STSJ Cataluña 5449/2013, 26 de Julio de 2013

PonenteCARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH
ECLIES:TSJCAT:2013:8364
Número de Recurso65/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5449/2013
Fecha de Resolución26 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2011 - 8048654

EL

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 26 de julio de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5449/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por FEDERAL MOGUL FRICTION PRODUCTS, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 27 de julio de 2012, dictada en el procedimiento Demandas nº 988/2011 y siendo recurrido/a Marí Trini, INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS) y TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 28 de octubre de 2011, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 27 de julio de 2012, que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda presentada per FEDERAL MOGUL FRICTION PRODUCTS S.A. contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, la Tresoreria General de la Seguretat Social, i Marí Trini, sobre responsabilitat empresarial per falta de mesures de seguretat i absolc als demandats de totes les peticions contingudes a la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. El treballador Florentino va neixer en data NUM000 .54 i va ingressar a l'empresa ASUA S.A. en data 1.10.69. L'empresa indicada es dedicava al sector metal·lúrgic i tenia un centre de treball a Cerdanyola del Vallés. La citada empresa va ser absorbida per Garnecto S.A. l'1 de gener de 1976 passant a formar part el treballador de la nova societat que posteriorment va canviar de denominació a Ferodo Necto S.A. i finalment a Federal Mogul Friction Products S.A. Des de l'any 1977 es va començar la fabricació de frens.

Segon

La demandant Federal Mogul Friction Products S.A. es una empresa del sector metal·lúrgic que es dedica a la fabricació de components, peces i accessoris per a vehicles i compta amb centres de treball a Cerdanyola i Badalona.

Tercer

El treballador des de la seva contractació va realitzar funcions de operari de producció. En data

1.06.1984 va ser ascendit al càrrec de capatàs passant a realitzar les funcions de encarregat de producció, realitzant funcions administratives per a les que disposava d'un despatx col.lectiu que compartia amb els altres capatassos, tasques de coordinació dels operaris assignant tasques i màquines segons les necessitats, estava en contacte diària i contínuament amb la línia de producció. Durant l'any 1988 el treballador es va traslladar a una nova ubicació de la fàbrica al carrer Progrés 394 de Badalona en la que va continuar realitzant les mateixes funcions. (Professiograma, Informe de la Inspecció, testifical de Celestina )

Quart

En data 1.09.08 el treballador va iniciar la situació de baixa per malaltia comuna i el 10.0.09 va ser alta amb proposta d'incapacitat permanent. Per resolució de l'INSS de 23.03.09 es va reconèixer al treballador en situació d' incapacitat permanent en el grau d' absoluta per patir: "adk. pulmon, estadio IV, derrame y pleurodesis n tot.". El Sr. Florentino va morir el 1.12.09. La seva vídua es la demandant Doña. Marí Trini . Per sentència del Jutjat Social 14 de Barcelona de data 18.10.10 es va declarar que la contingència era de etiologia professional. Va ser recorreguda per l'empresa en suplicació i no consta la seva fermesa.

Cinquè

La Inspecció de Treball i Seguretat Social va realitzar informe de data 21.03.11 que consta a les Actuacions i es dona per reproduït. La conclusió del mateix va ser: la constatació de l'existència de omissió de mesures de seguretat amb incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals i la concurrència dels requisits de resultat lesiu, omissió de mesures de seguretat que es descriuen a l'Informe i relació de causalitat entre les lesions patides pel treballador i la infracció a la normativa vigent en matèria de Seguretat i Salut Laboral, realitzant proposta de recàrrec de prestacions del 50 % .

La proposta va ser confirmada per la Resolució de l'INSS de 15.06.11.

Sisè

Contra aquesta resolució es va interposar reclamació prèvia que va ser desestimada per resolució de 13.09.11 que esgota la via administrativa.

Setè

El treballador consta al Llibre de Registre de la vigilància mèdica dels treballadors exposat a l'amiant creat per l'empresa el 1985 i se li va fer vigilància medica especifica per amiant els anys 1988, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995 i 1996. L'empresa disposava de servei mancomunat de prevenció. L'any 1985 va ser reconegut per la Unitat de Medicina Laboral del Centre Nacional de Condicions del treball de Barcelona (Ministeri de Treball).

Vuitè

El treballador va ser diagnosticat de "adenocarcinoma pulmonar" i el mes de gener de 2009 se li va trobar al líquid pleural "células mesoteliales con alteraciones reactivas" i "abundante celularidad maligna, compatible con metastatis de carcinoma pulmonar conocido" . (informes treballador)

Novè

En el centre de treball de Cerdanyola l'any 1981 el CCSLB va observar el següent:

Existien com a focus de contaminació amb amiant els abocaments accidentals durant la manipulació de sacs, les operacions de carrega i descarrega, els propis sacs amb restes de producte, la neteja amb aire comprimit i escombra, les operacions de manipulació dels contenidors, els residus que queden adherits als equips i que es desprenen i la dosificació manual a la premsa de motllurar.

El lloc de treball de "Pulido cepillo" i "preforma Gran Serie 930" el treballador no utilitzava mascareta de protecció. En el lloc de treball de la "zona inferior del mezclador" i en el lloc de "rectificado interior de las zapatas del camion P-322" existien concentracions mitjanes de 15,4 i 22,23 fibres/cm cúbic superant el valor TLV de la epoca de 2 fibres/cm cúbics. (Informe del Centre de Barcelona ICB 2399.81)

L'any 1989 es netejava amb escombra en el lloc de treball de barreges i els treballadors deixaven la roba bruta fora dels armaris. Se superaven les concentracions mitjanes permeses (1 fibra/cm cúbic) en els llocs de treball seguents: "prensa 907, prensa 5090, cuterizado y pulido cepillo" amb uns valors medits de

1.21, 1.60, 4.4 i 3.96 respectivament. (Informe del Centre de Barcelona ICB 776.89)

En el centre de treball de Badalona durant el període que va treballar el Sr. Florentino, es van efectuar visites de inspecció del Centre de Seguretat i Salut Laboral de Barcelona que va emetre diversos informes, en els que conclou que l'empresa no va adoptar totes les mesures necessàries per a reduir la exposició a fibres de amiant produint-se situacions de incompliment :

L'any 1991, l'empresa disposa de mascaretes autofiltrants per a tots els operaris però solament la utilitzen els de algunes seccions, en algunes zones s'utilitza la escombra per a la neteja del terra per exemple en les zones de premses de les dos seccions de frens. En 20 llocs de treball se superava el límit de exposició a fibres de amiant segons les avaluacions ambientals realitzades per la pròpia empresa durant l'any 1990. No es recullen els resultats de les avaluacions ambientals de l'any 1991 al Llibre de Registre de Control Ambiental que realitza l'empresa.

L'any 1992 l'empresa no havia resolt les deficiències del citat Llibre de Registre, solament utilitzaven mascaretes una part dels operaris, la neteja dels llocs de treball no era adequada, els "romperebabas" de les premses Slab no disposen de extracció localitzada i originaven una gran quantitat de pols en l'ambient; les "rebabas" tallades es recollien en sec amb escombres i recullidor; es fumava en els llocs de treball i hi havien maquines de begudes a les naus de fabricació; hi havien ventiladors portàtils en els llocs de treball constituint un gran focus de propagació de les fibres en l'ambient.

Els valors de amiant en el lloc de treball de tallar teules de amiant eren durant els anys 1987 a 1991 superiors al valor límit vigent en la època que era de 1 fibra/cm cub.

L'any 1993 es continuava escombrant el terra de la secció de premses de frens de disc i els motlles es netejaven amb raspalls i draps que es tiraven en un contenidor obert. Continuaven els ventiladors portàtils. Hi ha pols acumulada al terra de la secció de premses Slab i sacos de matèria prima oberts i altres trencats, hi ha treballadors bevent en e lloc de treball, els residus de amiant es reculen en contenidors oberts i barrejats amb la resta de deixalles.

L'any 1994 continuaven amb deficiències en les operacions de neteja (amb escombra en les zones de premses), treballadors fumant i menjant, no utilització de protecció respiratòria en la realització de algunes accions i els residus en recipients oberts així com ventiladors portàtils en tots els llocs de treball.

L'any 1995 no constava el resultat del control ambiental de l'any 1994 al Llibre Registre, continuaven les deficiències en la neteja del local i el procediment de descontaminació així com la utilització incorrecta de la mascareta per part de la majoria de treballadors.

L'any 1996 continuen deficiències en l'ús de les mascaretes i els contenidors de residus oberts a la secció Slab.

Desè

L'any 1998 l'empresa comunica que deixa de utilitzar l'amiant en els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • STSJ Cataluña 1706/2021, 23 de Marzo de 2021
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
    • 23 Marzo 2021
    ...el 40% (sentencias de 23.3.2015 -recurso 377/2015- y 29.5.2015 -recurso 2294/2015-), a lo que debemos añadir que la citada sentencia de 26.7.2013 (recurso 65/2013) lo establece en el 30%, atendiendo, siempre, a las circunstancias del caso En el caso que nos ocupa, la sentencia de instancia ......
  • ATS, 18 de Septiembre de 2018
    • España
    • 18 Septiembre 2018
    ...absoluto desprecio de la normativa de prevención. Invoca la empresa recurrente de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 26 de julio de 2013 (Rec. 65/2013 ), que revoca la de instancia para disminuir el recargo de prestaciones al 30%, constando probado que ......
  • ATS, 10 de Septiembre de 2014
    • España
    • 10 Septiembre 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 26 de julio de 2013, en el recurso de suplicación número 65/2013 , interpuesto por FEDERAL MOGUL FRICTION PRODUCTS S.A., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 25 de los de Barcelona de fec......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR