicat de baixa voluntària del Director general

Annex 5: comunicació al Comitè.

SISÈ

En el període de consultes es van realitzar tres reunions entre la representació empresarial i el Comitè d'Empresa, amb assistència dels assessors de l'empresa i també d'assessors dels sindicats CCOO i UGT, amb el contingut que consta en els folis 215 a 227 i 472 a 484 id., de les actuacions, en resum:

1- Dia 17 de març de 2014: es realitza la reunió en el centre de treball.

Es va indicar pel Comitè d'Empresa que la causa real de l'ERO era la deslocalització de la producció que es traslladava a Romania i per tant que les causes al legades per l'empresa eren inexistents: Van anunciar l'inici d'una vaga indefinida des del dia 19/03/2014. Es deia per la part social que l'empresa estava subcontractant la producció de bancades i taules elevadores a empreses externes, inclús a la pròpia competència, i que aquesta producció podria ser internalitzada per evitar que estiguessin afectats els contractes de tants treballadors.

L'empresa va negar que la causa fos la deslocalització de la producció i va indicar que els costos de producció eren molt elevats, cosa que no permetia tampoc internalitzar la producció com es proposava. Va oferir elevar la indemnització als treballadors a 25 dies per any, proposta que no va acceptar el Comitè, ja que va al legar que en l'anterior ERO s'havien indemnitzat amb la màxima legal de 45/33 dies als afectats i en aquest no existia causa econòmica, indicant que es sentien discriminats els treballadors ara afectats, sense cap motiu. Es conclou sense acord.

2 - Dia 21 de març de 2014: es realitza en el centre de treball. La representació de l'empresa amb caràcter previ, considera necessari que es posi fi a la vaga i exigeix que es faci un traspàs ordenat de la informació, per part dels treballadors, així com que es faci una oferta inferior a 45/33 dies.

La part social al lega que l'empresa sueca havia abonat en altres ocasions 45/33 dies i que l'oferiment de 20 ha estat una provocació, això com que no hi ha causa justificada; que la causa real és la deslocalització i que no existeix causa econòmica, per tant l'empresa hauria de fer una oferta més substancial. Reitera els motius de la vaga indefinida convocada i insisteix en la proposta de internalitzar la producció subcontractada de bancades i taules elevadores que l'empresa subcontracta; que les causes organitzatives són el trasllat a Romania i les productives que les comandes es realitzen des de Romania, cosa que prova que ara l'empresa de Les Franqueses no concorre en el mercat; que la negociació no pot consistir només en oferta econòmica.

L'empresa es va oposar a la proposta de internalització de la producció, indicant que els costos serien molt elevats, que les taules elevadores sempre s'havien fabricat per empreses externes i que la fabricació dels productes indicats era residual i no solucionaria la problemàtica. Va millorar la indemnització legal oferint 25 dies per any treballat.

La part social no va admetre la oferta indicant que se sentia discriminada econòmicament en relació als treballadors de l'expedient anterior als que es va donar la màxima indemnització, no comprenent que sense causa econòmica es faci tal diferència de tracte. Va interessar que es facilitessin els balanços i comptes de resultats de l'empresa i del grup. Es conclou sense acord.

3- Dia 25 de març de 2014. Es realitza la reunió en els Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació, amb la presència de la Inspectora de Treball, Sra. Visitacion, actuant com a mediadora.

L'empresa va manifestar la seva voluntat negociadora, que va concretar en una nova proposta en el sentit d' elevar la indemnització als afectats a 30 dies per any.

La part social va indicar novament que no existia causa legal, doncs l'únic motiu era la decisió empresarial de traslladar la fàbrica a Romania, que així es deduïa de la documentació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR