STSJ Cataluña 5328/2012, 13 de Julio de 2012

JurisdicciónEspaña
Fecha13 Julio 2012
Número de resolución5328/2012

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2009 - 0006673

AM

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 13 de julio de 2012

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5328/2012

En el recurso de suplicación interpuesto por Mutua Fremap (Mutua de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales de la S.S. nº 61) y Roca Sanitario S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 16-3-2011 dictada en el procedimiento nº 206/2009 y siendo recurridos -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), Aureliano Avila Jimenez, S.A.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3-3-2009 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Incapacidad temporal, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 16-3-2011 que contenía el siguiente Fallo:

Acceptar la demanda interposada per Leoncio contra Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Mútua Fremap, i Roca Sanitario, S.A., per tant, declaro que el procés d'incapacitat temporal iniciat el 17/1/2008 fins el 21/4/2008 ho era per la contingència de malaltia professional, i condemno als demandants a atenir-se a l'anterior declaració, i a la Mutua demandada a mes la condemno a abonar al demandant les prestacions derivades sobre la base reguladora de 50,35# diaris .

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El demandant Leoncio, prestava serveis per la demandada empresa Roca Sanitario, S.A., des del 14/3/1988, amb categoria professional d'Especialista, en la fabrica d'aixetes i des de desembre de 2007 va esser traslladat a la fabrica de porcellanes a Gavà, ocupant un lloc de treball per molt poc temps a la secció d'esmalts i poc després passa a la pròxima secció de porcellana en tasques de polidor on el 17/1/2008 va causar baixa per incapacitat temporal de la que en va esser alta el 21/4/2008, afectat de dermatitis al·lèrgica.

Segon

La baixa d'incapacitat temporal es va estendre inicialment per la Mutua codemandada per la contingència d'accident de treball, tanmateix per carta del mateix 16/1/2010 indicava que la deixava sense efecte, i el següent 17/1/2008 li era lliurada baixa pels serveis de la sanitat publica.

Tercer

El demandant va iniciar procediment administratiu per a la determinació de la contingència, en el que el 20/10/2008 es va dictar per l'Entitat Gestora resolució que declarava contingència comuna la baixa iniciada el 17/1/2008, i formulada reclamació prèvia, el 2/2/2009 es dictà nova resolució que la desestimava.

Quart

El març de 2008 es varen realitzar proves al·lergògenes resultant positiu a dermatitis al·lèrgica de contacte per mecanismes aerotransportats, per hipersensibilitat tipus IV respecte al·lèrgens presents a la ceràmica com el dicromat potàssic presenta a les argiles, al níquel present al color i vidriat de productes ceràmics, i al cobalt presenta també a les argiles per a ceràmica. També hipersensibilitat a additius presenta en mesures de seguretat com Thiuran (làtex, gomes, cautxú), carbamats (gomes, cautxú), Parafneilendiamina PPDA (gomes, cautxú), i crom (cuir).

Cinquè

Malgrat els requeriments a l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i el temps transcorregut per dur a terme, a traves de l'Hospital Clínic, com a diligencia final, una prova al·lergògena als components de la porcellana, especialment derivats de l'alumini que conte, no ha estat possible per manca de mostres del material.

Sisè

La base reguladora de la prestació reclamada es la de 50,34# diaris.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada Mutua Fremap y Roca Sanitario S.A., que formalizaron dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó Leoncio, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Se han interpuesto dos recursos de suplicación frente a la sentencia del Juzgado de lo Social nº 21 de Barcelona nº 99/2011 dictada el 16/03/11 en el procedimiento nº 0206/09, en que fueron parte actora D. Leoncio ; y partes demandadas: INSS, TGSS, FREMAP y ROCA SANITARIO S.A

La sentencia recurrida estima la demanda y declara que el proceso de incapacidad temporal iniciado el 17/01/08 hasta el 21/04/08 lo fue por la contingencia de enfermedad profesional, con la condena a la Mutua demandada a las consecuencias económicas correspondientes.

-El recurso de FREMAP solicita la revisión del hecho probado cuarto y denuncia la infracción de normas sustantivas o jurisprudencia, en concreto el art.116 LGSS

-El recurso de ROCA SANITARIO SA denuncia la infracción de las normas sustantivas, concretamente el art.116 LGSS .

Ambos han sido impugnados por la representación procesal de la parte actora.

SEGUNDO

Motivos de revisión fáctica invocados por FREMAP

Al amparo del art. 191b) LPL, FREMAP solicita la revisión de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR