STSJ Cataluña 938/2013, 16 de Diciembre de 2013

PonenteNURIA CLERIES NERIN
ECLIES:TSJCAT:2013:13039
Número de Recurso296/2008
ProcedimientoRECURSO ORDINARIO (LEY 1998)
Número de Resolución938/2013
Fecha de Resolución16 de Diciembre de 2013
EmisorSala de lo Contencioso

Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Sala Contenciosa Administrativa

Secció Segona

Recurs ordinari (Llei 1998) núm. 296/2008

Parts: Constanza, Fátima, Lorenza, Paulina, AJUNTAMENT DE CERDANYOLA DEL VALLÈS i CONSORCI URBANISTIC DEL CENTRE DIRECCIONAL DE CERDANYOLA DEL VALLÉS

c/ JURAT D'EXPROPIACIO DE CATALUNYA. SECCIO BARCELONA

SENTÈNCIA Núm. 938

Magistrats:

Il·lm. Sra. Núria Clèries Nerín

Il·lm. Sr. Héctor García Morago

Il·lm. Sra. María Mercedes Delgado López

Barcelona, 16 de desembre de 2013

La Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha constituït per resoldre el recurs ordinari (llei 1998) núm. 296/2008, el qual va ser interposat per Constanza

, Fátima, Lorenza i Paulina, representats per la procuradora Sra. Mª FRANCESCA BORDELL SARRO i assistits de lletrat; pel CONSORCI URBANISTIC DEL CENTRE DIRECCIONAL DE CERDANYOLA DEL VALLÉS, representat per la procuradora Sra. ANA SALINAS PARRA i assistit de lletrat, i per l'AJUNTAMENT DE CERDANYOLA DEL VALLÈS, representat i assistit per la lletrada CARMEN FERNÁNDEZ ARANDA, contra JURAT D'EXPROPIACIO DE CATALUNYA. SECCIO BARCELONA, representat pel procurador Sr. JESÚS SANZ LÓPEZ i defensat per lletrat.

Aquesta Secció ha pronunciat la Sentència següent en nom de SM el Rei.

Hi ha actuat com a ponent l'il·lm. magistrada Sra. Núria Clèries Nerín, qui expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La representació de la part actora va interposar un recurs contenciós administratiu contra resolució de data 4-4-2008 que fixa el preu just de la finca NUM000 del Pla Parcial Centre Direccional Cerdanyola del Vallès. Expropiant Ajuntament Cerdanyola del Vallès, Beneficiari: Consorci Urbanistic Centre Direccional Cerdanyola del Vallès. Expt. NUM001 .

Segon

Acordada la incoació d'aquestes actuacions, se'ls va donar el curs processal previst per la Llei d'aquesta jurisdicció. Les parts van despatxar els tràmits conferits de demanda i contestació, en el seu moment i per ordre, i d'acord amb els fets i fonaments de dret dels seus escrits, van sol·licitar, respectivament i en els termes que hi consten, que s'anul·lessin els actes objecte del recurs i que aquest es desestimés.

Tercer

Per interlocutòria es va obrir el procés a prova que es va fer d'acord amb el que es troba a les actuacions i tot seguit es va continuar pel tràmit de conclusions succintes, que les parts van evacuar fent-hi les al·legacions que van considerar aplicables, i finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, que va tenir lloc el dia 11 de desembre de 2013.

Quart

En la substanciació d'aquest procediment s'han observat i complert les prescripcions legals,

FONAMENTS DE DRET

Primer

En data 4 d'abril de 2008 el Jurat d'Expropiació de Catalunya va fixar el preu just de l'expropiació de la finca núm. NUM000 del projecte de taxació conjunta de la modificació del Pla Parcial Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès i propietat de les senyores Constanza, Lorenza, Fátima i Paulina, en la quantitat de 5.251.779,77#. El Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès és la beneficiària de l'expropiació.

La finca expropiada té una superfície de 27.852 m2 de sòl. El Jurat refereix la valoració a 27.06.2006 (data en què la Junta de Govern Local va acordar aprovar inicialment el projecte de taxació conjunta i sotmetre'l a informació pública). La valoració de l'expropiació es regeix per la Llei 6/1998, de 13 d'abril, del règim del sòl i valoracions.

Es tracta d'un sòl urbanitzable, que el Jurat valora segons el mètode residual dinàmic, ja que tot i que la ponència de valors temporalment és vigent, el Jurat, de la mateixa manera que les parts implicades, rebutja considerar-la.

Atribueix a la finca un aprofitament del 0,5612, m2t/m2s, al qual dedueix el 10% en concepte de cessions pendents. Fixa un valor de repercussió de 256,24 #/m2t, del qual resulta un valor unitari de 142,62 #/m2, ascendint la valoració del sòl a 3.575.027,02 # (més el 5% de premi d'afecció). Les edificacions les valora en

1.425.781,00 # i l'arbrat en 887,00 # (més el 5% de premi d' afecció).

Contra aquest Acord el Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès va interposar recurs de reposició, el qual va ésser desestimat per Acord de 28 de juliol de 2008.

Tant l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès com les propietàries i el Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès han impugnat per la via judicial l'anterior Acord.

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès en el seu escrit de demanda esgrimeix com a motius d'impugnació:

  1. En primer lloc, considera desvirtuada la presumpció d'encert i legalitat de l'Acord del JEC per l'existència d'un vici en la formació de la voluntat de l'òrgan col·legiat, que concreta en l'actuació del denominat "vocal ponent", el qual en dos expedients expropiatoris, corresponents al mateix Projecte de taxació conjunta, es va abstenir adduint tenir una relació professional amb els propietaris respectius en el planejament d'un altre municipi, abstenció que considera s'hauria d'haver produït també en aquest procediment.

    b) En segon lloc, considera aplicable per raons temporals la Ponència de Valors Cadastrals del municipi, si bé defensa l'aplicació del mètode residual dinàmic tal com es va desenvolupar en el Projecte d'expropiació per taxació conjunta.

    c) En tercer lloc, defensa el calendari de promoció tingut en compte en el Projecte de Taxació Conjunta, recordant que preveu que en els 8 primers anys es concentri la gran part de la inversió, en materialitzar-se els costos per a l'adquisició de sòl i pagament de les indemnitzacions, insistint que el període de temps necessari per completar l'edificació i la comercialització no podria en cap cas ser inferior a 20 anys.

    d) Afirma que la valoració del sòl pel Projecte de Taxació Conjunta del Pla Parcial del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès és respectuosa amb el mandat constitucional de l' article 47 CE, d'impedir l'especulació, a més d'adequada a la magnitud del projecte.

    i) Finalment, considera que el JEC va contra els seus propis actes quan modifica a la baixa el període de temps necessari per a la promoció, després d'afirmar que el Projecte de taxació conjunta no pot modificar l'esmentat paràmetre o calendari de promoció fixat pel planejament.

    Per tot això sol·licita l'anul·lació de l'acte administratiu impugnat i la determinació d'un preu just de

    3.426.722,25 #, per tots els conceptes indemnitzables.

    Per la seva banda, el Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, en la demanda presentada, addueix com a motius d'impugnació els següents:

  2. En primer lloc, considera que les resolucions impugnades són contràries a dret, ja que el JEC en lloc de procedir a l'aplicació del valor bàsic de repercussió del sòl que es desprèn de la Ponència de valors cadastrals de Cerdanyola del Vallès, va aplicar del mètode residual dinàmic, oblidant el caràcter preferent i imperatiu del primer mètode de valoració, llevat d'inexistència, pèrdua de vigència o inaplicabilitat dels valors cadastrals.

    b) En segon lloc, i per al cas de considerar-se aplicable el mètode residual dinàmic, entén correcte el

    calendari de promoció de 23 anys que es preveu en el Projecte de taxació conjunta per a la completa absorció

    dels productes immobiliaris projectats.

    c) Denúncia que l'expropiada formulés el full d'apreuament de manera extemporània.

    d) Insisteix que estant referides les valoracions al moment d'exposició al públic del projecte d'expropiació, quan se segueix el procediment de taxació conjunta, com és el cas i va tenir lloc el 27 de juny de 2006, la Ponència de Valors Cadastrals de Cerdanyola del Vallès, en vigor des de l'1 de gener de 2006, resultava de plena aplicació, llançant un preu just del sòl de 1.378.674 #, sense perjudici que sent superior l'ofert per l'Administració, s'optés per aquell.

    Tot això, el porta a sol·licitar la declaració de no ser conforme a dret de l'acte administratiu impugnat, i encara sent el preu just determinat menor, fixar-lo en la quantitat de 3.426.722,25 # oferts per l'Administració en el seu full d'apreuament.

    Finalment, les propietàries expropiades impugnen l'Acord del Jurat en discrepar dels següents extrems:

  3. Superfície considerada. Entén que la finca té una superfície de 31.320,93 m2 i no de 27.852 m2.

    b) Valor unitari del sòl. Consideren que el calendari de promoció es excessiu, i es remeten al dictamen pericial emès per l'arquitecte senyor Melchor, i sol·licita que es fixi un preu del sòl de 3.760.667, 08 #.

    c) Valoració de les construccions. Denuncia l'existència la vulneració del principi " reformatio in peius ", atès que la valoració que constava en l'aprovació inicial del projecte (1.564.583 #), era superior a la fixada en l'aprovació definitiva del projecte (1.425.781 #). Disminució provocada per la modificació dels coeficients de similitud i conservació.

    En la petita de la demanda sol·licita es revoqui les resolucions impugnades i es fixi un preu just total de l'expropiació en 6.579.824,29#.

    L'advocada de la Generalitat de Catalunya, en defensa del Jurat, en primer lloc esgrimeix la inadmissibilitat del recurs interposat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès per extemporani. Quant a l'aplicació de la Ponència de Valors Cadastrals considera que tal pretensió no pot ser esgrimida per les parts per vulnerar la doctrina dels actes propis ja que no va ser tinguda en compte en l'elaboració dels seus fulls d'apreuament i, a més, la modificació del Pla Parcial del Centre Direccional va ser aprovada el 22 de setembre de 2005, mentre que la Ponència de Valors Cadastrals de Cerdanyola es va publicar el 29 de juny de 2005, per la qual cosa no va poder tenir en compte la nova ordenació definida en la Modificació del Pla...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 9 de Abril de 2015
    • España
    • 9 April 2015
    ...de la Sala de lo Contencioso- Administrativo (Sección Segunda) del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, dictada en el recurso núm. 296/2008 , en materia de expropiación SEGUNDO .- Mediante Providencia de 13 de mayo de 2014, se acordó conceder a las partes el plazo de diez días para qu......
  • STS, 26 de Enero de 2016
    • España
    • 26 January 2016
    ...lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, Sección Segunda, en el recurso contencioso administrativo número 296/08 , sobre justiprecio de finca expropiada, siendo partes recurridas el Excmo. Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès, representado y defendido po......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR