STSJ Cataluña 6022/2014, 18 de Septiembre de 2014

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2014:8917
Número de Recurso3643/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6022/2014
Fecha de Resolución18 de Septiembre de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2013 - 8030004

RM

Recurso de Suplicación: 3643/2014

ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

ILMO. SR. AMADOR GARCIA ROS

ILMO. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

En Barcelona a 18 de septiembre de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6022/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por Caixabank, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 18 de marzo de 2014 dictada en el procedimiento Demandas nº 489/2013 y siendo recurridos Marí Luz, Onesimo, Valeriano, Juan Ignacio, Clara, Baltasar, Elias, Banco de Valencia, S.A., Fondo de Garantía Salarial y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18 de marzo de 2014 que contenía el siguiente Fallo:

"ESTIMAR la demanda interposada per la treballadora Marí Luz, dirigida contra l'empresa "BANCO DE VALENCIA, SA", contra l'empresa "CAIXABANC, SA", que va absorbir a la primera, contra els representants dels treballadors que van signar acord d'acomiadament col.lectiu amb l'empresa, Onesimo, Valeriano, Clara, Juan Ignacio, Baltasar i Elias, i contra el FOGASA, sent part també el Ministeri Fiscal, DECLARANT NUL l'acomiadament de la treballadora de data 5 de maig de 2013; CONDEMNANT a l'empresa "CAIXABANC, SA" a readmetre a la treballadora i a satisfer-li els salaris deixats de percebre.

Respecte el FOGASA, procedeix la seva absolució, sense perjudici de les responsabilitats legals que en el seu cas li puguin correspondre." SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- La treballadora demandant Doña. Marí Luz va iniciar prestació de serveis per compte i sota la dependència de l'empresa "BANCO DE VALENCIA, SA", actualment "CAIXABANC, SA", amb CIF aquesta última A-08663619 i domicili a Barcelona, en data 10 d'abril de 2006, ostentant la categoria de tècnic nivell 6, amb contracte indefinit en el moment de ser acomiadada, amb jornada completa, rebent pagament del salari per transferència bancària, fent horari de dilluns a divendres, treballant a la localitat de Mataró i sense ocupar càrrec de representació. La treballadora va iniciar la seva prestació de treball en base a contracte de pràctiques de data 10 d'abril de 2006, el qual en data 9 d'octubre de 2006 és transformat en contracte indefinit.

SEGON

Les parts no han discutit l'absorció de "BANCO DE VALENCIA, SA" per "CAIXABANC, SA", i, en conseqüència, que aquesta última hauria passat a ser l'única entitat demandada.

TERCER

A la treballadora se li comunica el seu acomiadament en el mes d'abril de 2013.

La seva segona maternitat es va produir en el mes de març de 2013.

En les nòmines del darrer any de prestació de serveis, és a dir, les corresponents al període comprès entre els mesos de març de 2012 i febrer de 2013, a la Sra. Marí Luz li va correspondre un salari anual brut, amb inclusió de pagues extres, de 47.877'13 euros, és a dir, 3.989'76 euros mensuals.

QUART

L'entitat "BANCO DE VALENCIA, SA" va tramitar un expedient de regulació d'ocupació concretament finalitzat amb acord amb els representants dels treballadors de data 12 de novembre de 2012, el qual, per exemple, consta en els folis 143 a 147 de la causa, donant-se el seu contingut totalment per reproduït, sense perjudici al menys de destacar que en el referit acord admeten les parts signants del mateix la deficitària situació de l'empresa i la conseqüent necessitat de reajustar la seva plantilla, així com destacar també que un dels acords és la possibilitat de què fins a un màxim de 30 treballadors de la denominada zona d'expansió (Aragó, Catalunya, Navarra, La Rioja i Màlaga) reclamin el seu trasllat a llocs de treball de la denominada zona tradicional (Comunitat Valenciana i Múrcia).

CINQUÈ

En data 15 de gener de 2013, es comunica per l'empresa "BANCO DE VALENCIA, SA" l'inici d'un altre expedient de regulació d'ocupació, concretament aquest destinat a l'acomiadament col.lectiu o extinció d'en principi 890 contractes de treball, atenent a les circumstàncies econòmiques exposades en la memòria econòmica adjuntada amb la comunicació, que consta en els folis per exemple 148 a 184 de la causa, constant en els folis 185 a 190 de la causa l'acord entre empresa i representants dels treballadors de data 5 de febrer de 2013, el contingut del qual també es dóna totalment per reproduït, sense perjudici de destacar que en l'acord les parts es mostren conformes pel que fa a la difícil situació econòmica de l'empresa, amb agreujament respecte situacions negatives anteriors i amb unes pèrdues a finals de 2012 de més de tres mil milions d'euros que justificarien un segon reajustament de plantilla, i que en l'acord es pacta que les indemnitzacions per baixes forçoses siguin calculades a raó de 30 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats, en persones com la demandant menors de 50 anys, tenint en compte sempre el salari percebut en els dotze mesos anteriors a l'extinció del contracte i amb un afegit de dos mil euros per cada tres any d'antiguitat en l'empresa. La memòria explicativa en aquest segon expedient de regulació d'ocupació de les causes de l'acomiadament col.lectiu consta per exemple en els folis 192 a 233 de la causa i el seu contingut es dóna totalment per reproduït.

SISÈ

En data 25 de març de 2013, es dicta resolució per l'INSS en la que es reconeix la prestació per maternitat de la demandant amb efectes des del dia 5 de març de 2013, data de naixement del seu segon fill, sense discutir les parts que quan es produeix el seu acomiadament la treballadora estava de baixa per maternitat.

SETÈ

En relació amb l'acomiadament col.lectiu pactat entre empresa i representants dels treballadors en data 5 de febrer de 2013, es va entregar a la treballadora demandant el dia 12 d'abril de 2013 carta d'acomiadament objectiu amb efectes des del dia 5 de maig de 2013.

La carta d'acomiadament entregada a la treballadora demandant consta per exemple en els folis 99 a 112 de la causa, donant-se el seu extens contingut totalment per reproduït, sense perjudici de destacar que en ella, bàsicament, l'entitat explica que l'acomiadament de la Sra. Marí Luz respon a la necessitat de l'empresa de fer front a la difícil situació econòmica en la que es troba, incloent pèrdues importants en els resultats d'explotació ja en l'any 2011 i amb previsió d'augment considerable per a finals de 2012, amb la conseqüent necessitat de procedir a l'amortització de diversos llocs de treball, i tot en consonància amb els acords amb el comitè d'empresa de data 5 de febrer de 2013 en el previ procés d'acomiadament col.lectiu en el que hauria estat inclosa la treballadora. Pel que fa als criteris emprats per l'empresa per tal de decidir l'amortització del lloc de treball de la demandant Sra. Marí Luz, es ve a indicar primer en la carta que l'entitat elabora un pla de reestructuració en el que la zona tradicional d'actuació de l'empresa, Comunitat Valenciana i Múrcia és la zona en la que l'entitat té una major i més sòlida implantació, al contrari que en la resta de províncies, per exemple la denominada zona d'expansió, la qual, conforme es pot deduir de la resta de documentació aportada, vindria a incloure les zones d'Aragó, Catalunya, La Rioja, Màlaga i Navarra.

Es concreta, en segon lloc, que un cop determinades les necessitats operatives de l'entitat, és a dir, les posicions que han de mantenir-se en el pla de reestructuració, aleshores caldrà establir i fixar els perfils professionals més adequats a aquelles posicions a mantenir, atenent a les competències professionals dels treballadors, valorant aspectes com "formació universitària", "contribució", és a dir, promig d'avaluació a efectes de retribució variable obtinguda entre els anys 2010, 2011 i juny de 2012, "avaluacions anuals", és a dir, promig de les avaluacions anuals realitzades en l'entitat en els anys 2011 i juny de 2012, "avaluació realitzada per una empresa especialitzada" amb un test o qüestionari on line, amb la finalitat d'avaluar capacitats i competències, especialment la capacitat comercial, i "experiència professional" acumulada en habilitats comercials. Segons s'exposa en la carta, amb la valoració d'aquests aspectes els treballadors obtindrien una puntuació final que determinaria el seu nivell de competència professional, partir del qual nivell es determinarien els perfils professionals que haurien de continuar en l'empresa i els que haurien de ser afectats en l'acomiadament col.lectiu.

Però, de totes formes, s'assenyala en la carta que a partir de determinades circumstàncies concretes es podria dur a terme una variació en el nivell de competència determinat en atenció als criteris anteriors i l'afectació o no per l'acomiadament col.lectiu, com ara la voluntarietat, la possibilitat d'analitzar esquemes de prejubilació i la prioritat de permanència dels legals representants dels treballadors. Per altra banda, en aquest punt també es fa esment als col.lectius que en l'expedient de regulació d'ocupació es determinen com a exclosos, com serien treballadors amb discapacitats o amb fills amb discapacitats o treballadores víctimes de violència de gènere o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Islas Baleares 263/2015, 4 de Septiembre de 2015
    • España
    • 4 Septiembre 2015
    ...en la exposición de estos últimos contravenga el mandato del artículo 53.1ET, que no contiene tal exigencia." En la sentencia del TSJ de Cataluña de 18.09.2014, sobre la cuestión planteada de si la comunicación escrita de la carta de despido entregada a la trabajadora, además de consignar l......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR