SAP Girona 281/2006, 19 de Julio de 2006

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2006:831
Número de Recurso496/2005
Número de Resolución281/2006
Fecha de Resolución19 de Julio de 2006
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ PRIMERA

GIRONA

APEL·LACIÓ CIVIL

Rotlle núm. 496/2005

Actuacions: judici verbal núm. 383/2004

Jutjat Primera Instància 4 Figueres

SENTÈNCIA NÚM. 281/06

PRESIDENT

Fernando Lacaba Sánchez

MAGISTRATS

Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones

Girona, dinou de juliol de dos mil sis

Hem vist el rotlle d'apel·lació núm. 496/2005, en el qual ha estat part apel·lant Jesús Carlos , representada pel procurador CARLOS JAVIER SOBRINO CORTÉS i dirigida pel

lletrat J. ANTONIO MARTÍ BAGUÉ, i part apel·lada AYUNTAMIENTO DE ROSES no compareguda

en aquesta alçada. Ha actuat com a ponent en la vista d'aquest recurs el magistrat Carles Cruz Moratones

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Figueres, en les actuacions 383/2004, que se segueixen a instància Jesús Carlos , representat pel procurador JOAQUIM RUIZ VANDELLOS i defensat pel lletrat J. ANTONIO MARTI BAGUE, contra AJUNTAMIENT DE ROSES, representat pel seu Secretari FRANCISCO LUIS MUÑOZ CAMEO, va dictar Sentència la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: "Desestimo la demanda interposada pel procurador Joaquim Ruiz Vandellos, en representació Don. Jesús Carlos , contra l'Ajuntament de Roses, amb imposició de les costes a la part actora.".

SEGON

La part demandant va recórrer en apel·lació contra la Sentència esmentada i per aquest motiu les actuacions es van elevar a aquesta Audiència, i es van seguir els tràmits establerts a la LEC.

TERCER

En la tramitació d'aquest recurs s'han observat les prescripcions legals corresponents.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel·la en tot allò que no s'oposi al que a continuació es dirà..

SEGON

En el present plet ens trobem davant d'un propietari d'una finca registral que pretén que en aquesta jurisdicció (a) que l'Ajuntament no pertorbi el del seu dret de domini registral inscrit sobre la finca número 5600 del Registre de la Propietat número 1 de Roses i més concretament sobre "las calles privadas" (sic) que conformen una part del carrer La Llotja, una part del carrer Pescadors i una part del carrer Cap Norfeu de Roses i (b) es condemni a l'Ajuntament de Roses a que dicti una resolució per la qual declari no conformes a dret tres paràgrafs de l'apartat d'antecedent d'una resolució administrativa (de 31.5.04) per la qual es resolia sobre les al·legacions fetes pel demandant sobre una modificació puntual número 49 del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOUR) de la localitat i també s'aprovava la modificació provisional amb una sèrie de variacions que no afecten al present litigi.

El demandant i ara recurrent s'alça contra la sentència del jutjat que desestima la seva pretensió perquè considera que la seva pretensió que acabem d'esmentar no ha està resolta pel jutge, el qual li ha atribuït pretensions diferents a les que recollia la pètita de la seva demanda.

TERCER

Començarem per la pretensió sobre la protecció registral del domini d'una part de els carrers "privats" i les seves corresponents voreres, segons els denomina el propi recurrent.

La demanda es fonamenta essencialment en la protecció del dret inscrit en el Registre de la propietat (article 41 i 38 de la LH) i en el procediment de protecció sumària de l'article 250.1.7 de la LEC. Quan aquestes pretensions s'exerciten davant d'una corporació pública ja s'ha vingut reiterant per la jurisprudència del Tribunal Suprem que la competència ha de recaure sobre la jurisdicció civil i no sobre la jurisdicció contenciosa (ad exemplum, la STS de 17.3.04 i les que en ella es citen). I es que tant l'article 4 a) de la Llei de la jurisdicció contenciosa administrativa 29/98 com l'article 9.2 de la LOPJ (en relació als articles 36 i seg. de la LEC), com l'article 134 del Reglament de Patrimoni dels ens locals aprovat per Decret 336/1988 en relació als articles 41 i 43 de la Llei 33/2003 porten a la mateixa conclusió: les qüestions de caire civil que afectin a la propietat hauran de ser resoltes per la jurisdicció civil.

QUART

Però dit això, cal afegir que pel que fa aquest pronunciament sobre la protecció del dret real inscrit, hem de recordar que l'actual procediment verbal contingut en els articles 250.1.7, 439.2, 440.2, 444.2 i 447.3 de la LEC és el successor del previst en els articles 41 de la llei hipotecaria i 137 i 138 del reglament hipotecari, i com ja hem dit en altres ocasions en relació a l'antic procediment de l'article 41 de la LH, les característiques que definirien aquest procediment singular regulat de la LEC podrien ser les següents : a) la seva finalitat essencial és la d' atorgar una protecció especial a la inscripció registral, conforme els principis hipotecaris i, en especial, la protecció atorgada per l'article 38 de l'esmentada llei hipotecaria i això enfront de qui oposi a la titularitat inscrita actes de pertorbació; b) la seva finalitat, per tant, no consisteix en una declaració jurisdiccional (que es reserva al procediment declaratiu ordinari) sinó en la realització d'una conducta física. El titular registral pot voler fer coincidir la veritat "registral" amb la veritat "fàctica"; c) s'estableixen en aquest procediment uns requisits per a l'èxit de l'acció exercitada i unes taxatives causes d'oposició per enervar aquesta acció i, per això, se'l denomina procediment "sumari" perquè concorren totes les causes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR