SAP Barcelona 268/2012, 19 de Julio de 2012

PonenteMARTA RALLO AYEZCUREN
ECLIES:APB:2012:11832
Número de Recurso212/2012
ProcedimientoINCIDENTE
Número de Resolución268/2012
Fecha de Resolución19 de Julio de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 15ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ 15a

rotlle n. 212/2012-2ª

INCIDENT CONCURSAL 131/2010

CONCURS 827/2009

JUTJAT MERCANTIL 7 BARCELONA

SENTÈNCIA Núm. /2012

Il·lms. Srs.:

JUAN F. GARNICA MARTÍN

MARTA RALLO AYEZCUREN

LUIS GARRIDO ESPA

Barcelona, 19 de juliol de 2012.

Vistes en grau d'apel·lació, davant la Secció 15a d'aquesta Audiència Provincial, les actuacions d'incident concursal número 131/2010, sobre impugnació de llista de creditors, seguides davant el Jutjat Mercantil número 7 de Barcelona, a instància de TALLER DE TURISME I MEDI AMBIENT, S.L. i la Sra. Valle, representats pel procurador Sr. Ángel Quemada Cuatrecasas i defensats per la lletrada Sra. Susana Bleier Terrer, contra INOXCROM, S.A. i l'ADMINISTRACIÓ CONCURSAL D'INOXCROM, S.A., no comparegudes en el recurs. Aquest tribunal coneix de les actuacions en virtut del recurs d'apel·lació interposat per TALLER DE TURISME I MEDI AMBIENT, S.L. i Doña. Valle, contra la sentència de 13 d'octubre de 2010 .

ANTECEDENTS DE FET

  1. La part dispositiva de la sentència impugnada diu literalment: " Desestimo la demanda de impugnación de la lista de acreedores formulada por Dña. Valle y la entidad TALLER DE TURISME I MEDI AMBIENT, S.L. contra la administración concursal y contra la concursada, sin hacer imposición de las costas del incidente ".

  2. TALLER DE TURISME I MEDI AMBIENT, S.L. i Doña. Valle van interposar recurs d'apel·lació contra la sentència. Admès a ambdós efectes i citades a termini les parts, les actuacions es van remetre a aquesta Sala el dia 13 de març de 2012. Compareguts els litigants, es van seguir els tràmits legals i es va assenyalar per a votació i decisió el dia 4 de juliol de 2012.

    Ponent: la magistrada MARTA RALLO AYEZCUREN

    FONAMENTS DE DRET

  3. La demanda incidental de Doña. Valle i de Taller de Turisme i Medi Ambient, S.L. (en endavant, Taller de Turisme) impugnava la llista de creditors confegida per l'administració concursal d'Inoxcrom, S.A. (en endavant, AC). Demanava que el crèdit contra la concursada Inoxcrom, per import d'un milió d'euros, de què era titular cada demandant, classificat com a subordinat contingent, es considerés crèdit contra la massa; subsidiàriament, crèdit amb privilegi especial i més subsidiàriament, crèdit ordinari, i que, en cap cas, no es considerés crèdit contingent, per haver desaparegut la contingència.

    L'AC es va aplanar a la petició sobre el caràcter no contingent del crèdit, atès que el litigi entre les demandants i la concursada i els administradors d'aquesta, que havia motivat la qualificació de contingent, havia finalitzat per desistiment de les demandants. L'AC s'oposava rotundament a la classificació del crèdit com a crèdit contra la massa i com a crèdit amb privilegi especial. Expressava més dubtes quant a la consideració del crèdit com a subordinat, perquè no s'estava davant un cas clar de subordinació, per persona relacionada especialment, però concloïa que, valorades totes les circumstàncies del cas, havia de mantenir-se aquesta classificació.

    La concursada Inoxcrom també va manifestar l'assentiment a la no consideració del crèdit com a contingent, perquè havia desaparegut la litigiositat dels crèdits en finalitzar per desistiment el procés que els afectava. S'oposava a considerar-los crèdits contra la massa o amb privilegi especial i sol·licitava que es classifiquessin com a ordinaris.

    La sentència del jutjat va desestimar íntegrament la demanda i va mantenir la classificació efectuada en la llista de creditors.

    El recurs d'apel·lació dels demandants incidentals reitera totes les peticions formulades en la demanda, que s'examinaran una per una.

  4. La impugnació del caràcter contingent dels crèdits . Pel que fa a la consideració dels crèdits com a contingents, els demandats es van aplanar a la petició de la demanda incidental. Tant l'AC com la concursada estan d'acord en el fet que l'AC havia classificat els crèdits com a contingents per l'existència d'un judici ordinari que els afectava i en la consideració que, finalitzat el judici en virtut d'un acord extrajudicial, els crèdits van deixar de ser litigiosos i ja no s'han de considerar contingents, conformement amb l' article 87.3 de la Llei concursal (LC ). Atesa la conformitat, ha d'estimar-se el recurs d'apel·lació en aquest punt.

  5. La sol·licitud que es declarin crèdits contra la massa . La petició principal del recurs és que els crèdits de les demandants es declarin crèdits contra la massa. S'hi oposen, segons hem dit, l'AC i la concursada i ho va denegar la sentència. Abans d'examinar les valoracions de les parts i de la sentència impugnada sobre el particular, cal referir l'origen dels crèdits en qüestió, d'acord amb el que s'ha al·legat i provat en l'incident.

    I . No s'ha discutit que el 13 d'abril de 2009 es va atorgar una escriptura de cessió de crèdits davant del notari de Barcelona Sr. Manuel Piquer Belloch (número de protocol 497), per la qual, Inoxcrom cedia a Doña. Valle i a Taller de Turisme un seguit de crèdits que es ressenyaven en les factures que s'adjuntaven. La part final de l'escriptura conté una relació de 30 pàgines de crèdits de petita quantia per un import nominal total que no consta. Els cessionaris adquirien els crèdits per meitats indivises. A l'escriptura es feia constar que el preu de la compravenda era de dos milions d'euros, que la part compradora satisfeia mitjançant dos xecs bancaris, per import d'un milió d'euros cadascun. S'incorporava còpia dels xecs, que tenien data d'emissió de 30 de març de 2009 (f. 24 i ss.).

    II . Tampoc no s'ha qüestionat en les actuacions que els xecs van ser fets efectius. Ho admeten expressament la concursada (f. 103) i l'AC (f. 123 i 132). També ho considera així la sentencia (f. 250), sense que aquesta dada fàctica hagi estat impugnada en la segona instància.

  6. Les apel·lants, amb invocació de l' article 84.2.6 LC, argumenten la pretensió de classificació de crèdit contra la massa de la manera següent: els crèdits resulten de les prestacions derivades d'un contracte amb obligacions recíproques i el contracte, contra el que sosté la sentència del jutjat, continua vigent després de la declaració de concurs, perquè encara existeixen obligacions pendents de compliment per part de la concursada, ja que a dia d'avui no ha comunicat la cessió als deutors i, a més, INOXCROM ha incomplert l'obligació de substituir la totalitat de factures que van resultar impagades per unes altres de valor igual.

    Cal dir que són precisament aquestes consideracions les que han portat al Sr. magistrat a rebutjar el caràcter de crèdits contra la massa, en un raonament inobjectable que la part recurrent, lluny de desvirtuar, reafirma.

    L' article 84.2.6è LC estableix -en la part invocada pels demandants que aquí interessa- que tenen la consideració de crèdits contra la massa i seran satisfets conformement amb el que disposa l' article 154 LC, els crèdits que, conformement amb aquesta llei, resultin de prestacions a càrrec del concursat en els contractes amb obligacions recíproques pendents de compliment que continuïn en vigor després de la declaració del concurs. En el mateix sentit, l' article 61 LC distingeix, en l'apartat 1r, els contractes en els quals, en el moment de declarar-se el concurs, una de les parts hagués complert íntegrament les obligacions i l'altra part tingués pendent el compliment total de les obligacions recíproques al seu càrrec, supòsit en el qual el deute que correspongui al concursat s'inclourà en la massa passiva del concurs. En l'apartat 2n, tracta dels contractes amb obligacions recíproques pendents de compliment tant a càrrec del concursat com de l'altra part, supòsit en el qual, les prestacions a les quals estigui obligat el concursat, es realitzaran amb càrrec a la massa.

    Establert sense discussió que els demandants, com a cessionaris dels crèdits, van complir íntegrament les prestacions que el contracte posava al seu càrrec, concretades en el pagament a Inoxcrom d'un milió d'euros per part de Doña. Valle i un milió d'euros per part de Taller de Turisme, s'ha de concloure forçosament que és aplicable l'apartat 1 de l'article 61 i que no ens trobem davant de crèdits contra la massa. Per tant, s'ha de desestimar el recurs d'apel·lació en aquest punt.

  7. La sol·licitud que es declarin crèdits amb privilegi especial . Amb caràcter subsidiari, la Sra. Valle i Taller de Turisme demandaven que es declarés que els crèdits tenen privilegi especial, de conformitat amb l' article 90.1.6 LC . Aquest precepte conceptua com a crèdits amb privilegi especial els crèdits garantits amb penyora constituïda en document públic, sobre els béns o drets pignorats que estiguin en possessió del creditor o d'un tercer. Afegeix que, si es tractés de penyora de crèdits, n'hi haurà prou amb que consti en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR